Αναπλάσεις και ανάδειξη μνημείων προτείνει το Τ.Σ. πόλης για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» | Κατέθεσε τις προτάσεις στον Δήμο

Τις προτάσεις του για τα έργα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσα από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» κατέθεσε στον Δήμαρχο Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη, το Τοπικό Συμβούλιο πόλης. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε, ότι με το νέο έτος ξεκινά η δεύτερη φάση του προγράμματος. Η πρώτη φάση των αιτήσεων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Στόχος του υπουργείου είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα με δίκαιο τρόπο, όρους και συνθήκες διαφάνειας, ώστε να μην μείνει κανείς Δήμος χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί. Ο υπουργός είπε ότι το «Αντ. Τρίτσης» έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση 2,5 δις ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κ. Πέττας: «Η πόλη μας χρειάζεται έργα πνοής»
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Πέττας, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έγιναν στο Δήμο, οι οποίες αφορούν κυρίως αναπλάσεις. «Θέλουμε να αναδείξουμε σημεία και να κάνουμε αναπλάσεις σε περιοχές και γειτονιές που είναι υποβαθμισμένες. Όραμά μας είναι να αλλάξει εικόνα η πόλη. Μεγάλη σημασία έχει η υλοποίηση των αναπλάσεων της Ταβουλάρη, των Καμινίων και του Κρυονερίου. Η Περιφερειάρχης είπε ότι έχει σκοπό αναπλάσει την περιοχή του Κρυονερίου και θα στείλουμε επιστολή στην κ. Κράτσα και στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου για αυτό το έργο». Ο κ. Πέττας τόνισε ότι το Τ.Σ. είναι απλώς ένα γνωμοδοτικό όργανο και οφείλει να καταθέτει τις προτάσεις του. Σημείωσε επίσης, ότι η δημοτική αρχή δείχνει τη διάθεση να δώσει λύσεις και να συνεργαστεί με τους φορείς. «Εμείς είμαστε ένα γνωμοδοτικό όργανο και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει διάθεση από στελέχη της δημοτικής αρχής να προχωρήσουν αυτά τα έργα. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε και να στηρίξουμε τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και να ενσωματωθούν περαιτέρω δράσεις και αναπλάσεις στον σχεδιασμό τους».


Η πρόταση του Τ.Σ. στη δημοτική αρχή
Η επιστολή που απέστειλε το Τ.Σ. στον Δήμο με τις προτάσεις για το πρόγραμμα, έχει ως εξής: «Έπειτα από δικό σας αίτημα κατά την συνάντηση που είχαμε την προηγούμενη Παρασκευή 20/11/2020 για κατάθεση πρότασης για ένταξη στο «πρόγραμμα Τρίτσης» που σχετίζεται με Αστικές αναπλάσεις και ανάδειξη ιστορικών και εμβληματικών μνημείων σας προτείνουμε τα εξής: Ανάπλαση της Αλεξάνδρου Ρώμα και διασύνδεση της με ανάλογες αναπλάσεις στις περιοχές των Αγίων Σαράντα, Αγίου Λουκά – περιοχή 3ου Δημοτικού, Φανερωμένης έως τον Άγιο Διονύσιο. Να προχωρήσουν στις συγκεκριμένες περιοχές αλλά και στην περιοχή του νέου θεάτρου υπογειοποιήσεις κάδων και πεζοδρόμηση της Αγίου Ελευθερίου έως την ιστορική εκκλησία της Αναλήψεως και της γύρω περιοχής του θεάτρου. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει εφικτή η ανάδειξη ιστορικών μνημείων της Πόλης μας η διασύνδεση και ενεργοποίηση νέων υποδομών και σημείων αναφοράς που είναι σε αδράνεια, ανάπλαση περιοχών και γειτονιών της Πόλης μας ξεχασμένων στο χρόνο και που πάντα έμεναν εκτός από προηγούμενα μεγάλα έργα .Σε συνδυασμό με άλλες Αναπλάσεις που βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης και ένταξης σε άλλα προγράμματα όπως στην περιοχή της Ταβουλάρη, Καμινίων, Αγίας Τριάδας, Κρυονερίου και Λαϊκών κατοικιών θα γίνει εφικτό το συνολικό όραμα που έχουμε για την Πόλη μας ,για εμάς τα παιδιά μας αλλά και για τις επόμενες γενιές».