Ολοκληρωμένη μελέτη για τον Διονύσιο Ρώμα | Συνέντευξη του Χ. Βλαχόπουλου στο ΙΟΝΙΑΝ

«Ο Διονύσιος Ρώμας και η Επιτροπή Ζακύνθου στον δρόμο για την εθνική συγκρότηση», είναι ο τίτλος της ολοκληρωμένης μελέτης που έκανε ο Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, διδάκτωρ νεότερης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τον Διονύσιο Ρώμα. Ο Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, με τον Διονύσιο Ρώμα ασχολήθηκε τυχαία, όταν πριν από περίπου 13 χρόνια έψαχνε ένα θέμα αδημοσίευτο για την μεταπτυχιακή του εργασία. Τότε βρήκε κάποια έγγραφα στο Εθνικό Λαογραφικό Μουσείο. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΙΟΝΙΑΝ, ο κ. Βλαχόπουλος: «Ξεκίνησα να μελετάω στα πλαίσια της μεταπτυχιακής μου έρευνας μόνο το έτος 1825. Υπήρχαν γύρω στα 35 έγγραφα αδημοσίευτα του αρχείου Δ. Ρώμα και ξεκίνησα από εκεί. Διαπίστωσα στη συνέχεια ότι τα έγγραφα αυτά είναι πάνω από 300 και το θεώρησα μία πάρα πολύ καλή αφορμή για διδακτορική έρευνα».

Η μελέτη
Ο Διονύσιος Ρώμας, Έλληνας, νομικός, διπλωμάτης, γενικός πρόξενος στο Μοριά και τη Ρούμελη για λογαριασμό της Βενετίας, πολιτικός, πρύτανης της Κέρκυρας, γερουσιαστής στα Επτάνησα, ευεργέτης του αγώνα του 1821 και Σύμβουλος της Επικρατείας στη νεοσύστατη Ελλάδα. Ένας άνθρωπος που όμως δεν γνωρίζουμε αρκετά… Ο κ. Βλαχόπουλος σημειώνει: «Ο ίδιος φρόντισε να είναι αφανής. Επιθυμούσε οι δράσεις του να μην είναι στην πρώτη γραμμή, γιατί έτσι αισθανόταν ότι μπορεί να τις προωθεί καλύτερα. Πίσω από τον Ρώμα αποκαλύπτεται τελικά και ένα ολόκληρο πλαίσιο της προσφοράς της Ζακύνθου και των Επτανήσων στην Επανάσταση του ‘21 που και αυτό είναι ένα θέμα που δεν έχει προωθηθεί ή έχει ξεχαστεί τα τελευταία 50 χρόνια. Ο Δ. Ρώμα έχει πολλαπλή δράση και προεπαναστατικά και στη διάρκεια της Επανάστασης και μάλιστα, καίριες παρεμβάσεις που άλλαξαν ακόμα και την πορεία του αγώνα. Ήταν εκείνος, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσέγγιση της Ελλάδας με την Αγγλία. Μία πράξη που άλλαξε την πορεία του ελληνικού ζητήματος, γιατί κινητοποίησε το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τον ελληνικό αγώνα, κάτι που ήταν πάρα πολύ χρήσιμο τότε, γιατί ο ελληνικός αγώνας με τον Ιμπραήμ έπνεε τα λοίσθια το 1825-1826. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η πρωτοβουλία του Δ. Ρώμα με την «Πράξη Υποτέλειας» ήταν σωτήρια για τον ελληνικό αγώνα».

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2020, σε περίπου 350 αντίτυπα, τα περισσότερα εκ των οποίων θα βρίσκονται στο βιβλιοπωλείο του μορφωτικού ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Ήδη στα σκαριά βρίσκεται ο δεύτερος τόμος της διατριβής, με τα ανέκδοτα έγγραφα του Διονυσίου Ρώμα που υπάρχουν στο Εθνικό και Λαογραφικό Μουσείο.


Με αφορμή και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η μελέτη των εγγράφων του Διονυσίου Ρώμα, που για αρκετά χρόνια παρέμεινε ένας αφανής πρωταγωνιστής των εξελίξεων, απέκτησε και μια άλλη αξία. Μετά την δημοσίευση της διατριβής υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως από εκπροσώπους του Πανεπιστημίου, αλλά και από Επτανήσιους που ενδιαφέρθηκαν για την ιστορία του Διονυσίου Ρώμα. «Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε πανεπιστημιακούς κύκλους επτανήσιους και ζακυνθινούς φορείς και παράγοντες. Ίσως γιατί θεωρείται ως μία τοπική προσφορά της Επτανήσου στην Επανάσταση. Ίσως είναι και η συγκυρία ευνοϊκή, λόγω των εκδηλώσεων το 2021», αναφέρει ο κ. Βλαχόπουλος.