Ανυπακοή και επαναστατικότητα | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

ergatiki

Μετρήθηκε στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων ή «ανυπακοή» των πολιτών την ημέρα του εορτασμού του Πολυτεχνείου και δεν τα πήγε καθόλου καλά η μέτρηση γι’ αυτούς που θέλουν τους πολίτες ανυπάκουος. Κάνα δυο χιλιάδες στην Αθήνα και μερικές δεκάδες σε κάποιες άλλες πόλεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος είναι ευχαριστημένος και ικανοποιημένος από τα μέτρα, τη ζωή του και ότι τον περιμένει. Αντίθετα, επειδή φοβάται για την υγεία του, πιστεύει σε συντριπτική πλειοψηφία, ότι ο ιός σκοτώνει, δεν είναι διατεθειμένος να παίξει το παιχνίδι των κομμάτων που τον θέλουν να κάνει κάθε τρεις και λίγο «επαναστατική γυμναστική».

Επίσης είναι ξεκάθαρο, ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου έχει καθιερωθεί στη συνείδηση όλων, ως η κορυφαία εκδήλωση κατά της δικτατορίας και η απαρχή της μεταπολίτευσης, της καλύτερης δημοκρατικής περιόδου για τη χώρα μας, που ευτυχώς διαρκεί μέχρι σήμερα. Δεν τιμάται η ημέρα αυτή μόνο με την πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, αλλά και με πόλους άλλους τρόπους, άλλωστε πολλές φορές η κατάληξη αυτής της πορείας, δεν τιμούσε την επέτειο. Σε περίοδο μεγάλης υγειονομικής κρίσης και κινδύνων από συνάθροιση πολιτών είναι λογικό να προτάσσεται η υγεία. Αυτά κυριάρχησαν στη λογική των ανθρώπων και η συμμετοχή στην «ανυπακοή» για την οποία τους καλούσαν πολιτικές δυνάμεις είχε περιορισμένη απήχηση. Κάποιοι βέβαια μάζεψαν ένσημα επαναστατικότητας, με μηνύματα μετάβασης δήθεν σε νοσοκομείο.


Κάποιοι άλλοι για περίπατο ή με το σκυλάκι τους. Αστεία πράγματα χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Η κοινωνία φαίνεται να έχει αλλάξει στη συντριπτική της πλειοψηφία. Ούτε τσιμπάει σε πολιτικά παιχνίδια, ούτε δίνει λευκή επιταγή σε κυβερνώντες. Κρίνει αυστηρά, ανησυχεί για το μέλλον, ακούει μόνο σοβαρούς πολιτικούς με υπεύθυνες προτάσεις και αποστρέφεται αλαλαγμούς βγαλμένους από το παρελθόν. Μια τέτοια φάλτσα κραυγή ήταν αυτή πως «η κυβέρνηση είναι χούντα που απαγορεύει τις συναθροίσεις». Αυτά τα «ψεκασμένα» ακούνε οι πολίτες, μαζί με τα τόσα άλλα από αρνητές του κορωνοϊού και κουνάνε το κεφάλι τους με θλίψη. Προτάσεις σύγχρονες και εφαρμόσιμες ας προβάλει όποιος τις έχει. Αυτά πλέον είναι επανάσταση για την καλυτέρευση της ζωής μας και όχι οι επαναστατικοί περίπατοι με συνθήματα από το παρελθόν. Ειλικρινά το «έξω οι Αμερικανοί» κάθε 17 Νοέμβρη και μετά τον υπόλοιπο χρόνο, επαφές με τους Αμερικανούς για τα προβλήματα μας, εθνικά και οικονομικά τι νόημα έχει;