«Πάγωσαν» τις πληρωμές στους ξενοδόχους οι tour operators | Νέα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας ζητούν από την κυβέρνηση οι ξενοδόχοι

alfabeach

•Τις μεταθέτουν για την Άνοιξη του 2021
Σε απόγνωση βρίσκονται οι ξενοδόχοι όλη της χώρας, αλλά και της Ζακύνθου μετά την απόφαση πολλών tour operators να μεταθέσουν τις πληρωμές τους για την άνοιξη του 2021. Η αρχή έγινε από την TUI, η οποία ενημέρωσε τους ξενοδόχους με τους οποίους συνεργάζεται πως θα πληρώσει το 25% όσων τους οφείλει μέχρι το τέλος του χρόνου και το υπόλοιπο 75% Μάρτιο – Απρίλιο 2021. Μια τέτοια εξέλιξη είναι καταστροφική για τον ξενοδοχειακό κλάδο, που ειδικά φέτος το καλοκαίρι έκανε μεγάλες θυσίες, προκειμένου να δουλέψει έστω και μερικούς μήνες και να μην πάει εντελώς «στράφι» η χρονιά λόγω της πανδημίας. Όπως δηλώνουν οι ξενοδόχοι αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση στην αγορά, καθώς δεν θα καταφέρουν με πληρώσουν προμηθευτές, εταιρίες κ.α. Αρκετοί από αυτούς που άνοιξαν, ίσως τελικά να μην καταφέρουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να ανοίξει μια μεγάλη οικονομική «τρύπα» που είναι σχεδόν αδύνατον να κλείσει άμεσα. Επιπροσθέτως δεν ξέρουν και πως θα είναι τα πράγματα το επόμενο καλοκαίρι…

Tι ζητάνε οι ξενοδόχοι
Λόγω της κατάστασης, οι ξενοδόχοι ήδη έχουν καταθέσει αιτήματα προς την κυβέρνηση, προκειμένου να τους στηρίξει οικονομικά, είτε μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, είτε μέσω άλλων μέτρων. Αν δεν βοηθηθεί ο κλάδος, υπάρχει περίπτωση μεγάλο μέρος του να καταρρεύσει από τα χρέη.


Χριστίνα Τετράδη – Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Πρόεδρος Συλλόγων Ξενοδόχων Δ.Ε. Λαγανά
«Αυτή η κατάσταση είναι δύσκολη, γιατί οι ξενοδόχοι που άνοιξαν τα ξενοδοχεία τους είχαν αυξημένα έξοδα λόγω κορωνοϊού και η μη πληρωμή τους δημιουργεί μια χιονοστιβάδα, δηλαδή μια αλυσιδωτή κατάσταση μη πληρωμών, η οποία ξεκινάει από τους tour operators. Oι tour operators με διάφορες προφάσεις αυτή τη στιγμή δεν πληρώνουν. Αυτό ειδικά για περιοχές που βασίζονται στον τουρισμό, όπως η Ζάκυνθος, είναι καταστροφικό. Πάρα πολλοί επιχειρηματίες μπορεί να οδηγηθούν σε κατάσταση πτώχευσης και χρεοκοπίας. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε ρύθμιση της οφειλής τους. Εμείς το γνωστοποιούμε στην κυβέρνηση και ζητάμε βοήθεια και λήψη μέτρων για την έλλειψη ρευστότητας. Ζητάμε νέα μέτρα. Ενίσχυση επιστρεπτέας προκαταβολής, ρυθμίσεις προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και ΟΤΑ. Ζητάμε επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, όπως και συμμετοχή στην πληρωμή επιδομάτων και δώρων Χριστουγέννων».

Άκης Ποταμίτης – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Αλυκών
«Δυστυχώς οι tour operators κάνουν κουμάντο. Δεν έχουμε ελεύθερη οικονομία, έχουμε απόλυτη δικτατορία των tour operators. Συμπεριφέρονται όπως θέλουν! Αθετούν τις εμπορικές υποσχέσεις… Δεν υπάρχει ασφάλιση συμβολαίων… Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο τώρα στην περίοδο του κορωνοϊού, αλλά έρχεται από παλιά. Δόλιες και άσκοπες χρεοκοπίες που κάνουν τον ξενοδόχο να επωμίζεται αυτή τη ζημιά! Το θέμα είναι πως μπορεί το κράτος να παρέμβει και να διασφαλίσει την καλή εκτέλεση των συμβολαίων. Παλαιότερα είχαμε προτείνει μια ασφαλιστική εταιρία που θα ασφαλίζει τα συμβόλαια ώστε να υπάρχει μια μαζική αντιμετώπιση. Διαφορετικά βλέπουν οι tour operators μεμονωμένα τον κάθε ξενοδόχο και διαφορετικά μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρία. Κανείς δεν ξέρει πόση ζημιά έχει γίνει. Ποτέ δεν πληρώνουν στην ώρα τους και όταν χρεοκοπούν πάλι ο ξενοδόχος την πληρώνει και πάρα πολλοί άλλοι κλάδοι. Έχουν τεράστιο πρόβλημα οι ξενοδόχοι. Κάποιοι επέλεξαν να μην ανοίξουν όπως και εγώ συνυπολογίζοντας και αυτό. Τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα έξοδα και δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν».