Όταν ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν επισκέφθηκε τη Ζάκυνθο, με τον Κων. Καραμανλή!

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του κ. Σπύρου Πανταζή

Η οικογένεια του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν αποχαιρέτησε σήμερα τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, σε μια ιδιωτική κηδεία, στο χωριό Οτόν.

Το φέρετρο του Ζισκάρ ντ’ Εστέν, καλυμμένο με τις σημαίες της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Οτόν, στην κεντρική Γαλλία, από τέσσερις συνοδούς. Η αυτοκινητοπομπή, συνοδεία δύο περιπολικών, έφθασε στις 10.30 το πρωί τοπική ώρα στη μικρή πλατεία, μεταξύ του δημαρχείου και του ναού του χωριού. Μπροστά από την εκκλησία, είχαν τοποθετηθεί στεφάνια από λουλούδια.


Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν απεβίωσε την Τετάρτη, έχοντας προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, σε ηλικία 94 ετών. Θα ταφεί κοντά στον τάφο της κόρης του, που πέθανε το 2018, σε έναν ιδιωτικό χώρο δίπλα από το κοιμητήριο του χωριού.

Όταν επισκέφθηκε τη Ζάκυνθο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Η επίσημη επίσκεψη του τότε Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στην Ελλάδα, στο διάστημα 17-21 Σεπτεμβρίου 1975 είναι οπωσδήποτε ιστορική. Συνέβη ένα χρόνο μετά την Μεταπολίτευση και ήταν η πρώτη επίσκεψη αρχηγού ξένου κράτους στην νεότατη τότε (μετά την πτώση της δικτατορίας) δημοκρατική Ελλάδα.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, συνοδευόμενος πάντα από τον τότε Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, επισκέφθηκε με μία θαλαμηγό τη Ζάκυνθο και συναντήθηκαν με τον τότε Νομάρχη, Δημοσθένη Μιτακίδη και τον Διονύσιο Ρώμα στο ξενοδοχείο «STRADA MARINA» (φώτο).