Ζάκυνθος | SOS εκπέμπει η εστίαση – Μείωση έως και 80% κατέγραψε ο τζίρος των επιχειρήσεων – Τι λένε οι επιχειρηματίες

Ένας από τους κλάδους που έχουν πληγωθεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία είναι αυτός της εστίασης. Τα εστιατόρια με το ζόρι κατάφεραν φέτος να δουλέψουν για λίγες μέρες και το έκαναν με πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν από νωρίς στο νησί μας. Η αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας και το κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στις επιχειρήσεις που βλέπουν τον τζίρο τους να κατρακυλάει.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εστιατορίων μίλησαν μάλιστα για πτώση που φτάνει έως και το 80% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι η φετινή σεζόν δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες χρονιές λόγω της πανδημίας που άλλαξε τις συνθήκες και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει στο πρόβλημά τους και να λάβει επιπλέον μέτρα στήριξης. Ο κλάδος σε συνδυασμό και με τη βουτιά της τουριστικής κίνησης υπέστη τεράστια οικονομικά ζημιά. Προτείνουν συγκεκριμένα να επιδοτηθεί το ενοίκιο και να μειωθεί ο Φ.Π.Α. προκειμένου να μειωθεί η ζημιά και να μη χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας. Θεωρούν ότι μόνο με τη λήψη νέων μέτρων θα καταφέρουν να βγάλουν τον δύσκολο χειμώνα. Οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι οι δυσκολίες θα πρέπει να βρουν τον κλάδο ενωμένο και για να γίνει αυτό, ζητούν ο καθένας να λειτουργήσει συναδελφικά και με κατανόηση και παράλληλα, να στηριχθεί η τοπική αγορά από όλους τους συμπολίτες μας.

Nίκος Μυλωνάς – Ιδιοκτήτης εστιατορίου
«Ευελπιστούμε το 2021 να είναι μία καλύτερη χρονιά από το 2020 και επαγγελματικά αλλά και στον τομέα της υγείας. Μέχρι και τις 10 Ιουλίου, η πτώση ήταν δραματική έφτανε 70-80%. Από τα μέσα Ιουλίου, Αύγουστο μέχρι και Σεπτέμβρη η μείωσε έφτασε το 40%. Για άλλες επιχειρήσεις ήταν πολύ περισσότερο. Δεν πήγανε καλά τα πράγματα και δεν υπήρχε οργάνωση και ενημέρωση. Αυτό θεωρώ ότι είναι το παράπονο όλων των επιχειρηματιών. Ελπίζουμε να βγούμε διαφορετικοί από αυτή τη δοκιμασία και να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο καλοκαίρι που θα είναι επίσης δύσκολο. Κανείς δεν πιστεύει ότι όλα θα αλλάξουν μέσα σε λίγους μήνες. Πρέπει να αγαπάμε το νησί μας και τα μαγαζιά μας και να δουλέψουμε. Είναι αναγκαίο ο ένας επιχειρηματίας να στηρίζει τον άλλο».


Γιώργος Βυθούλκας – Ιδιοκτήτης εστιατορίου
«Με μεγάλο αγώνα και μεγάλη πίεση δουλέψαμε μόνο δυο μήνες. Από αυτό που περιμέναμε ίσως ήταν κάτι καλύτερο. Η πτώση ήταν μεγάλη. Πέσαμε στο 40% συγκριτικά με πέρσι. Μας έσωσαν οι Έλληνες που ήρθαν φέτος στο νησί και μπορέσαμε και τα βγάλαμε πέρα, κλείνοντας τρύπες. Οι πράκτορες μου μεταφέρουν ότι είναι πιο αισιόδοξοι για την επόμενη χρονιά. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε όνειρα».

Διονύσης Κοντοσταυλάκης – Ιδιοκτήτης εστιατορίου
«Δεν ήταν καλή η χρονιά φέτος. Ξεκινήσαμε κάπως δειλά στις 5 Μαΐου. Πιστεύαμε ότι θα πάει λίγο καλύτερα. Τελικά η εικόνα δεν άλλαξε ούτε από τους ντόπιους, αλλά ούτε και από τους Έλληνες ή τους ξένους τουρίστες. Οι μέρες που δουλέψαμε δεν φτάνουν ούτε για να βγάλουμε τα πάγια έξοδα μας. Τον Σεπτέμβρη που ελπίζαμε ότι θα πάμε καλά, χάσαμε τη βρετανική αγορά και την ολλανδική… Η πτώση ήταν γύρω στο 80%. Ακούγεται ότι θα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα του χρόνου, αλλά και πάλι δεν θα είναι όπως το 2019».

Ελένη Τουρκάκη – Ιδιοκτήτρια εστιατορίου
«Τηρουμένων των αναλογιών τα πράγματα πήγαν πολύ καλά. Γενικώς τη φετινή χρονιά δεν μπορούμε να την συγκρίνουμε με τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος ήταν να μην ανοίξουμε καθόλου και τελικά, ανοίξαμε. Είχαμε πτώση 50%, αλλά με όλα όσα ίσχυαν φέτος και με όλη αυτή την κατάσταση, θεωρώ ότι πήγαμε πολύ καλά. Εύχομαι του χρόνου να έχουμε ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες. Να εκτιμήσουμε αυτό που έχουμε και να το εξελίξουμε».

photo: newsit.gr