Ελεγχόμενος ο αριθμός των κρουσμάτων στο νησί | Πέντε θετικά κρούσματα μέσα σε 10 μέρες – Σε 3 φάσεις η άρση του lockdown

naftemporiki

•Ν. Αρετάκης: «Oι υπηρεσίες του Δήμου έχουν διαλυθεί λόγω της καραντίνας»
•Γ. Στασινόπουλος: «Είμαστε σε καλύτερο επίπεδο και αυτό οφείλεται στους αυστηρούς ελέγχους»
•Αθ. Μάρκου: «Επιτακτική ανάγκη να τηρούμε όλοι τα μέτρα»

Σε ένα καλό επίπεδο παραμένει η Ζάκυνθος όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και τη διασπορά του ιού. Τις τελευταίες ημέρες, δύο ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου. Πρόκειται για έναν 56χρονο, ο οποίος νοσηλεύεται στον θάλαμο αρνητικής πίεσης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και για έναν 51χρονο, ο οποίος πήγε στο ΓΝΖ με ήπια συμπτώματα (πυρετό) και νοσηλεύεται στην κλινική covid – 19. Η κατάσταση της υγείας του 56χρονου είναι σταθερά καλή και ελεγχόμενη σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν εντοπιστεί στο νησί μας πέντε θετικά κρούσματα. Εκτός από τους δύο ασθενείς που νοσηλεύονται, θετική στον ιό βρέθηκε και μία 57χρονη Βουλγάρα, η οποία είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Επίσης, χθες επιβεβαιώθηκαν δύο νέα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στο νησί μας. Πρόκειται για ένα ζευγάρι από την Αλβανία, το οποίο πριν από λίγες μέρες, είχε ταξιδέψει στην πατρίδα του και εκεί ήρθε σε επαφή με άλλο κρούσμα κορωνοϊού. Γι’ αυτό, αμέσως μόλις ενημερώθηκαν, πήγαν στο νοσοκομείο και υποβλήθηκαν σε τεστ, το οποίο έδειξε ότι και οι δύο νοσούν. Είναι ασυμπτωματικοί και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 μέρες.


Ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου, Διευθυντής του Εργαστηριακού Τομέα του ΓΝΖ και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, Αθανάσιος Μάρκου, δήλωσε: «Είμαστε σε ένα καλό επίπεδο όσον αφορά τα κρούσματα στο νησί μας. Και ο αριθμός είναι ελεγχόμενος και δεν δημιουργείται πρόβλημα όσο είναι αυτά τα δεδομένα. Εδώ και δέκα μέρες έχουμε πέντε θετικά κρούσματα. Δύο ασθενείς νοσηλεύονται, τρεις βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ επίσης θετική βρέθηκε σε τεστ που έκανε εκτός Ζακύνθου, υπάλληλος της Π.Ε. Ζακύνθου. Να σημειωθεί ότι επειδή η υπάλληλος έλειπε από το νησί 3-4 μέρες, θεωρείται ότι ο κύκλος των στενών της επαφών δεν ήταν στη Ζάκυνθο. Σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είμαστε σε καλή κατάσταση. Είναι ενθαρρυντικό, γιατί σημαίνει ότι τηρούνται τα μέτρα και ο κόσμος προσέχει. Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούμε όλοι τα μέτρα».

Η παράταση του lockdown

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, το πιο πιθανό είναι να συνεχιστεί το lockdown είτε μέχρι τις 7 είτε μέχρι τις 14 του Δεκέμβρη, καθώς από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι στις 30 Νοεμβρίου δεν είναι εφικτό να ανοίξει η χώρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ έπειτα θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο. Είναι δηλαδή, βέβαιο ότι θα ακολουθήσει σταδιακή άρση των μέτρων, όπως έγινε και μετά την πρώτη καραντίνα. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν πλέον καταλάβει ότι τα φετινά Χριστούγεννα δε θα μοιάζουν με αυτά των προηγούμενων ετών.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την άρση του lockdown προβλέπει το άνοιγμα εστιατορίων και καφέ πριν από τα Χριστούγεννα. Επίσης, είπε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει πρώτα το άνοιγμα των σχολείων, στη συνέχεια του λιανεμπορίου και μετά της εστίασης, αλλά μόνο με καθήμενους. Τόνισε ότι δεν θα ανοίξουν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, όπου συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Πέτσας, ανέφερε: «Την άλλη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας. Θα υπάρχει μια σειρά δραστηριοτήτων, που δεν έχουν τόσο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο ή δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης και θ’ ανοίξουν πρώτες, όπως τα σχολεία ή το λιανεμπόριο. Τομείς δραστηριότητας, όπως η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα είναι προς το τέλος. Θα ανακοινώσουμε έγκαιρα το σταδιακό άνοιγμα, για να μπορεί ο κόσμος να προγραμματίσει τη ζωή του. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είμαστε σε μία φάση οριζόντιου ανοίγματος. Ήταν μεγάλο το επιδημιολογικό φορτίο και φαίνεται ότι η πρώτη εβδομάδα του lockdown είχε αυξημένη κινητικότητα και γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να κλείσουμε και τα Δημοτικά. Φαίνεται, ότι αυτή την εβδομάδα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα από πλευράς κίνησης. Έχει πέσει αρκετά και περιμένουμε αυτή η καλή εικόνα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή ν’ αποτυπωθεί και στα νούμερα των κρουσμάτων. Ο σχεδιασμός για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα εστιατόρια, τα καφέ, είναι να ανοίξουν πριν από τα Χριστούγεννα με κανόνες και ωράριο, το οποίο θα δούμε σύμφωνα και με τις συστάσεις των ειδικών και ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο, Τα καταστήματα που συνδέονται μόνο με νυχτερινή διασκέδαση, κλαμπ, μπουζούκια, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να υποθέσει κανείς ότι θα ανοίξουν, λόγω του συγχρωτισμού και της μαζικής διασποράς που μπορεί να υπάρχει σ’ αυτά. Αντιθέτως, καταστήματα όπως εστιατόρια ή καφέ, κ.λ.π. είναι στον σχεδιασμό μας να ανοίξουν πάντα με κανόνες. Ο βασικός σχεδιασμός είναι η εστίαση να ανοίξει και αυτή πριν από τις γιορτές».

