Ζάκυνθος: Στο χείλος του γκρεμού οι καλλιτέχνες | Χωρίς δουλειά πολλοί επαγγελματίες στο νησί μας

•Ζητούν ουσιαστική στήριξη από το κράτος

Αντιμέτωπος με μεγάλη αβεβαιότητα είναι ο κλάδος των καλλιτεχνών, ο οποίος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία.


Ο συνθέτης και μουσικός, Νίκος Γράψας, τόνισε ότι ο κλάδος των τεχνών έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα από όλη αυτή την κατάσταση. «Έχουν σχεδόν κλείσει όλοι οι χώροι. Τα μηνύματα από συναδέλφους της Αθήνας είναι πολύ λυπηρά. Το ζήσαμε όλοι και το καλοκαίρι, αφού πάρα πολλοί που είχαν κανονίσει να δουλέψουν και δεν δούλεψαν λόγω αυτής της κατάστασης, αλλά και τον χειμώνα που κάποιοι θα δούλευαν σε ταβέρνες, τώρα υπάρχει πρόβλημα, γιατί κλείνουν νωρίς».

Ο Διονύσης Παρασκευόπουλος, πρώην πρόεδρος της Προσωρινής Διοίκησης του παραρτήματος Ζακύνθου του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου τόνισε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και αρκετοί καλλιτέχνες είναι στο χείλος της ανεργίας. «Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν να δουλέψουν από τον Φεβρουάριο. Κάποιοι δούλεψαν ενάμιση μήνα από τα μέσα του Ιούλη και κάποιες μέρες του Σεπτέμβρη και κάποιοι δεν δούλεψαν καθόλου. Επίσης ορισμένοι μπήκαν σε αναστολή, όμως το αντίτιμο που δίνεται, τα 534 ευρώ, δεν είναι ικανά για να ζήσει μια οικογένεια». Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε επίσης ότι πολλά καταστήματα δεν θα ανοίξουν φέτος το χειμώνα στο νησί και πρόσθεσε ότι η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα που υπάρχει. «Πόσες ταβέρνες θα ανοίξουν στο νησί; Λίγες. Πόσοι θα δουλέψουν από εμάς; Ελάχιστοι. Η πολιτεία πρέπει να δει τα προβλήματα των καλλιτεχνών. Στη Ζάκυνθο είναι 100 οικογένειες με επαγγελματίες καλλιτέχνες και θέλουν άμεση στήριξη».

«Κάνουμε οικονομία στις τέχνες στην Ελλάδα»
Ο κ. Γράψας αναφέρθηκε επίσης και στον τρόπο με τον οποίο στηρίζεται ο κλάδος σε άλλες χώρες του εξωτερικού σημειώνοντας ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία μέριμνα. «Οι Άγγλοι και οι Γερμανοί επιδοτούν τους καλλιτέχνες τους 1-2 φορές και έχουν και ένα μητρώο που τους περιλαμβάνει όλους, όχι σαν αυτό που θέλει να φτιάξει η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στο οποίο ο κάθε καλλιτέχνης θα πρέπει να δηλώσει μία ιδιότητα. Δηλαδή ο Σαββόπουλος θα δηλώσει στιχουργός, συνθέτης ή τραγουδιστής; Υπάρχουν πολλοί που δουλεύουν με τρεις ιδιότητες και υπάρχει μια ιστοσελίδα που μπορείς να δηλώσεις μόνο μια ειδικότητα για να πάρεις ένα επίδομα 500 ευρώ για 1-2 μήνες. Θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται διαφορετικά στην Ελλάδα οι καλλιτέχνες. Δηλαδή να οργανώνει και το ίδιο το κράτος και το Υπ. Πολιτισμού, εκδηλώσεις, συναυλίες που θα τους συμπεριλάβει όλους. Δωρεάν συναυλίες για το κοινό. Θα έπρεπε να αγοράζει έργα ζωγράφων και εικαστικών όπως κάνουν οι Γερμανοί. Δεν υπάρχει καμία στήριξη, αλλά κυρίως δεν υπάρχει πνεύμα. Εδώ έπαψαν τα καλλιτεχνικά μαθήματα στα λύκεια. Κάνουμε οικονομία στις τέχνες στην Ελλάδα».