Αγωνία για την επόμενη τουριστική χρονιά | Χ. Θεοχάρης: «Υπάρχει κίνδυνος να μην καταφέρουμε να έχουμε ενιαίους κανόνες»

acci.gr_athensvoice.gr

Γ. Ρέτσος: «Η Ελλάδα αντιμετώπισε ένα τεράστιο πρόβλημα και ένα υγειονομικό ρίσκο με επιτυχία»

Η αποτίμηση της δύσκολης τουριστικής χρονιάς που πέρασε λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού, τα θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, η δρομολόγηση λύσεων σε ζητήματα του κλάδου, αλλά και η ανταλλαγή απόψεων για την επόμενη χρονιά ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, του Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου και εκπροσώπων των κλαδικών ενώσεων – μελών του Συνδέσμου.
Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «η επόμενη χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη, με βάση τα κριτήρια που έχει δημιουργήσει αυτή η πανδημία», ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στη σεζόν του 2020 που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς τη σφοδρότητα με την οποία «χτύπησε» ο COVID-19 ολόκληρο τον πλανήτη.


Ο Υπουργός Τουρισμού τόνισε το κακό που κάνει στον Τουρισμό και στη χώρα μας η συζήτηση που γίνεται από ορισμένους κύκλους για το αν ανοίξαμε με ασφάλεια. «Η χώρα μας είναι ασφαλής και αυτό αποδεικνύεται από κάθε άποψη. Χώρες, όπως το Ισραήλ, που δεν άνοιξαν τα σύνορά τους ή η Κύπρος, που έλαβαν πιο αυστηρά μέτρα, δεν γλίτωσαν το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η βασική πηγή αυτής της κριτικής είναι η εσφαλμένη εντύπωση πως ‘εξοντώθηκε’ ο κορωνοϊός μετά το πρώτο κύμα».

«Οι προοπτικές της επόμενης χρονιάς», επισήμανε ο κ. Θεοχάρης, «θα είναι δύσκολες διότι πιστεύω πως ο ανταγωνισμός θα ενταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό», ενώ εξήγησε και τα οφέλη των ‘rapid tests’. «Προεδρεύω σε μια Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, όπου προσπαθούμε να υιοθετηθούν από όλες τις χώρες (‘policy recommendations’) τα ‘rapid tests’. Και το προσπαθώ, προσωπικά, εδώ και μήνες. Το αποτέλεσμα θα είναι να μπουν όλες οι χώρες με αρκετά μεγάλη δυναμικότητα και ένα πολύ σκληρό πόλεμο τιμών και προβλημάτων που όλο αυτό μπορεί να επιφέρει. Προφανώς, το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει τους τρόπους να αντισταθεί και να αμυνθεί, αλλά θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για την επόμενη χρονιά».

«Ένα δομικό πρόβλημα για την επόμενη χρονιά», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης, «είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταφέρουμε να έχουμε οργανωμένους, ενιαίους κανόνες».
«Η συζήτηση για την υιοθέτηση των κοινών κανόνων είναι συνεχής. Η κουβέντα για το πώς θα αξιοποιηθούν τα τεστ έχει μπει στην ημερήσια ατζέντα και οι χώρες ήδη χρησιμοποιούν τα κοινά κριτήρια του ECDC», συμπλήρωσε ο Υπουργός Τουρισμού.
Ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε τα μέλη του ΣΕΤΕ για τα προγράμματα εσωτερικού τουρισμού. «Έχω συμφωνήσει τα χρήματα του ‘Τουρισμός Για Όλους’ να μεταφερθούν στην επόμενη χρονιά όπως επίσης και το σύστημα των ‘voucher’ του ιδιωτικού τομέα να επεκταθεί και την επόμενη χρονιά. Περιμένω να ψηφιστούν οι διατάξεις και να γίνει η συνεννόηση και σε επίπεδο προϋπολογισμού».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος τόνισε με έμφαση την επιτυχία της Ελλάδας και των επιχειρήσεων -τηρουμένων των αναλογιών- μέσα στην πανδημία. «Ο τουρισμός έπρεπε να ανοίξει και καλώς άνοιξε. Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλαμε όλοι μας για να λειτουργήσει ο τουρισμός, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Οι παραλείψεις ήταν αναμενόμενες και οι περισσότερες διορθώθηκαν εγκαίρως, όπως με τα υποδειγματικά PLF στα αεροδρόμια, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιο γρήγορα και στα χερσαία σύνορα».
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ ξεκαθάρισε ότι ο τουρισμός δεν ευθύνεται για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε και στην Αμερικανική τουριστική αγορά. «Ο τουρισμός έχει συνηθίσει να ενοχοποιείται για πάρα πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια και αυτό συνέβη και στη συγκυρία αυτή. Δεν μπορεί να συνδέεται η τωρινή κατάσταση με τον τουρισμό το καλοκαίρι. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι η προφανής απόδειξη. Η πολιτική αλλαγή στις Η.Π.Α. μας δημιουργεί αισιοδοξία, αναφορικά με τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Η αμερικανική αγορά είναι από τις πλέον σημαντικές για τη χώρα μας. Ευχόμαστε το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να αποτελέσει την απαρχή της επιστροφής στην κανονικότητα για τον ελληνικό τουρισμό».