Οι επιπτώσεις
Στο νησί μας, η υγειονομική εικόνα παραμένει καλή και αυτό που βασανίζει περισσότερο τώρα τους συμπολίτες μας είναι οι οικονομικές επιπτώσεις. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος αλλά και ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης κλήθηκαν να σχολιάσουν τα νέα δεδομένα.

Ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιείται στη χώρα μας, ωστόσο τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν. «Βλέπουμε ότι τα νούμερα σταθεροποιούνται. Αυτό δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε σε όριο ασφαλείας. Σίγουρα υπάρχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και στο νησί μας. Παρόλα αυτά προτεραιότητα έχει η υγεία. Πιστεύω ότι είναι καλό μέχρι να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων να παραμείνουμε σε αυτή την κατάσταση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε ασφαλείς τη ζωή μας. Ήδη υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις. Τα οικονομικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί. Η υγεία όμως είναι πάνω από όλα και προτεραιότητά μας είναι η τήρηση των περιοριστικών μέτρα. Στη Ζάκυνθο είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες και αυτό οφείλεται στους αυστηρούς ελέγχους που γίνονται, αλλά και στο υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης που έχει δείξει ο κάθε Ζακυνθινός και η κάθε Ζακυνθινιά».
Όσον αφορά την παράταση του lockdown ο Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι: «Αυτά είναι θέματα που αξιολογούνται από τους λοιμωξιολόγους και τους ειδικούς επιστήμονες. Βλέπουμε ότι αποδίδουν τα μέτρα, αλλά δεν παύουν να είναι ψηλά οι δείκτες. Να κάνουμε όλοι υπομονή και να τηρήσουμε τα μέτρα. Ήδη η κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κάνουν διακανονισμούς σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλες τις δυνατότητες, ώστε να έρθει να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Ν. Αρετάκης: «Oι υπηρεσίες του Δήμου έχουν διαλυθεί»
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει μια συνολική εκτίμηση του θέματος, όσον αφορά το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο Ζακύνθου εξαιτίας του lockdown. «Θα γίνει μια συνολική εκτίμηση του θέματος αυτού και θα λάβουμε τα μέτρα που χρειάζονται. Οπωσδήποτε ότι μέτρο παίρνει η κυβέρνηση θα το εφαρμόσουμε. Ότι μπορούμε παραπάνω το κάνουμε. Στην ουσία όποιος θέλει πληρώνει αυτή τη στιγμή. Τα έσοδα στον Δήμο έχουν σχεδόν κοπεί. Πρέπει όμως και ο Δήμος να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να κάνει πράγματα πέραν των δυνάμεων του. Θα εκτιμηθούν όλα αυτά και στο τέλος θα δοθούν οι ελαφρύνσεις».

Επίσης, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος. «Οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές, Πλησιάζει το τέλος του χρόνου και έχουμε να ολοκληρώσουμε τις μελέτες και τα προγράμματα του Δήμου. Αν είναι όμως κυβερνητική εντολή, δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Πρέπει να καταλάβουν και οι εργαζόμενοι ότι υπάρχουν υποχρεώσεις. Θα προσπαθήσουμε να προστατέψουμε την υγεία τους. Δυστυχώς λόγω της κατάστασης έχουν διαλυθεί οι υπηρεσίες». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νησί μας θα καταφέρει να βγει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από το δεύτερο lockdown. «Στο νησί μας δεν δημιουργούνται προβλήματα. Είναι αυστηρά τα μέτρα, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».