«Ασφαλής περιοχή» η Ζάκυνθος για τη Βρετανία | Πώς σχολιάζουν τις εξελίξεις Βρετανοί μόνιμοι κάτοικοι του νησιού μας

Η Βρετανία αφαίρεσε την ηπειρωτική Ελλάδα από τη λίστα των «ασφαλών χωρών», γεγονός που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους στη χώρα. Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς διευκρίνισε ότι πέντε ελληνικά νησιά η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως παραμένουν στη λίστα των «ασφαλών περιοχών» για τη Βρετανία.
Συνολικά, οκτώ προορισμοί προστέθηκαν στη λίστα των ταξιδιωτικών διαδρόμων (ασφαλείς προορισμοί χωρίς καραντίνα) του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η Ισλανδία, η Χιλή, η Καμπότζη, το Λάος, το Κατάρ, τα νησιά Τερκς και Κάικος και το Μπαχρέιν. Αυτό σημαίνει ότι οι αφίξεις από αυτές τις χώρες δεν χρειάζεται πλέον να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες. Οι αλλαγές στους περιορισμούς τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο 14 Νοεμβρίου.

Ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Φιλιπποπολίτης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, επεσήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Ζάκυνθος παραμένει ένας ασφαλής προορισμός. «Σημασία έχει ότι είμαστε ένας ασφαλής προορισμός. Οι εξελίξεις δεν μας επηρεάζουν τουριστικά, αλλά εξυπηρετούν τους ανθρώπους που μένουν μόνιμα στο νησί. Βέβαια, μόνο μέσω Αθήνας θα ταξιδεύουν και με κάποιες διαδικασίες. Μακάρι να υπάρχει κάποιο έμμεσο όφελος. Πρέπει να μείνουμε ασφαλείς για μας τους ίδιους». Ο κ. Φιλιπποπολίτης σημείωσε ότι έχει μειωθεί πια ο αριθμός των Βρετανών μόνιμων κατοίκων στη Ζάκυνθο λόγω των οικονομικών συσχετισμών. «Πιο παλιά ήταν περισσότεροι οι Βρετανοί στη Ζάκυνθο, αλλά για διάφορους λόγους, όπως ήταν η πτώση της λίρας άλλαξαν τα πράγματα. Ξέρω γνωστούς μου που έφυγαν για τη Μεγάλη Βρετανία γιατί δεν είναι φθηνή η Ελλάδα ή η Ζάκυνθος για έναν Βρετανό».


Καλοκαίρι χωρίς προβλήματα
O κ. Φιλιπποπολίτης υπενθύμισε ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν έφερε προβλήματα στη Ζάκυνθο, καθώς ούτε τα κρούσματα αυξήθηκαν ούτε παρουσιάστηκαν προβλήματα με τη διαχείριση τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όσοι ήρθαν τον Οκτώβριο, έδωσαν μια ανάσα στην οικονομία. «Απ’ ότι είδαμε, δεν είχαμε κάποιο θέμα με τους τουρίστες που ήρθαν. Αν λαμβάνονται όλα τα μέτρα δεν υπάρχει θέμα. Πιο πολλά ήταν τα ζητήματα με τους Έλληνες παρά με τους τουρίστες. Αυτό είναι θετικό για το νησί. Έστω αυτοί οι λίγοι τουρίστες, οι σχεδόν 200.000 που ήρθαν ήταν μια βοήθεια. Θα ήταν χειρότερα τα πράγματα χωρίς αυτούς. Ήταν μια τονωτική ένεση».

«Φοβόμαστε να πάμε στη Βρετανία»
Βρετανοί μόνιμοι κάτοικοι της Ζακύνθου κλήθηκαν να σχολιάσουν τη συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης και σημείωσαν ότι φοβούνται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους είτε για να μείνουν μόνιμα είτε για να επισκεφτούν συγγενείς τους λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί με τον κορωνοϊό. Τα αυξημένα κρούσματα και οι θάνατοι τους τρομάζουν, ενώ εκφράζουν και τον προβληματισμό τους σχετικά με τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη απόφαση για τους ίδιους, αφού χωρίς απευθείας πτήσεις από τη Ζάκυνθο, θα πρέπει να ταξιδέψουν στην Αθήνα, η οποία όμως δεν θεωρείται ασφαλής προορισμός. Όπως υποστηρίζουν, πιο μεγάλη σημασία έχει η προστασία της οικογένειας τους από το να επιστρέψουν έστω και για λίγο στη Μεγάλή Βρετανία, λόγω και της υπάρχουσας κατάστασης με τον κορωνοϊό.

Tρέισι Τζόουνς
«Eίναι τρομακτικές οι συνθήκες στην Αγγλία. Μένουμε στη Ζάκυνθο, γιατί έχω και συγγενή που δεν είναι πολύ καλά στην υγεία του. Δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε και να ρισκάρουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Είναι πολύ άδικο, γιατί η Ζάκυνθος είναι ασφαλής και πρέπει να μένουμε εμείς εδώ. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον… Οι θάνατοι στην Αγγλία είναι πολλοί, οπότε είμαστε πιο ασφαλείς εδώ».

Έμμυ Πάσκοε
«Έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε εύκολα. Δεν έχει απευθείας πτήσεις πλέον. Δυστυχώς πρέπει να πάμε πρώτα στην πρωτεύουσα. Η ασφάλεια έχει μεγάλη σημασία. Μπορεί και να πήγαινα στη Βρετανία φέτος, αλλά δεν θα πήγαινα μόνη. Θα έπαιρνα και τα παιδιά μου για να δουν την οικογένεια μου. Τώρα λόγω των συνθηκών δεν θα το κάνω. Η Ουαλία που είμαι εγώ, βγήκε πρόσφατα από το lockdown. Η Αγγλία παραμένει σε καραντίνα. Ακόμα και εδώ ζούμε «σε φούσκα», λόγω του κορωνοϊού».