Το ονειρικό έργο του Σαλβαντόρ Νταλί με επίκεντρο τον ίδιο και τη σύζυγό του βγαίνει σε δημοπρασία

«Ζευγάρι με κεφάλια γεμάτα σύννεφα», Σαλβαδόρ Νταλί /Getty-Ideal

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα, μετρ του σουρεαλισμού, διάσημος για τους ονειρικούς του πίνακες. Και τώρα, ένα από τα αριστουργήματα του Σαλβαντόρ Νταλί βγαίνει για πρώτη φορά στο σφυρί υλοποιώντας ένα όνειρο των πάμπλουτων συλλεκτών έργων Τέχνης.

Το δίπτυχο με τίτλο «Ζευγάρι με Κεφάλια Γεμάτα Σύννεφα» απεικονίζει τον φημισμένο Ισπανό ζωγράφο και τη μούσα και σύζυγό του Γκαλά και αναμένεται να πιάσει έως και 10 εκατομμύρια λίρες σε δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Λονδίνο την ερχόμενη Πέμπτη.


«Ζευγάρι με κεφάλια γεμάτα σύννεφα», Σαλβαδόρ Νταλί /Getty-Ideal
Ο Σαλβαντόρ Νταλί και η μούσα και σύντροφός του, Γκαλά / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ

Ο διάσημος και για το χαρακτηριστικό μουστάκι του Νταλί, που πέθανε σε ηλικία 84 ετών το 1989, φιλοτέχνησε τον πίνακα αυτό το 1937 όταν ήταν στην ακμή της καλλιτεχνικής του δημιουργίας στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου έχοντας ως μούσα του την κατά δέκα χρόνια μικρότερή του, Γκαλά. «Ήταν τέτοια η λατρεία του Νταλί για την σύντροφό και μούσα του, ώστε υπέγραψε πολλά από τα σημαντικότερα έργα του, όπως κι αυτό εδώ, ως «Γκαλά Σαλβαντόρ Νταλί», λέει η Ίντια Νάιτ, του οίκου Bonhams, προσθέτοντας ότι στο συγκεκριμένο έργο ο σουρεαλιστής ζωγράφος πιθανότατα φαντάζεται τον εαυτό του δίπλα στη γυναίκα του.

Ο Νταλί φιλοτέχνησε το «Ζευγάρι με τα Κεφάλια Γεμάτα Σύννεφα» το 1936 / Φωτογραφία: Wikiart

Είναι ένα από τα σπανιότερα έργα του, αφού πρόκειται για το ένα από τα μόλις δύο δίπτυχα που φιλοτέχνησε ο Νταλί στη διάρκεια της καριέρας του. Ο πίνακας ανήκε στη συλλογή του Ιταλού συνθέτη Giacinto Scelsi, που πιστεύεται ότι τον απέκτησε από τον Γάλλο σουρεαλιστή ποιητή Πωλ Ελυάρ, πρώτο σύζυγο της Γκαλά. Ο Νταλί πιστεύεται ότι είχε δωρίσει το δίπτυχο στον Ελυάρ.

Πηγή: iefimerida.gr