12 μήνες..12 μνήμες!!!

Η Χορωδία Ζακύνθου ”Η Φανερωμένη” εξέδωσε το ετήσιο ημερολόγιο για το 2021.
Στο ημερολόγιο αυτό, “απεικονίζονται” εκκλησίες της προσεισμικής Ζακύνθου, 67 χρόνια μετά τον αφανισμός τους από την σεισμοπυρκαγιά του 1953.

12 μήνες..12 μνήμες. Οι ναοί της προσεισμικής πόλης της Ζακύνθου κεντρικοί αλλά και ξωκλήσσια ή παρεκκλήσια αριθμούσαν 56 συναδελφικούς ενοριακούς και 18 ιδιόκτητους. Οι ναοί αυτοί είχαν κατανεμηθεί σε 8 συγκροτήματα. Συνολικά σε όλο το νησί αναφέρονταν 300. Από αυτούς οι 83 ήταν κεντρικοί ενοριακοί, 127 παρεκκλήσια ή ξωκκλήσια ή ξωκκλήσια και 90 ιδιόκτητοι.


Σε αυτό το ημερολόγιο του 2021 υπάρχουν φωτογρφαίες 13 ναών και η ιστορία τους εκ των οποίων οι 11 δεν υπάρχουν πια ενώ ο Ναός του Πολιούχουμας Αγίου Διονυσίου έμεινε αλώβητος και η Παναγία η Φανερωμένη ξαναχτίστηκε. Σημειώνεται ότι ξαναχτίστηκαν στην ίδια προσεισμική θέση οι ναοί: του Αγίου Νικολάου του Μώλου, της Κυρίας των Αγγέλων, του Εσταυρωμένου, της Παναγίας της Κρυονερίτισσας και του Αγίου Γεωργίου των Φιλικών.
Για την εκδοση του ημερολογίου σε ότι αφορά την συλλογή των φωτογραφιών, βοήθησαν οι Γιάννης Δεμέτης, ο Ακης Λαδικός, ενώ υλικό αντλήθηκε και απο τα βιβλία του Ντίνου Κονόμου κ του Διονύση Ζήβα.