Η Ζάκυνθος αντέχει | Συνεχείς έλεγχοι από την ΚΟΜΥ – Σενάρια για παράταση του lockdown έως τις 14/12

•«Οι συμπολίτες μας είναι συνειδητοποιημένοι», επισημαίνει η επόπτρια της ΚΟΜΥ, Έφη Δαμουλάκη

Ανησυχητική παραμένει η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, ωστόσο το νησί μας βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τα λίγα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και από τα αποτελέσματα των εκατοντάδων τεστ που έχει διενεργήσει από τον Σεπτέμβρη η Κινητή Μονάδα Υγείας του ΕΟΔΥ στο νησί μας. Όπως επισημαίνει η επόπτρια και επιστημονικά υπεύθυνη της ΚΟΜΥ, Έφη Δαμουλάκη, οι συμπολίτες μας είναι προσεκτικοί και απόλυτα συνειδητοποιημένοι. «Θέλω να πω στους Ζακυνθινούς ότι είναι αξιέπαινοι και ότι τα έχουμε πάει περίφημα. Είναι συνειδητοποιημένοι και το αίσθημα της κοινωνικής και ατομικής ευθύνης είναι υψηλό».


300 τεστ μηνιαίως – Αναμένεται να αυξηθούν
Η ΚΟΜΥ από τον περασμένο Σεπτέμβρη διενεργεί περίπου 300 τεστ μηνιαίως και έχει εντοπίσει μόλις ένα θετικό κρούσμα, το οποίο έμεινε για 14 μέρες σε καραντίνα και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Μονάδα καθημερινά επισκέπτεται μία ή δύο υπηρεσίες στο νησί για την διενέργεια τεστ.
«Στην αρχή της λειτουργίας της ΚΟΜΥ είχαμε 200 δείγματα μηνιαίως ενώ τώρα φτάνουμε γύρω στα 300 και ευελπιστούμε να φτάσουμε στα 400. Καθημερινά επισκεπτόμαστε 1-2 υπηρεσίες. Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων που εξετάζονται. Μέχρι τώρα ευτυχώς δεν έχουν βρεθεί θετικά δείγματα εκτός από ένα που ήταν επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος», εξηγεί η κ. Δαμουλάκη. Η γιατρός διευκρίνισε ότι όποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το τεστ, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της ή με την νοσηλεύτρια της Μονάδας, την κ. Βλασσοπούλου ή με το Κέντρο Υγείας του ΙΚΑ 2695048237, να δώσει ένα μικρό ιστορικό και στη συνέχεια να διαπιστωθεί αν πράγματι θα πρέπει να του πάρουν δείγμα.

Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για τη λήψη δείγματος, η κ. Δαμουλάκη, δήλωσε: «Νομίζω η εικόνα της Ζακύνθου είναι καλή και θέλω να παρακαλέσω όποιος έχει συμπτώματα να μην φοβάται να τηλεφωνήσει στην ΚΟΜΥ. Γίνεται ανώνυμα και δεν πρόκειται να στοχοποιηθεί κανένας. Όταν κάποιος έχει συμπτώματα θα πρέπει να μένει σπίτι και να ελέγξουμε τις επαφές του. Αν έχει πυρετό ή βήχα θα πρέπει να απευθυνθεί στο νοσοκομείο. Αν πρόκειται για ένα νέο άτομο που έχει άτυπα συμπτώματα, καλό είναι να επικοινωνήσει με την ΚΟΜΥ, ώστε να τον επισκεφθεί και να πάρει δείγμα. Όποιος έχει συμπτώματα πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα και να επικοινωνεί με τον γιατρό του. Όταν έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα, οφείλουμε σε 14 μέρες να επαναλάβουμε το τεστ. Όταν ένα rapid τεστ βγει θετικό, προχωράμε και σε μοριακό τεστ. Τα μοριακά τεστ στέλνονται στην Αθήνα σε εργαστήριο του ΕΟΔΥ και μετά από 48 ώρες δίνεται η απάντηση».

Οι τακτικοί έλεγχοι και η ευθύνη
Βάσει πρωτοκόλλου, η ΚΟΜΥ διενεργεί τακτικούς ελέγχους στο προσωπικό και τους τρόφιμους του ΟΔΑΖ. Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν εξεταστεί από την Μονάδα οι εργαζόμενοι στην Π.Ε. Ζακύνθου, την Αστυνομία, τον ΟΔΑΖ, καθώς και κάτοικοι του Αργασίου. Στο προσωπικό του ΟΔΑΖ τεστ γίνονται κάθε 15 μέρες, ενώ κάθε 10 γίνονται στα ΑμεΑ που στηρίζονται από το ίδρυμα. Επίσης, η κ. Δαμουλάκη εξήγησε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να κάνει κανείς το τεστ, όμως πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να μην το αρνούνται οι συμπολίτες μας όταν τους δίνεται η ευκαιρία για το καλό όλων. Εξήγησε ότι ειδικά για όσους εργάζονται σε χώρους με άλλα άτομα και έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, είναι σημαντικό να δέχονται να κάνουν το τεστ.

Οι συμβουλές
Τέλος, η γιατρός θέλησε να δώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές στους αναγνώστες της ΗΜΕΡΑΣ. «Πρέπει να φοράμε μάσκα γιατί είναι σωτήρια. Να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα και να μην την έχουμε στο πηγούνι ή στο χέρι ή στα αυτιά μας. Δεν είναι αξεσουάρ η μάσκα, αλλά εργαλείο προστασίας. Μέχρι να βγει το εμβόλιο, έχουμε τη μάσκα μας. Κατά προτίμηση να είναι χειρουργικές. Να πλένουμε τα χέρια μας και να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό. Να έχουμε μαζί μας πάντα αντισηπτικά μαντηλάκια. Επίσης να τηρούμε την απόσταση του 1,5 μέτρου και να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας να τηρούν και αυτά τα μέτρα για να προστατεύουμε τους ηλικιωμένους. Δεν πρέπει να τους επισκεπτόμαστε συχνά ώστε να κρατάμε προστατευμένους».

Η χαλάρωση… και τα δεδομένα
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι χρειάζεται χρόνος για να αποδώσει το lockdown και υποστηρίζουν ότι για να χαλαρώσουν τα μέτρα, θα πρέπει πρώτα να δούμε διψήφιο αριθμό στους διασωληνωμένους. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, την Παρασκευή μίλησε για πτώση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο όπως εξήγησε, ο ρυθμός μείωσης είναι χαμηλότερος του αναμενόμενου. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται πολύ δύσκολες. Κατά την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι όταν με το καλό αρχίσουμε να βγαίνουμε από το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών, θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Διότι, όπως είπε, αυτό, δεν το κάναμε το καλοκαίρι. Επίσης, τόνισε ότι «θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος, πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, άντε ενδεχομένως μια οικογένεια ακόμα».