Ρ. Κράτσα για τον ΦΟΔΣΑ Ι.Ν.: «Εσκεμμένες οι αμφισβητήσεις και ανούσιες οι αντιπαραθέσεις»

Στην κριτική που ασκείται στην περιφερειακή αρχή σχετικά με την απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του νέου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ για τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με την διαδημοτική επιχείρηση Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) της Κοζάνης για τη δημοπράτηση των εργοστασίων στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά, απαντά η Περιφερειάρχης Ι.Ν. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Με ιδιοτελή κίνητρα και αναχρονιστικές μεθόδους λαϊκισμού και υποκρισίας και ενίοτε με άγνοια προσπαθούν κάποιοι από διάφορες θέσεις να βλάψουν την νέα προσπάθεια για την αναβάθμιση δομών, μεθόδων και δυνατοτήτων στην διαχείριση αποβλήτων στα νησιά μας.
Με αφορμή τις επικείμενες δημοπρατήσεις δύο σημαντικότατων έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Περιφέρειά μας από το ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Α.Ε και τις αντιδράσεις που η απόφαση αυτή προκάλεσε, θέλω να δηλώσω τα εξής:
Τον Μάιο του έτους 2020 με τη διάταξη του άρθρου 93 του ν.4685/2020 προβλέφθηκε και έγινε νόμος του κράτους η σύσταση Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στις νησιωτικές Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Ιονίου. Ο νέος Περιφερειακός Διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων στον οποίον μετέχουν όλοι οι Δήμοι και η Περιφέρεια, έρχεται να επιλύσει τα υφιστάμενα προβλήματα στη διαχείριση στερεών αποβλήτων με σκοπό την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ολοκληρωμένης διαχείρισης τους, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών και στην ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος. (…) Σήμερα, βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του καινοτόμου εγχειρήματος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, όπου για πρώτη φορά επιχειρείται αυτή η μεταρρύθμιση συνεργασίας οργάνων και των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης, είναι μία ευρύτερη δυνατή συναίνεση για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας.
Με τον νέο φορέα, σκοπός είναι η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου και σύγχρονων πολιτικών με το βλέμμα στην αναπτυξιακή προοπτική μας. Τίποτα δεν διαγράφεται από τις προσπάθειες και τους σχεδιασμούς για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρειά μας. Όμως οι χρονίζουσες παθογένειες και τα αδιέξοδα αναζητούσαν μια δομική αλλαγή στην αντιμετώπισή τους, η οποία πιστεύομε ότι μπορεί να επιτευχθεί με την κοινή προσπάθεια μέσω του Διαβαθμιδικού φορέα. Ένας φορέας που συνενώνει δυνάμεις και με την ευελιξία μιας αναπτυξιακής εταιρείας (ΟΤΑ Α.Ε), θα σχεδιάζει για τις ανάγκες της κοινωνίας και θ΄αξιοποιεί τις δυνατότητες αποκλειστικά επ’ ωφελείας της.
Παρόλες τις αντιστάσεις κάποιων αιρετών να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα της εποχής μας και την απέλπιδα προσπάθεια κάποιων άλλων να απαξιώσουν αυτή την εξέλιξη για να καμουφλάρουν την δική τους ανικανότητα, απραξία, η ιδιοτέλεια, είμαι σίγουρη ότι η αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού θα δώσει την απάντησή της και θα συγκλίνει σε μία νέα, σύγχρονη πορεία για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δημοπρατηθεί το εργοστάσιο επεξεργασίας στην Κεφαλλονιά και θα επαναδημοπρατεί το εργοστάσιο στην Κέρκυρα, με τα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης, που υιοθέτησε η κυβέρνηση και είναι προσαρμοσμένα στον νέο ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) με υψηλές απαιτήσεις μικρού ποσοστού υπολείμματος και υψηλού ποσοστού ανακύκλωσης.
Τα εργοστάσια αυτά θα διαχειρίζονται από τον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων στον οποίον, επαναλαμβάνω μετέχουν η Περιφέρεια και όλοι οι Δήμοι και αξιοποιείται δικό τους προσωπικό. Και ο στόχος δεν σταματά στην δημιουργία των εργοστασίων. Περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης που η αναγκαιότητα του δεν είχε ποτέ αντιμετωπισθεί σοβαρά, ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από τους Δήμους.
Όλα τα άλλα, ανακριβή και ύπουλα που λέγονται δεν τιμούν τους εκπροσώπους των πολιτών, και κυρίως προσβάλουν τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν πληρώσει και πληρώνουν πολύ ακριβά τις ολιγωρίες, την ανικανότητα, τα προσωπικά παιχνίδια και τα μικροπολιτικά συμφέροντα που κυριάρχησαν διαχρονικά στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων».