Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ | Εκτός Ζακύνθου μεταφέρονται προσεχώς 10.000 τόνοι σκουπιδιών

Κ. Μοθωναίου: “Στόχος μας η οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων”

Εστιάζοντας στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αφορούν στην διαχείριση των απορριμμάτων και στη Ζάκυνθου ξεκίνησε την λειτουργία του ο νέος Περιφερειακός ΦοΔΣΑ. Μεταξύ των πρωτοβουλιων που έχουν αναληφθεί είναι η λύση στο πρόβλημα με την συσσώρευση δεματίων στο Λίβα και την μεταφορά τους εκτός Ζακύνθου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Η Αντιπεριφερειάρχης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Κατερίνα Μοθωναίου ενημέρωσε ότι θα μεταφερθούν εκτός Ζακύνθου γύρω στους 10,000 τόνους σκουπιδιών και θα πάνε συγκεκριμένα στην Τριανταφυλλιά Ηλείας και πρόσθεσε “όσον αφορά τη Ζάκυνθο έχουμε ένα κονδύλι που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός. Θα μεταφέρουμε 10,000 τόνους σε πρώτη φάση για να γίνει η τακτοποίηση των σπασμένων δεμάτων που υπάρχουν στον χώρο και να απελευθερωθεί ώστε να αρχίσει η κατασκευή του πρώτου κυττάρου και οι όποιες διαδικασίες για την κατασκευή του εργοστασίου”


Παράλληλα μετά την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αρχισε και η μεταφορά των εργαζομένων της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς στον καινούργιο Φορέα, ενω η κα Μοθωναίου σημείωσε πως “συνεχίζει για το προσωπικό να είναι σε ισχύ η προγραμματική σύμβαση που υπάρχει με τον Δήμο Ζακύνθου και εκεί δίνουν την εργασία τους γιατί οι εργαζόμενοι ασχολούνται αποκλειστικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Επίσης, ενημέρωσε ότι λόγω του “Ιανου” υπήρξαν καταστροφές στο Λίβα και θα γίνουν παρεμβάσεις με τεχνικό δελτίο που έχει φτιαχτεί και φτάνει στα 2 εκ. ευρώ, αφου “σε μια τηλεδιάσκεψη που είχαμε 31/12 με τον κ. Σκάλκο και τον κ. Τριαντόπουλο αποφασίστηκε να κατατεθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να τύχει χρηματοδότησης, έτσι ώστε να γίνει αποκατάσταση χωρίς να επιβαρύνονται οι δημότες οικονομικά. Στόχος του νέου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ είναι να πληρωθούν από κρατικούς φορείς”.

Όσον αφορά το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, η ανάδοχος εταιρία έχει καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται για να προχωρήσει σιγά σιγά η κατασκευή του, ενω η κα Μοθωναίου επισημαίνει πως “η εταιρία που έχει πάρει το έργο κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται στην πολεοδομία Ζακύνθου και πήρε τις απαραίτητες εγκρίσεις για να ξεκινήσει η κατασκευή. Άρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει η κατασκευή. Πρέπει να απελευθερωθεί ο χώρος που ήταν ευθύνη του Δήμου προκειμένου να αρχίσει άμεσα η κατασκευή του έργου”.

Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος όσον αφορά την αποκομιδή των σκουπιδιών και την ανακύκλωση, αφου “είναι υποχρεωμένος να έχει κινητές μονάδες ανακύκλωσης και να μεταφέρει τα ανακυκλώσιμα υλικά και στη συνέχεια να μεταφέρονται εκτός Ζακύνθου. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο και στόχος και του καινούργιου ΦΟΔΣΑ και της Δημοτικής Αρχής πρέπει να είναι όσο το δυνατόν να γίνεται καλύτερη ανακύκλωση προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που πάει στον Λίβα”.

Τέλος, όσον αφορά τον πρώην ΧΥΤΑ στον Σκοπό, ο νέος Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ από την αρχή της λειτουργίας του επιχειρεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να αποκαταστήσει τον χώρο. Όπως δήλωσε και η κ. Μοθωναίου, γίνεται επικαιροποίηση της μελέτης του 2016 για να προχωρήσει το έργο, που τότε ήταν στα 650,000 ευρώ και τώρα φτάνει τα 3 εκ. ευρώ και πρόσθεσε “για τον Σκοπό υπήρχε μια μελέτη του 2016 που είχε γίνει από τον κ. Φραντζή τον μελετητή. Επικοινωνήσαμε με τον κ. Φραντζή. Έχει γίνει μεγάλη εναπόθεση σκουπιδιών μετά τη μελέτη αυτή. Γίνεται επικαιροποίηση της μελέτης ούτως ώστε να δούμε και να γίνει η αποκατάσταση. Είναι ένα έργο που δυστυχώς ήτανε της τάξης 650,000. Τώρα η μελέτη για να γίνει θα ξεπεράσει τα 3 εκ. ευρώ. Είμαστε σε επαφή με τον κ. Γραφάκο και με το Υπουργειο. Προχωράμε να το καταθέσουμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να γίνει χρηματοδότηση και διαγωνισμός για να βρεθεί ανάδοχος. Είναι πολύ σοβαρό και σημαντικό το έργο γιατί αν δεν γίνει αποκατάσταση του Σκοπού θα έχουμε τεράστια περιβαλλοντολογικά προβλήματα”.
Ο νέος Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ έχει ξεκινήσει πολύ δυνατά και προσπαθεί να λύσει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τον Λίβα και τον Σκοπό και αναμένεται να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.