Ελπίδες για μια καλύτερη σεζόν το 2021 | Πρωτόγνωρες συνθήκες για επιχειρηματίες και εργαζόμενους

Ολοκληρώθηκε και επίσημα η τουριστική περίοδος για το νησί μας, με αρκετές επιχειρήσεις να αποχαιρετούν μια πολύ δύσκολη χρονιά με μεγάλα προβλήματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από νωρίς στη Ζάκυνθο.
Οι ξενοδόχοι μίλησαν για μια χρονιά ιδιαίτερη, αφού κλήθηκαν να τηρήσουν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σε γενικές γραμμές κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα. «Ήταν μια ιδιαίτερη τουριστική σεζόν. Κληθήκαμε να δείξουμε μεγάλη ευελιξία όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας, μιας και τα δεδομένα άλλαζαν σε εβδομαδιαία βάση, αλλά ταυτόχρονα υπήρχε μεγάλη σοβαρότητα όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων για την ασφαλή φιλοξενία των επισκεπτών και την εν γένει λειτουργία των επιχειρήσεων μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αρκαδίων Νίκος Γκλαβάς, ο οποίος σημείωσε ότι το τελευταίο κύμα επισκεπτών έδωσε μια πνοή. «Πολλά έχουν ειπωθεί για το τελευταίο κύμα τουριστών… Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κλείνεις μια σεζόν εν λειτουργία. Επίσης είναι δεδομένο ότι καμία υγειονομική επιβάρυνση δεν επέφερε στο νησί η άφιξη αυτών των επισκεπτών, παρά τις “Κασσάνδρες”. Σε καταλύματα τα οποία ήδη λειτουργούσαν σαφώς τους επέτρεψαν να φτάσουν στο τέλος της τουριστικής περιόδου με καλύτερη πληρότητα. Σε καταλύματα που αναγκάστηκαν να ανοίξουν δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κριθεί κατά πόσο απέφεραν οικονομικό κέρδος. Έπρεπε και αυτά να επαναλειτουργήσουν για να εξυπηρετήσουν συμβόλαια και υποχρεώσεις που είχαν με συνεργάτες τους».

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης της «XENOS HOTELS & RESORTS», Χρήστος Ξένος μίλησε για τις τεράστιες οικονομικές απώλειες. «Αισίως τελείωσε η τουριστική σεζόν 2020 και με τη 15νθήμερη τελευταία παράταση πήγαμε άριστα. Αυτό είναι απόδειξη ότι μπορεί να συμπλεύσει το υγειονομικό με το επιχειρείν. Στο νησί η μείωση συγκριτικά με πέρυσι άγγιξε το 87%. Εμείς σαν όμιλος είχαμε μια μείωση της τάξεως του 80%. Εάν είχαμε προσέξει στη διάρκεια του καλοκαιριού και δεν είχαμε κρούσματα και θα είχαμε ένα όφελος συν 70 εκατ. ευρώ». Ο κ. Ξένος τόνισε ότι έστω και μια μικρή παράταση μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ την οικονομία και τον τουρισμό και αυτό έγινε και στην περίπτωση της Ζακύνθου. «Να θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε μικρή παράταση στον τουρισμό μπορεί να ωφελήσει τα μέγιστα. Το δεκαπενθήμερο άνοιγμα του τουρισμού ισοβαθμεί με το ετήσιο αγροτικό εισόδημα της Ζακύνθου. Πρέπει όλοι να προσέξουμε και μέσα στον χειμώνα για να διατηρήσουμε τα κρούσματα σε χαμηλό επίπεδο. Αυτό θα βοηθήσει τις κρατήσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι. Πάνω από όλα βέβαια για να είμαστε και εμείς υγιείς».


Ζωηρό ενδιαφέρον για το 2021
Ήδη το ενδιαφέρον, όπως δηλώνει και ο κ. Γκλαβάς, είναι μεγάλο για τη Ζάκυνθο για το 2021. «Το ενδιαφέρον για διακοπές στη Ζάκυνθο εξακολουθεί να παραμένει ζωηρό. Με την διαφορά ότι για την επόμενη σεζόν, το ενδιαφέρον αυτό θα μετατρέπεται σε οριστική επίσκεψη τουριστών στο νησί ίσως και το τελευταίο διήμερο πριν την άφιξη τους. Μιλάμε για μια εξαιρετικά ρευστή αγορά, στοιχεία της οποίας δεν ελέγχουμε στο 100%. Ας είμαστε τουλάχιστον συνεπείς στα χαρακτηριστικά τα οποία ελέγχουμε, όπως για παράδειγμα την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την εξασφάλιση καθαριότητας στο νησί και εν τέλει την υψηλού επιπέδου παρεχόμενη υπηρεσία φιλοξενίας των επισκεπτών».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Ξένος σημειώνει ότι είναι πολύ πιθανό τον ερχόμενο Μάιο να ανοίξουν κανονικά οι τουριστικές επιχειρήσεις και τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τον ερχόμενο Μάϊο πιθανότατα θα ανοίξουμε, όμως πρέπει να είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας όλοι οι επαγγελματίες στο νησί και κυρίως το κράτος με τις υπηρεσίες του για να εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εάν δεν τα καταφέρουμε μπορεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο να κλείσουμε. Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι καταρρακωμένη και το ερώτημα είναι πόσοι θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές. Έτσι εκτιμούμε ότι το 2021 θα έχουμε και πάλι μείωση σε σχέση με το 2019 της τάξης του 40-50% περίπου».