Μετά την πανδημία τι;

e-forologia.gr

Αραγε τι μας περιμένει μετά την πανδημία;
Γιατί, οκ, κάποια στιγμή θα περάσει, όπως πέρασαν τόσα και τόσα στην διάρκεια των αιώνων.
Κάποιοι ευτυχώς κατάφεραν και συνεχίζουν να προσπαθούν να βλέπουν την πρόκληση της θετικής αλλαγής, όσο οδεύουμε προς το τέλος αυτής της περιόδου.
Πολλά τα αρνητικά όπως το λιανικό εμπόριο, οι τράπεζες και πολλές εταιρείες που αδιαμφισβήτητα αντιμετωπίζουν πλέον τεράστιες οργανωτικές προκλήσεις.
Ομως αρκετά και θετικά. Η εργασία από το σπίτι ή τηλεργασία, ήταν καθοριστικό συστατικό ώστε να εμφανιστούν νεοσύστατες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Πολλές χώρες επιστρέφουν στην τοπική βιομηχανία για να καλύψουν τις δικές του ανάγκες. Η αντιμετώπιση του κορονοϊού έδωσε σε χώρες, μεγάλες και μικρές, πλούσιες και φτωχές, την απροσδόκητη ευκαιρία να επανεξετάσουν και να αναδιαμορφώσουν τα δικά τους τοπικά δίκτυα εφοδιασμού και να αναλάβουν τον έλεγχο της παραγωγής.
Και ενώ η πανδημία απέδειξε πόσο αδύναμη είναι η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη σε ολόκληρο τον κόσμο, ταυτόχρονα όμως εδωσε την ευκαιρία να γίνει μια παγκόσμια συνεργασία για την ενίσχυση της παροχής πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης με τη χρήση της τεχνολογίας, με την ευχή να διασφαλισθεί και μετά την πανδημία η καθολική πρόσβαση σε βασικές υποδομές υγειονομικής περίθαλψης,

Ο COVID-19 μας υπενθύμισε τη σχέση μας με το περιβάλλον και την ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ της ανθρώπινης υγείας και της υγείας του πλανήτη μας.
Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μαθαίνουμε από την πανδημία σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της σύγχρονης ζωής και οικονομιών μας, για να καταλήξουμε στο πώς θέλουμε να εργαστούμε και να κοινωνικοποιηθούμε και πώς ορίζουμε το τι έχει αξία για εμάς, ιδιαίτερα στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης.
Με άλλα λόγια να να αφιερώσουμε χρόνο για να διαμορφώσουμε τις νέες τεχνολογίες με τρόπο που να μας εξυπηρετούν καλύτερα. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν την ευελιξία, την ισότητα και την αποτελεσματικότητα που χρειαζόμαστε.


T.Z.