Νεοδημοκρατικές φαιδρότητες | Γράφει ο Κώστας Κλάδης

Η ιστορική απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής (ΧΑ), τη μεγαλύτερη δίκη στη χώρα μετά την αντίστοιχη των χουντικών το 1975, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την θεώρησε ως αφετηρία για «αγώνες από καλύτερες θέσεις ενάντια σε ό,τι έδωσε χώρο στις ιδέες και στις
πρακτικές των νεοναζί». Η ΝΔ, που δεν πέρασε ούτε έξω από το Εφετείο, υποδυόμενη την συνεπή αντιφασιστική δύναμη, προσπάθησε, όχι μόνο να δρέψει τις δάφνες της καταδίκης, αλλά και να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως περίπου συμπορευόμενο με τη ΧΑ, αφού «κάποια στελέχη του (ποια άραγε) ….. καλόβλεπαν την παραµονή της ΧΑ στο Κοινοβούλιο µήπως και κόψει την αυτοδυναμία της ΝΔ»!

Η λασπολογία της ΝΔ έθεσε πολλά ζητήματα, ο χώρος περιορισμένος, οι απαντήσεις, κατ΄ ανάγκη, σύντομες. Η ΧΑ δεν γιγαντώθηκε στις πλατείες των αγανακτισμένων, δεν είχε πατήσει στο Σύνταγμα, το κατήγγειλε ως «καρναβάλι των προοδευτικών». Εμφανίστηκε μόνο δίπλα στα ΜΑΤ, στις επιχειρήσεις καταστολής. Όμως επώνυμα στελέχη της ΝΔ βρέθηκαν δίπλα της στα «συλλαλητήρια της περικεφαλαίας» εναντίον των προδοτών της Μακεδονίας, με την ίδια ακριβώς απαράδεκτη επιχειρηματολογία, χωρίς ίχνος διαφοροποίησης.


Στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου καταψηφίστηκε στην πρότασή της για πρόεδρο Δημοκρατίας από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ΧΑ, που τότε αποτελούσε ένοικο της «δεξιάς πολυκατοικίας», όχι από την «ανίερη συμμαχία» ΣΥΡΙΖΑ-ΧΑ. Η ΧΑ δεν ψήφισε σχεδόν καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (μόνο 4,2% του νομοθετικού έργου μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 35,8% μαζί με τη ΝΔ την περίοδο 2015-2019). Στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες (απλή αναλογική, συμφωνία Πρεσπών) τήρησε τη στάση που ωφελούσε τη ΝΔ. Αν είχε υπερψηφίσει την απλή αναλογική (απείχε αν και την συνέφερε), οι εκλογές του 2019 θα διεξάγονταν με απλή αναλογική.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας (ΠΚ) δεν συντελεί να «πέσει στα μαλακά» η ΧΑ. Κάποιες ποινές μειώθηκαν αλλά ο χρόνος έκτισης συνολικά αυξήθηκε αφού δικαίωμα αποφυλάκισης αποκτάται με την έκτιση των 2/5 της ποινής έναντι του 1/3 κατά τον προηγούμενο ΠΚ (π.χ. για ποινή 15 ετών, στα 6 έτη έναντι 5 του παλαιού). Αν κάποια ποινή μειωθεί από 20 σε 15 έτη, η διαφορά είναι μόλις 8 μήνες (6 έτη έναντι 6 ετών και 8 μηνών του προηγούμενου ΠΚ). Τα καταδικασθέντα μέλη της ΧΑ θα διατηρούσαν και με τον προηγούμενο ΠΚ τα πολιτικά τους δικαιώματα μέχρι την αμετάκλητη απόφαση (8-10 έτη). Αν η ΝΔ επιθυμεί να επισπεύσει τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, ας καταθέσει τροπολογία στον εκλογικό νόμο όπως έπραξαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Άλλωστε η «κυβέρνηση των αρίστων» τροποποίησε τον νέο ΠΚ (νόμος 4637/2019) χωρίς να συμπεριλάβει τα ζητήματα για τα οποία σήμερα επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση!

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αποτελεί αναμφισβήτητα μια απόφαση-σταθμό για τη δημοκρατία στον τόπο μας, ένα πρώτο βήμα απομόνωσης των φασιστών. Όμως η οικονομική κρίση που μόλις αρχίζει, η ανεργία, και η συντηρητική μετατόπιση τμημάτων του πληθυσμού, θα συνεχίσουν να δημιουργούν συνθήκες ανάκαμψης της ακροδεξιάς. Και το αποτέλεσμα των φαιδρών ισχυρισμών της ΝΔ είναι, στο όνομα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, να χάνεται ο πραγματικός στόχος, ο μακροχρόνιος αγώνας που απαιτείται για να ξεριζωθεί το δηλητήριο της ξενοφοβίας, του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας από την ελληνική κοινωνία.

Ο Κώστας Κλάδης μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ζακύνθου

photo: tanea.gr