Παγωμένες οι προκρατήσεις του 2021 για Ζάκυνθο | Αβέβαιη η χρονιά, λόγω κορωνοϊού

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε προς τη χώρα μας η TUI για τα θετικά επίπεδα σε προκρατήσεις τουριστικών πακέτων για το 2021. Αυτό συγκεκριμένα ανέφερε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Ομίλου και υπεύθυνος ξενοδοχείων και κρουαζιέρας και δραστηριοτήτων Σεμπάστιαν Έμπελ. Αφού τονίστηκε ότι η Ελλάδα παρά την φετινή δύσκολη συγκυρία, ελέω κορωνοϊού, διαχειρίστηκε με επιτυχία την υγειονομική κρίση και το πεδίο του τουρισμού, ειδική αναφορά έγινε και στην πολύ καλή συνεργασία της TUI με την ελληνική τουριστική ηγεσία. Μάλιστα και για το 2021 εκφράστηκε η εκτίμηση ότι θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα, πάντα με οδηγό την καλή συνεργασία ανάμεσα στα δυο μέρη.

Ωστόσο, στο νησί μας δεν έχουν φτάσει ακόμα αυτά τα θετικά μηνύματα, αλλά αντιθέτως τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι μιλούν για μια δύσκολη κατάσταση, αφού η φετινή σεζόν είχε πολλές ανατροπές και η μείωση έφτασε ακόμα και το 70-80%. Όπως λένε, οι προκρατήσεις κινούνται σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς για το νησί μας, αφού λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού και στη χώρα μας, αλλά και κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία που είναι βασική αγορά για τη Ζάκυνθο, στην Πολωνία και την Τσεχία, οι εκτιμήσεις δεν είναι ευοίωνες και όλοι ανησυχούν για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και το επόμενο καλοκαίρι. Οι φορείς του τουρισμού εκτιμούν ότι και η επόμενη χρονιά δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αν δεν βρεθεί άμεσα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Θεωρούν ότι η αβεβαιότητα για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές θα είναι μεγάλη και θα διστάσουν να κλείσουν πακέτα διακοπών.


Ενδιαφέρον για τη Ζάκυνθο, αλλά και αβεβαιότητα…
Η Ζάκυνθος αποτελεί έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό για ξένους επισκέπτες και αυτό φάνηκε και φέτος που παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, αρκετοί αποφάσισαν να ταξιδέψουν και να ρισκάρουν για να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί μας. Όπως λένε οι τουριστικοί φορείς θα πρέπει όλοι στο νησί να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και να παλέψουν για μια καλύτερη καλοκαιρινή σεζόν. Πάντως η εκτίμηση όλων είναι ότι και το επόμενο καλοκαίρι στη Ζάκυνθο θα είναι αρκετά δύσκολο…

Γιάννης Φιλιπποπολίτης – Τουριστικός πράκτορας
«Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για του χρόνου. Είναι όλα παγωμένα. Με 17.000 κρούσματα στην Αγγλία και 11.000 στη Τσεχία είναι δύσκολα τα πράγματα… Είναι πάρα πολύ αργός ο ρυθμός. Οι κρατήσεις είναι πολύ λίγες. Είναι τα πάντα παγωμένα, γιατί η πανδημία είναι σε μεγάλη έξαρση. Φυσικά το τελευταίο που κοιτάει ο κάθε υποψήφιος αγοραστής τουριστικών πακέτων είναι να κλείσει διακοπές είτε για φέτος είτε για του χρόνου. Αν δεν υπάρξει λίγο αισιοδοξία και αν δεν βρεθεί εμβόλιο, δεν θα αλλάξει κάτι. Οικονομική δυσπραγία υπάρχει σε όλους τους τομείς και δεν ξέρουμε πως θα προχωρήσει… Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν υπάρχει αισιοδοξία. Θα ανατραπούν τα πάντα αν βγει το εμβόλιο. Η πτώση φέτος έφτασε γύρω στο 75% συγκριτικά με πέρσι. Είχαμε δηλαδή το ¼ του κόσμου από πέρσι, οπότε ήταν πολύ μεγάλη η μείωση και αυτή είναι η πραγματικότητα»

Χριστίνα Τετράδη – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Λαγανά
«Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να μιλάμε με σιγουριά για νούμερα προκρατήσεων όταν δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας καθώς και της εξεύρεσής εμβολίου. Οι φορείς του τουρισμού, λόγω της ύφεσης της οικονομίας που δημιουργεί προβλήματα και στους ταξιδιωτικούς οργανισμούς, αλλά και συγκεκριμένα στους πελάτες μας, οι οποίοι θα δυσκολευτούν να ταξιδέψουν, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπολογίζουν ότι το 2021 θα κινηθεί μόλις στο 50-60% της τουριστικής κίνησης και των εσόδων του 2019. Αβεβαιότητα υπάρχει. Βλέπουμε ότι ήδη οι tour operators εξάγουν αδυναμία πληρωμών. Δεν πληρώνουν δεδουλευμένα. Πελάτες που θα κληθούν να αγοράσουν τα ταξίδια, βλέπουμε ότι είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Κλείνουν δουλειές και απολύονται άνθρωποι, άρα και η ψυχολογία των πελατών μας θα είναι ιδιαίτερα επηρεασμένη παρότι τα ταξίδια θεωρούνται πλέον είδος πρώτης ανάγκης και όχι πολυτέλεια. Ένα μέρος του κόσμου φοβάται να ταξιδέψει όπως έγινε και φέτος. Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες θα φοβηθούν να ταξιδέψουν και δεν ξέρουμε στο μέλλον τι θα γίνει. Συνεχίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά και το 2021».

Νίκος Γκλαβάς – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Αρκαδίων
«Το ενδιαφέρον για διακοπές στη Ζάκυνθο το 2021 παραμένει σταθερό αναλογικά με τις συνθήκες. Το βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί για την αγορά είναι ότι πλέον οι κρατήσεις γίνονται με δυνατότητα ακύρωσης και επιστροφής των χρημάτων στους πελάτες, δηλαδή στην ουσία χωρίς προκαταβολές. Υπάρχει μια αισιοδοξία. Υπάρχει ενδιαφέρον στη Ζάκυνθο και έρχονται κρατήσεις αλλά δεν είναι με εξασφαλισμένο έσοδο, γιατί αν έρθει η ώρα κάποια στιγμή να ακυρώσουν, είμαστε υποχρεωμένοι να τους επιστρέψουμε το σύνολο της προκαταβολής τους. Μπορεί να υπάρχει ενδιαφέρον, ζήτηση και προκρατήσεις, αλλά αν υπάρξει η παραμικρή αστοχία καλούμαστε να επιστρέψουμε το σύνολο των χρημάτων τους. Για να επενδύσεις πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ο προορισμός θα λειτουργήσει και έρχονται πτήσεις. Ό,τι και να κάνεις πλέον σαν επιχειρηματίας δεν εξαρτάται από τα χέρια σου η επιτυχία της επόμενης σεζόν. Είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός να διαχειριστούμε με ωριμότητα και συνεννόηση την κατάσταση, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους να κλείσει ο προορισμός, έστω και για διάστημα μερικών εβδομάδων. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία μας. Είμαστε αισιόδοξοι σαν κλάδος. Δυστυχώς, θέλει προσπάθεια η αισιοδοξία μας αυτή να μετουσιωθεί σε πραγματικό έσοδο για τον τόπο».