“Δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω BREXIT” | Καθησυχαστικοί οι τουριστικοί πράκτορες για τα νέα δεδομένα στη Βρετανική αγορά

Tο οριστικό τέλος της μεταβατικής περιόδου, σηματοδοτεί η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, αφού από την 1η Ιανουαρίου του 2021 έρχονται νέες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.
Οι τουριστικοί πράκτορες του νησιού μας ερωτώμενοι για τα όσα διαφοροποιούνται για το Brexit εξέφρασαν τη σιγουριά τους, ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν σημαντικά και οι Βρετανοί επισκέπτες θα μπορούν να έρχονται χωρίς προβλήματα στη χώρα μας αλλά και στη Ζάκυνθο για τις διακοπές τους.
Ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιππολίτης που ως επί το πλείστον ασχολείται με τη Βρετανική αγορά τόνισε ότι η συμφωνία ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προς τη θετική κατεύθυνση. “Όπως ξέρουμε εδώ και καιρό το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπήρχε συμφωνία να μην αλλάξει τίποτα, οπότε πέρασε ο χρόνος χωρίς επιπτώσεις. Στις 24 Δεκέμβρη υπήρξε συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας με την Ε.Ε που σημαίνει ότι τελικά θα επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στα δυο μέρη. Αυτό που φοβόμασταν ήταν τι σημαίνει το no deal (όχι συμφωνία) Brexit. Συμφωνήσανε ότι θα δουν όλα τα θέματα. Επί της ουσίας δεν θα αλλάξει κάτι στον τουρισμό. Δεν ξέρω κατά πόσο θα επηρεαστεί η στερλίνα αλλά είναι ένα γερό νόμισμα και δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα η ισοτιμία. Για περισσότερα θα ξέρουμε από 1η Μάρτη γιατί οι δυο μήνες Ιανουάριο και Φλεβάρη θα κρίνουν πολλά για περαιτέρω συμφωνίες” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι μένουν αρκετά πράγματα να ξεκαθαρίσουν αλλά είναι δεδομένο ότι η εξέλιξη όσον αφορά το Brexit θα έχει καλά αποτελέσματα καθόσον “αυτή η συμφωνία δεν θα επηρεάσει πολύ τον τουρισμό. Από λίγο έως καθόλου θα τον επηρεάσει. Θα έχουν προφανώς την τουριστική βίζα οι Βρετανοί επισκέπτες. Το τι θα γίνει με τους μόνιμους κατοίκους, είναι προς διεργασία, αλλά δεν νομίζω να αλλάξει κάτι”.

Από την πλευρά του και ο τουριστικός πράκτορας Μάνθος Μπολίδης που μεταξύ άλλων ασχολείται και με τη βρετανική αγορά και επιβεβαίωσε και αυτός ότι είναι θετικά τα μηνύματα για τον τουρισμό έπειτα από το Brexit, αφού “θα υπάρξουν στην αρχή κάποιες δυσκολίες όσον αφορά την εφαρμογή του Brexit γιατί κάθε καινούργια κατάσταση δημιουργεί κάποια θέματα. Παρόλα αυτά η συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν νομίζω να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Ίσα ίσα ο κόσμος θα ταξιδέψει κανονικά. Αν θα δημιουργηθεί κάποιο θέμα, είναι πως θα κυμανθεί η συναλλαγματική διαφορά της λίρας και του ευρώ. Αν η λίρα αντέξει θα είμαστε ένας προορισμός καλός για τους Άγγλους. Αν έχουμε μια διαφοροποίηση στις τιμές ίσως επηρεάσει την αγοραστική τους δύναμη”.


Αισιοδοξία για το καλοκαίρι του 2021
μετά τους εμβολιασμούς

Η έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες ήδη έχει φέρει ένα κύμα αισιοδοξίας όσον αφορά το πώς θα κυλήσει ο τουρισμός για το 2021. Βέβαια είναι νωρίς ακόμα να γίνουν ουσιαστικές εκτιμήσεις, καθώς οι κρατήσεις δεν έχουν ξεκινήσει.
Ο κ. Φιλιπποπολίτης τόνισε ότι τα πάντα είναι παγωμένα, παρόλα αυτά τόνισε ότι είναι αισιόδοξο το κλίμα μιας και “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κρατήσεις. Είναι παγωμένα τα πάντα. Όποιες κρατήσεις υπάρχουν, είναι από όσους μετέφεραν κρατήσεις. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί και στη Βρετανία τρέχουν με γοργούς ρυθμούς τους εμβολιασμούς. Έχουν ήδη εμβολιαστεί αρκετοί. Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι δεν θα φοβάται κάποιος να κλείσει τις διακοπές και αντίστοιχα στην Ελλάδα που θα εμβολιαστούμε μέχρι τον Απρίλιο θα επιφέρει μια ισορροπία”.
Σημείωσε, δε, ότι θα πάμε σε αγορά της τελευταίας στιγμής, αφού τον Μάρτη ή τον Απρίλη μπορεί να μην ξεκαθαρίσει τα πράγματα όσον αφορά τους εμβολιασμούς διότι “πάντα υπάρχει το πρόβλημα της παγκόσμιας ύφεσης γιατί αυτή η πανδημία μας πήγε πίσω. Πολλοί έχασαν τις δουλειές τους και ζουν με τα λίγα χρήματα που δίνονται και αυτό είναι το μεγάλο πλήγμα. Λογικά σε 3-4 μήνες δεν θα ασχολούμαστε τόσο , παρά με τα θέματα τα οικονομικά και ποιος θα κάνει καλύτερη καμπάνια για να προσελκύσει τους τουρίστες από τις υπόλοιπες χώρες”.
Ο κ. Μπολίδης πρόσθεσε ότι μετά την εύρεση του εμβολίου ο κόσμος δείχνει να θέλει να ταξιδέψει και να πάει για διακοπές, αφού “σε επαφές που είχα με τους δικούς μου συνεργάτες από Ολλανδία, Τσεχία, Πολωνία και Αγγλία, μετά την εύρεση του εμβολίου υπάρχει μια πνοή αισιοδοξίας για τον κόσμο και είναι αποφασισμένος από πριν να ταξιδέψει και αυτό νομίζω θα επηρεάσει πολύ θετικά ώστε να μετακινηθεί ελεύθερα ο κόσμος. Στο μόνο που ακόμα υπάρχει μια διστακτικότητα, είναι πως θα βοηθήσει το εμβόλιο και αν θα πέσουν τα επιδημιολογικά νούμερα, ώστε και οι κυβερνήσεις να αντιδράσουν έτσι ώστε να είναι πιο σίγουρη η διαδικασία που θα ταξιδεύουν. Αν δεν υπάρχουν μεγάλοι περιορισμοί ο κόσμος είναι έτοιμος να κάνει κρατήσεις”.
Ο τουρισμός και στο νησί μας αλλά και σε όλο τον κόσμο έχει δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας, ωστόσο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι το καλοκαίρι το 2021 θα είναι πολύ καλύτερο και η οικονομία θα πάρει και πάλι τα πάνω της.