Αφού υπάρχουν τα εμβόλια, γιατί ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ τόσο πολύο εμβολιασμός;(Πανελλαδικά και στη Ζάκυνθο)

protothema

Γράφει ο Θανάσης Καραίσκος
Περιφερειακός Σύμβουλος
με την ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια νησιά
Εκπαιδευτικός 2ου Λυκείου Ζακύνθου

Δια γυμνού οφθαλμού ακόμη και οι μη σχετικοί καταλαβαίνουν οτι βασικός υπεύθυνος είναι ο ανεπαρκής αριθμός υγειονομικών, αλλά επίσης όπως επισημαίνει η εφημερίδα “Καθημερινή” λείπουν σύριγγες και αναλώσιμα.
Ας έρθουμε πρώτα σε τοπικό επίπεδο που οι εμβολιασμοί των υγειονομικών -σύμφωνα με δηλώσεις- ξεκινούν στις 12/1 ενώ είχαν εξαγγελθεί για τις 4/1: Γιατί τα εμβολιαστικά κέντρα από 5 έγιναν 2 στη Ζάκυνθο;
Πάλι διότι προφανώς το υγειονομικό προσωπικό είναι ανεπαρκές: Άκρως διαφωτιστική επ’ αυτού η δήλωση της επιστημονικά Υπεύθυνης του κέντρου υγείας Ζακύνθου κ. Έφης Δαμουλάκη: “…θεωρήθηκε ότι θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες με δυο εμβολιαστικά κέντρα ούτως ώστε και το προσωπικό να είναι επαρκές και να είναι επαρκής ο χρόνος για να παίρνεται ένα πολύ καλό ιστορικό…”
Και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Όπως δήλωνε στις 7/1 ο βουλευτής Ζακύνθου “υπάρχουν 152,000 δόσεις αυτή τη στιγμή στις αποθήκες του ΕΟΔΥ, ενώ έχουν εμβολιαστεί 25,000 άτομα στην Ελλάδα”.
Χθες 11/1 οι εμβολιασμοί είχαν φτάσει μόλις τους 49.600 ενώ πχ στην ίδιου πληθυσμού Πορτογαλία ήταν 73.000.
Εν τω μεταξύ οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί εκτοξεύουν ποικίλους αριθμούς για τους εμβολιασμούς/ανά ημέρα και μήνα: Ο κ. Πρωθυπουργός (που λέει οτι “όποιος βιάζεται σκοντάφτει”) αναφέρεται σε 8.000 εμβολιασμούς. Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρει -ως στόχο- τους 30.000 την ημέρα!! και ο κ.Χαρδαλιάς λέει οτι η χώρα θα φτάσει τους 17.500 την ημέρα και αλλάζει τον μηνιαίο …στόχο σε: 2.000.000 εμβόλια το μήνα! Διαλέγετε και παίρνετε…
Ας δούμε και την αλήθεια:
9 Ιανουαρίου: 5.300 εμβολιασμοί,
10 Ιανουαρίου: 4.200 εμβολιασμοί,
11 Ιανουαρίου: 5.350 εμβολιασμοί.

Και αυτό, ενώ ο υπουργός κ. Γεραπετρίτης ισχυρίζεται -ψευδώς- οτι “πλησιάζουμε τον αριθμό των 8.000 ημερησίως”!!!
Με τους ρυθμούς εμβολιασμού που δίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα χρειαστούν περίπου 2,5 χρόνια για να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και να επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.
Πιθανότατα δεν ευθύνεται για την ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ μόνο ο ανεπαρκής αριθμός υγειονομικών, η ανεπαρκής οργάνωση, η έλλειψη συρίγγων και αναλωσίμων κλπ , αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ σε πανελλαδικό ή τοπικό επίπεδο να μας εξηγήσει τις υπόλοιπες αιτίες.