Πρόταση μομφής κατά Κακολύρη από την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε τη Ζάκυνθο»

Πρόταση μομφής κατά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρου Κακολύρη κατέθεσε η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε τη Ζάκυνθο», με επικεφαλής τον Γιώργο Αρμένη με αφορμή τη στάση που κράτησε στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος.

Η «καυτή συνεδρίαση»
Να υπενθυμίσουμε ότι στις 19 Νοεμβρίου συνεδρίασε το Δ.Σ. και το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε ήταν η κατασκευή δρόμου διαφυγής στο Ναυάγιο. Ο Δήμαρχος, εν μέσω έντονων διαφωνιών, ζήτησε από το Δ.Σ. να κατατεθεί μόνο μία πρόταση προς ψήφιση, αυτή που κατέθεσε ο ίδιος, με την οποία ζητούσε από το σώμα να εγκρίνει τη σύνταξη νέας μελέτης με όλες τις προβλεπόμενες άδειες για την κατασκευή δρόμου διαφυγής και παράλληλα, να καταδικάσει την ενέργεια του Δασαρχείου να προχωρήσει στην χάραξη και δημοπράτηση νέου δρόμου, χωρίς να έχει ενημερώσει νωρίτερα τον Δήμο. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις, τις οποίες όμως δεν έθετε προς ψήφιση το προεδρείο, ζητώντας από τους συμβούλους να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της πρότασης του Δημάρχου. Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε τη Ζάκυνθο», Γιώργος Αρμένης ζήτησε από τη δημοτική αρχή να εφαρμόσει την απόφαση που είχε λάβει το σώμα τον περασμένο Ιούνιο και αφορούσε στη σύνταξη μελέτης για τη διαχείριση της ευρύτερης περιοχής του Ναυαγίου, στην οποία, όπως είπε θα μπορούσε να προστεθεί και η κατασκευή δρόμου διαφυγής. Η παράταξη «ΑΝΑΔΡΑΣΗ» με επικεφαλής τον Γιάννη Αγαλιανό πρότεινε να μην παρακωλυθεί το έργο του δρόμου διαφυγής όπως έχει μελετηθεί από την Πολιτική Προστασία και το Δασαρχείο, το οποίο είναι υπό δημοπράτηση και παράλληλα, να εκτελεστούν οι αποφάσεις που έχει πάρει το Δ.Σ. για το Ναυάγιο. Τελικά, μετά από 4 ώρες εντάσεων και ενώ ο Πρόεδρος προσπαθούσε να πείσει τους συμβούλους να τεθεί προς ψήφιση μόνο η πρόταση του Δημάρχου… η πλατφόρμα της συνεδρίασης «πέταξε» έξω τους συμμετέχοντες… και έτσι δεν λήφθηκε ΚΑΜΙΑ απόφαση…


Η πρόταση μομφής

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη για την πρόταση μομφής, αναφέρεται: «Φτάνουμε περίπου στον ενάμιση χρόνο, από την εκλογή σας, στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο διάστημα αυτό αντί να τιμήσετε το θεσμικό σας ρόλο, λειτουργήσατε και λειτουργείτε ως πειθήνιο όργανο του Δημάρχου και δεν εκφράζετε ως οφείλετε, το συλλογικό όργανο στο οποίο προεδρεύετε. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μία κορυφαία διαδικασία. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το συλλογικό όργανο κατάθεσης θέσεων, απόψεων και προτάσεων διαλόγου, που στόχο έχουν τη λήψη αποφάσεων προς όφελος των δημοτών. Κάθε άλλο από τα παραπάνω εσείς ενστερνίζεστε, αντίθετα προκαλείτε το σώμα, προκαλείτε τους συμβούλους όλων των παρατάξεων με τη στάση σας και τη συμπεριφορά σας. Αποκορύφωμα υπήρξε η στάση σας κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου που μετά από πολύωρη συζήτηση του θέματος «επεμβάσεις για τη λειτουργία του Ναυαγίου», όταν έφτασε η ψηφοφορία επί των προτάσεων, εσείς καταπατώντας το άρθρο 10 του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. που αναφέρει: «τέλος μετά την εξάντληση του θέματος ο πρόεδρος επαναλαμβάνει την πρόταση ή τις προτάσεις και γίνεται ψηφοφορία», μεροληπτήσατε υπέρ του Δημάρχου και επιμένατε να τεθεί σε ψηφοφορία μόνο η πρόταση του Δημάρχου και επ ουδενί οι προτάσεις των άλλων παρατάξεων. Και δεν ήταν η πρώτη δορά που ενεργήσατε έτσι, αντίθετα προς τον κανονισμό κ. Πρόεδρε. Ύστερα από τα παραπάνω και με δεδομένο ότι όχι μόνο δεν βελτιώνεται η κατάσταση, αλλά χειροτερεύει επικίνδυνα, είναι πλέον σαφές, ότι αίρουμε την εμπιστοσύνη μας προς το πρόσωπό σας, καταθέτοντας πρόταση μομφής και ζητάμε να τεθεί στην κρίση του Δημ. Συμβουλίου. Η συνεδρίαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού και η ψηφοφορία είναι μυστική όπως επιτάσσει ο νόμος για ψηφοφορίες που γίνονται στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου και αφορούν εκλογή προσώπων».
Την πρόθεση της παράταξης να καταθέσει πρόταση μομφής είχε εκφράσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δημοτικός Σύμβουλος, Ανδρέας Ξένος.