Έκθεση Ζωγραφικής: Η Ειρήνη Ηλιοπούλου παρουσιάζει τους «Τόπους επιθυμίας»

Η γαλήνη που προσδίδει το φυσικό περιβάλλον στον άνθρωπο, μέσα από το έργο της γνωστής ζωγράφου

Την αρμονία που προσφέρει η φύση στον άνθρωπο παρουσιάζει στην έκθεσή της η γνωστή ζωγράφος Ειρήνη Ηλιοπούλου, με τίτλο «Τόποι Επιθυμίας».


Με χρώματα που αποτυπώνουν την ομορφιά της φύσης και τη γαλήνη που προσδίδει στους ανθρώπους, η Ειρήνη Ηλιοπούλου υπενθύμιζει με το έργο της πόσο μεγάλο είναι το τίμημα που πληρώνει ο σύγχρονος άνθρωπος, ο οποίος διαβιώνει σε μεγάλες πόλεις, μακριά από το φυσικό του περιβάλλον.

Η Ειρήνη Ηλιοπούλου παραχώρησε συνέντευξη, μιλώντας για το νέο της έργο.

Φέτος τον Νοέμβριο έχετε ατομική έκθεση στην γκαλερί Σκουφά στην Αθήνα με θέμα « Τόποι Επιθυμίας». Πως διαλέξατε τον τίτλο και τι σημαίνει αυτός για εσάς;

Ε. Η. Οι τόποι επιθυμίας – είτε είναι γεωγραφικοί, φανταστικοί, βιωμένοι ή βιωματικής μνήμης – είναι πάντα τόποι οπτικής επιθυμίας και η διαδρομή τους σημαδεύεται από τα ίχνη της δουλειάς του ζωγράφου στο τελάρο.

Τι ρόλο παίζει διαισθητικά η επιθυμία?

Ε.Η. Η επιθυμία να γίνει το ορατό απτό και να διαρκέσει, προϋπάρχει του έργου, συνυπάρχει με την αγωνία της αναζήτησης, συνοδεύει το έργο στην πορεία του και μένει μαζί του και μετά το τέλος, ορίζοντας τον χώρο, ανάμεσα στην επιφάνεια του ζωγραφισμένου πανιού και στα βλέμματα των ανθρώπων που το κοιτούν.

Ποιος είναι ο ιδανικός τόπος για έναν καλλιτέχνη?

Ε.Η. Ο τόπος της επιθυμίας είναι εκεί όπου κατοικεί ο ζωγράφος. Όταν η επιθυμία τελειώσει, ο τόπος καταργείται. Το καλύτερο που μπορείς να ευχηθείς σε ένα ζωγράφο είναι να μην τον εγκαταλείψει ποτέ η επιθυμία.

Ο τόπος αυτός ανταποκρίνεται ή όχι στην πραγματικότητα?

Ε.Η. Ο όμορφος τόπος της επιθυμίας μου, είναι τόπος ουτοπικός. Η ουτοπική επιθυμία για γνώση αυτού που δεν είναι ακόμα γνωστό, είναι ο άξονας και ο λόγος που ζωγραφίζω.

Ποια η σχέση σας με την ουτοπία που αναζητάτε και το τελάρο όπου δουλεύετε?

Ε.Η. Η ουτοπία είναι αναγκαία συνθήκη για να δουλέψω. Έχει μια μεγάλη ελευθερία αυτός ο παράλληλος κόσμος-τόπος, μια άλλη πραγματικότητα, που την εξουσιάζεις γιατί είναι η δική σου. Η ουτοπία έχει τις ρίζες της στο τελάρο. Σε μαθαίνει απ’ την αρχή να το αφουγκράζεσαι, να το σέβεσαι και να υπακούς σ’ αυτά που σου υπαγορεύει, να δημιουργείς κάθε φορά νέους τόπους, και να τους κατοικείς, όσο κρατάει το καινούργιο έργο.
Η ουτοπία εμπεριέχει την δυνατή επιθυμία για έναν τόπο ιδεατό. Είναι ο μοναδικός τόπος από όπου μπορείς να βλέπεις καλύτερα και πιο μακριά, είναι ο τόπος της ζωγραφικής.

ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR