•Διαπεριφερειακή συνεργασία προς όφελος των παραγωγών
•Στη Ζάκυνθο ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας Θ. Βασιλόπουλος
•Σφαγεία, μεταφορά πυρήνα, κορινθιακή σταφίδα στο επίκεντρο των επαφών Στασινόπουλου και Βασιλόπουλου
•Συναντήσεις με αγρότες, κτηνοτρόφους και ΕΑΣΖ
Μία δυνατή διαπεριφερειακή συνεργασία φαίνεται ότι ξεκινά για τον πρωτογενή τομέα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς μετά και την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νησί μας ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θ. Βασιλόπουλος μπήκαν οι βάσεις για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
Ο κ. Βασιλόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γ. Στασινόπουλος παραχώρησαν συνέντευξη τύπου και αναφέρθηκαν σε όλες τις επαφές που είχαν, προκειμένου να ιεραρχήσουν τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Όπως είπαν, βασικός στόχος τους είναι αυτή η διαπεριφερειακή συνεργασία να συνεχιστεί, προκειμένου να λάβουν την απαιτούμενη στήριξη οι παραγωγοί και παράλληλα, τα εξαιρετικής ποιότητας ζακυνθινά -και όχι μόνο – προϊόντα να βρουν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Για τις επαφές που έγιναν στο νησί μας, μίλησε ο κ. Στασινόπουλος, εξηγώντας πως «αυτή η επίσκεψη του κ. Βασιλόπουλου είχε προγραμματιστεί να γίνει πριν το πέρασμα του «Ιανού», προκειμένου να καταγραφούν και να αναλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να δημιουργηθούν οι συνθήκες και οι στρατηγικές για να δοθούν λύσεις. Συναντηθήκαμε με την Ένωση, τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους. Τα βασικότερα προβλήματα αφορούσαν την έλλειψη σφαγείων και τη μεταφορά του πυρήνα. Συναντήσαμε, επίσης, για το θέμα αυτό, με τον σύλλογο ελαιοτριβέων και τους μεταφορείς. Ο προβληματισμός τους για το μεγάλο κοστολόγιο στη μεταφορά του πυρήνα είναι έντονος. Το κόστος μεταφοράς απασχολεί όμως πολύ έντονα και τους κτηνοτρόφους».
Η αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας
Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλόπουλος αρχικά μίλησε για τη συνάντηση που είχε με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών τονίζοντας ότι βασική προτεραιότητα είναι η αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας. «Χρειαζόμαστε γενναίες ρυθμίσεις. Είναι ένα εθνικό προϊόν και παρόλα αυτά, κανείς δεν έκανε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει δραματική μείωση στην παραγωγή. Πρέπει να οργανώσουμε φυτώρια, τα οποία θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Επίσης, πρέπει να δημιουργήσουμε μικρές, τοπικές ομάδες παραγωγών. Η ΕΑΣΖ είναι πρόθυμη να δούμε από τη βάση την αναδιάρθρωση, αλλά και την οργάνωση της ομάδας των παραγωγών. Για να γίνουμε πιο εξωστρεφείς πρέπει να φτιάξουμε μία συνεταιριστική κεντρική οργάνωση στην οποία θα συμμετέχουν και οι έξι Νομοί που εμπλέκονται στην παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας. Μπορούμε να πετύχουμε καλύτερες τιμές και είναι σίγουρο ότι οι δύο περιφέρειες και κυρίως η Ζάκυνθος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».
Η τιμή του ελαιόλαδου και η μεταφορά του πυρήνα
Ένα ακόμα θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η τιμή του ελαιόλαδου. Ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με τους συλλόγους αγροτών, ελαιοτριβέων και μεταφορέων και το βασικότερο θέμα που του έθεσαν ήταν το κόστος μεταφοράς του πυρήνα στα πυρηνελαιουργεία της Ηλείας και της Αχαΐας. «Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου επηρεάζουν και τις τιμές του πυρηνέλαιου και γι’ αυτό τα εργοστάσια δεν μπορούν να δώσουν καλές τιμές. Λόγω των υψηλών κομίστρων υπάρχει φόβος να μην γίνει συγκομιδή του προϊόντος. Άκουσα τις προτάσεις των συλλόγων και θα τις μεταφέρω σε συνάντηση που θα έχω άμεσα σε Πύργο και Πάτρα με τους ιδιοκτήτες των πυρηνελαιουργείων. Οι ελαιοτριβείς έχουν δίκιο και αυτά τα θέματα πρέπει να λυθούν». Επίσης, συζητήθηκε η δημιουργία ομάδων παραγωγών, η τυποποίηση του προϊόντος, καθώς και η προώθηση του ζακυνθινού ελαιόλαδου μέσα από την αγροδιατροφική σύμπραξη.
Τέλος, ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε πέρυσι ο κ. Στασινόπουλος για τη μείωση του κόστους μεταφοράς. Ο κ. Στασινόπουλος είπε για το θέμα: «Φέτος η διαπραγμάτευση με τα πυρηνελαιουργεία ξεκίνησε πολύ αρνητικά, δηλαδή δεν ήθελαν καθόλου να πάρουν τον πυρήνα. Σε συνεργασία με τον κ. Βασιλόπουλο ασκήσαμε πιέσεις και είμαστε σε ένα καλό σημείο. Υπολογίζουμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα μεταβεί στην Πελ/νησο αντιπροσωπεία του συλλόγου ελαιοτριβέων, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και τουλάχιστον να μην υπάρχει ζημιά. Το θέμα δεν είναι οικονομικό, είναι και κοινωνικό. Στη Ζάκυνθο, μας επέβαλαν τα διφασικά ελαιοτριβεία, όμως δεν δόθηκε λύση για τον πυρήνα. Γι’ αυτό ασκούμε πίεση. Πολλά προβλήματα είναι κοινά και μάλιστα, η λύση πολλών προβλημάτων του νησιού μας εξαρτώνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πάνω σε αυτή τη βάση ζητήσαμε να υπάρξει αυτή η συνεργασία».
Οι πρώτες συζητήσεις με τον ΕΑΣΖ
Ερωτηθείς για την διαπεριφερειακή συνεργασία που ξεκινά μέσω της ΠΙΝ με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα θέματα που συζητήθηκαν με τον κ. Βασιλόπουλο, ο Διευθυντής του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου, Πέτρος Βισβάρδης δήλωσε: «Δύο βασικά θέματα συζητήσαμε με τον κ. Βασιλόπουλο. Το πρώτο είχε να κάνει με την σταφίδα και την αναμπέλωση. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει σχετικά με όσα είχε πει ο υπουργός για το επιδοτούμενο πρόγραμμα αναμπέλωσης. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήσαμε αφορούσε την Σ.ΚΟ.Σ. και είπαμε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ το προϊόν υπό άλλες συνθήκες, αν δηλαδή λειτουργούσε διαφορετικά. Η συνεργασία είναι σε αρχικό στάδιο. Ήταν πάντως μία ικανοποιητική συνάντηση. Θα δούμε τι θα γίνει στην πράξη».
Ελαιόλαδο: Μέτρια χρονιά με μικρότερη ποσότητα, αλλά καλύτερη τιμή
Ο κ. Βισβάρδης, έκανε μία πρώτη εκτίμηση για τη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου επισημαίνοντας ότι θα είναι μία μέτρια χρονιά, καθώς η ποσότητα θα είναι μικρότερη λόγω της κακοκαιρίας, ενώ η τιμή θα είναι καλύτερη συγκριτικά με πέρυσι. Όσον αφορά την ποιότητα του προϊόντος, ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ πρόσθεσε ότι ίσως υπάρξει πρόβλημα, λόγω της κακοκαιρίας. Πιο αναλυτικά, δήλωσε: «Όλες οι προβλέψεις λένε ότι η τιμή θα είναι καλύτερη φέτος, δηλαδή πάνω από 2,5 ευρώ το κιλό. Να δούμε, όμως, τι προϊόν θα έχουμε φέτος, γιατί υπήρξε πρόβλημα με πέρασμα του «Ιανού» και πιστεύω ότι θα υπάρχουν προβλήματα με την ποιότητα. Θα το δούμε αυτό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα που θα ξεκινήσει η ελαιοσυλλογή. Επίσης, λόγω του «Ιανού» χάθηκε και αρκετή ποσότητα. Η χρονιά θα είναι μέτρια, με καλύτερη τιμή για το προϊόν, αλλά μικρότερη ποσότητα». Τέλος, ο κ. Βισβάρδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει μία κεντρική πολιτική που θα βοηθήσει το προϊόν. Μάλιστα όπως είπε, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Βασιλόπουλου είναι σημαντικό να υπάρχει διαπεριφερειακή συνεργασία προκειμένου κάποια κοινά προβλήματα να βρίσκουν λύσεις προς όφελος των παραγωγών της χώρας.
Θ. Βασιλόπουλος: «Να δοθεί νέα ενίσχυση στους κτηνοτρόφους»
Για τη συνάντηση που είχε με τους κτηνοτρόφους του νησιού, ο κ. Βασιλόπουλος αρχικά τόνισε ότι τα ζακυνθινά προϊόντα (γάλα, τυρί, κρέας) είναι από τα καλύτερα της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να οργανωθούν οι κτηνοτρόφοι και να δημιουργηθεί μία ομάδα, προκειμένου να διεκδικήσει την κατασκευή σφαγείου. Επίσης, τόνισε ότι είναι ανάγκη να δοθεί νέα οικονομική στήριξη, λόγω της πανδημίας. Τέλος, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο οι κτηνοτρόφοι να σπεύσουν να βγάλουν άδειες σταβλικών εγκαταστάσεων, ειδικά τώρα που έχει απλουστευτεί η διαδικασία με νέο νόμο.
Διοργάνωση ημερίδων
Μετά από πρόταση του κ. Βασιλόπουλου, η οποία έγινε δεκτή από τον κ. Στασινόπουλο, θα ξεκινήσει η διοργάνωση ημερίδων στην Π.Ε. Ζακύνθου – μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες – για διάφορους τομείς και προϊόντα (αγροτουρισμό, αλιεία, ελαιόλαδο, σταφίδα).