15 ξενοδοχεία προς πώληση στη Ζάκυνθο | Σοβαρές οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό – Οι Σύλλογοι Ξενοδόχων σχολιάζουν τις εξελίξεις

dtf-travel

Η πανδημία προκάλεσε τεράστια οικονομικά προβλήματα στο σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι περίπου 20,8 εκατομμύρια τουρίστες λιγότερους σε σχέση με πέρυσι υποδέχθηκε η Ελλάδα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ στο ίδιο 9μηνο οι απώλειες των ταξιδιωτικών εισπράξεων ανήλθαν σε περίπου 12,6 δις ευρώ (μείωση 77,2% στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση και 78,2% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις).

Σύμφωνα μάλιστα με το Tornos News σε δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους για αγορά και πώληση ακινήτων για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου- Νοεμβρίου καταγράφηκαν συνολικά 298 αγγελίες για πώληση ξενοδοχείων. 15 από αυτές είναι στη Ζάκυνθο. Μάλιστα αναφέρεται στο δημοσίευμα πως ο πραγματικός αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων ίσως είναι και μεγαλύτερος. Τα πολλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, αφού αρκετοί δεν πήραν τα χρήματα που περίμεναν από τους tour operators αλλά και τα αυξημένα έξοδα, τους φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση. Από εκεί και πέρα, η ελπίδα ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά το επόμενο καλοκαίρι είναι ζωντανή για τους ξενοδόχους, οι οποίοι παράλληλα περιμένουν από το κράτος να τους στηρίξει για να μείνουν όρθιοι.


Χριστίνα Τετράδη – Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Πρ. Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Λαγάνα
«Σίγουρα είναι μεγάλος ο αριθμός των ξενοδοχείων προς πώληση, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία. Ιδιαίτερα εμείς στη Ζάκυνθο, ήμασταν ήδη αντιμέτωποι και με ένα άλλο μεγάλο πλήγμα, αυτό της χρεωκοπίας της Thomas Cook, το οποίο βιώσαμε επώδυνα στο τέλος της τουριστικής σεζόν του 2019. Για το λόγο αυτό, είναι αναμενόμενο η Ζάκυνθος στατιστικά να έχει αυξημένο αριθμό ξενοδοχείων προς πώληση. Παράλληλα, η μη πληρωμή τους από τους tour operators, διογκώνει το πρόβλημα της ρευστότητας και αυξάνει την πιθανότητα χρεοκοπίας. Να σας θυμίσω ότι στην 2η έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικό Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΞΕΕ) το 65% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας και το 52% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας, δήλωσαν ότι θεωρούν πιθανή ή πολύ πιθανή μια χρεοκοπία. Επανειλημμένα το ΞΕΕ από την αρχή αυτής της μεγάλης περιπέτειας, έχει τονίσει πως το μεγάλο και κρίσιμο ζητούμενο για τα ξενοδοχεία είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, η οποία είναι καίρια για την επιβίωση τους. Δυστυχώς, τα τραπεζικά εργαλεία μέσω προγραμμάτων ΤΕΠΙΧ Ι και ΙΙ και εγγυοδοτικού, έχουν ελάχιστα βοηθήσει μέχρι στιγμής. Τώρα είναι η ώρα γενναίων και τολμηρών αποφάσεων από την κυβέρνηση για τον εμπλουτισμό των μέτρων στο κομβικό ζήτημα της ρευστότητας».

Άκης Ποταμίτης – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Αλυκών
«Υπάρχει μεγάλη οικονομική ζημιά. Τι θα προκύψει κανείς δεν το ξέρει… Είναι ανυπολόγιστες οι ζημιές και οι επιπτώσεις. Το θέμα είναι να σταματήσουν σε αυτή τη φάση τουλάχιστον οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Δημιουργήθηκαν επιχειρηματίες στον τουρισμό δυο ταχυτήτων. Υπάρχουν μεγάλες μονάδες που ευνοήθηκαν γιατί έλαβαν μεγάλα ποσά είτε από επιστρεπτέα προκαταβολή, είτε από δανειοδοτήσεις. Χρηματοδοτήθηκαν ανισομερώς. Και αυτοί που δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Από εκεί και πέρα, θα παίξει σημαντικό ρόλο ο έλεγχος από την Επιτροπή Αθέμιτου Ανταγωνισμού. Μαζί με τις εταιρίες και τους tour operators θα πρέπει το παιχνίδι να μοιραστεί σωστά και με διαφάνεια. Μπορεί να αυξήθηκε ο αριθμός των ξενοδοχείων προς πώληση μέσα στην κρίση. Ίσως ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά. Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές καινούργιες. Είναι ένα νέο αντικείμενο που διαμορφώνεται και θα πρέπει να ασχοληθούν κάποιοι με το θέμα και να διαμορφώσουν πλαίσια τουλάχιστον για τις πιο αδύναμες ομάδες του τουρισμού. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος στήριξης τους και κατά την επανεκκίνηση της τουριστικής διαδικασίας να υπάρξει σοβαρός έλεγχος».

Νίκος Γιακουμέλος – Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Αρκαδίων
«Γνωρίζω ότι υπήρχαν κάποια ξενοδοχεία προς πώληση. Νομίζω ότι αυτό δεν οφείλεται στην πανδημία. Θεωρώ ότι έχει να κάνει περισσότερο με οικογενειακούς λόγους. Δηλαδή είναι άνθρωποι που είχαν κουραστεί να τα δουλεύουν. Μερικές φορές είναι και η διάδοχη κατάσταση. Αν ένας ξενοδόχος είναι 60-70 ετών δεν έχει τις δυνατότητες να συνεχίσει να ασχολείται, πουλάει την επιχείρηση. Πιστεύω ότι γρήγορα θα ανακάμψουμε. Η Ζάκυνθος είναι αγαπημένο νησί των τουριστών. Δεν νομίζω ότι οι ξενοδόχοι της Ζακύνθου θα έχουν πρόβλημα. Το μόνο πρόβλημα είναι οι υποδομές στο νησί που δεν δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης. Το μοναδικό σημείο είναι αυτό και εκεί καθηλωνόμαστε και δεν αναπτυσσόμαστε. Αν ένας νέος επιχειρηματίας δεν μπορεί να προχωρήσει, πόσο μάλλον ένας μεγαλύτερος που σκέφτεται να το πουλήσει για να ησυχάσει».