Να δοθούν στοιχεία για την κατάταξη του νησιού στο επίπεδο 3 ζητά η «ΑΝΑΣΑ» | Δείτε τι είπε ο Θ. Γαλιατσάτος για Στ. Κοντονή και αγοραπωλησία στα ορεινά

•Θ. Γαλιατσάτος για Κοντονή: «Δημιούργησε την ευκαιρία στη ΝΔ να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ»
•«Οι Ζακυνθινοί πρέπει να μάθουν ποιοι βρίσκονται πίσω από τις πυρκαγιές»
Παράλογο χαρακτήρισε ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» και πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θοδωρής Γαλιατσάτος, το γεγονός ότι ενώ η αγορά της Ζακύνθου έχει ανοίξει και πάλι για ευρωπαϊκές χώρες – και συγκεκριμένα, για τη Μ. Βρετανία – δεν λαμβάνονται παράλληλα αυστηρά μέτρα, από τη στιγμή που με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας κατατάσσεται στο επίπεδο 3. Όπως είπε ο κ. Γαλιατσάτος, ακόμα η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή δεν έχουν εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Ζάκυνθο, αφού όσες φορές και αν έθεσε σχετικά ερωτήματα η παράταξη, ουδέποτε έλαβε σαφείς απαντήσεις για τους ελέγχους στα αεροδρόμια, τα μέτρα και τα κρούσματα. Μάλιστα, ο κ. Γαλιατσάτος πρόσθεσε ότι ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί προκειμένου να υποδεχτεί και πάλι επισκέπτες με ασφάλεια το νησί μας είναι η διενέργεια τεστ 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά, για το συγκεκριμένο θέμα, ο πρώην Περιφερειάρχης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, είπε: «Θα έπρεπε να είχε ζητηθεί συνολικά από την κυβέρνηση η διενέργεια τεστ 72 ώρες πριν ταξιδέψουν για να έχουμε την καλύτερη δυνατή προστασία. Για ‘μας είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί η αντίθεση που υπάρχει. Δηλαδή, «ανοίγει» η αγορά στη Ζάκυνθο, ενώ την ίδια στιγμή είναι στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας). Αν η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή έχουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ζάκυνθος πρέπει να είναι στην κατηγορία 3, θα έπρεπε να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα. Ένα από αυτά, θα μπορούσε να είναι αυτό των τεστ. Αυτό όμως για να ζητηθεί, πρέπει να υπάρχουν στοιχεία. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα από τότε που ετέθησαν τα μέτρα στο νησί. Εξακολουθεί η περιφερειακή αρχή και η κυβέρνηση να μην ενδιαφέρονται για αυτό. Όταν ζητούσαμε απαντήσεις, μας είχαν πει να απευθυνθούμε στον ΕΟΔΥ. Ούτε όμως ο ΕΟΔΥ απαντά, αλλά ούτε και η περιφερειακή αρχή γνωρίζει τι συμβαίνει. Ο κ. Καχριμάνης στην Ήπειρο είπε ανοιχτά ότι ο ΕΟΔΥ δεν κάνει τη δουλειά του σε σχέση με τα τελευταία περιστατικά στα Ιωάννινα και την γύρω περιοχή. Αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για να παίρνει ο καθένας τις ευθύνες του. Για αυτό λέμε ότι εάν η Ζάκυνθος πρέπει να είναι στην κατηγορία 3, θα έπρεπε να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα αυτή τη στιγμή, που δεν βλέπουμε να λαμβάνονται». Επίσης, ο κ. Γαλιατσάτος ζητά από την περιφερειακή αρχή να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται στο νησί εξαιτίας της εφαρμογής των αυστηρών μέτρων για τη μη διάδοση του ιού, όπως για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ. Αναφορικά, με τα στοιχεία τα οποία ζήτησε η «ΑΝΑΣΑ» για τους ελέγχους στο αεροδρόμιο και τα μέτρα που επιβλήθηκαν στο νησί μας, πρόσθεσε ότι προσπάθησε να βγάλει συμπεράσματα από τις δηλώσεις του Ν. Χαρδαλιά, της Ρ. Κράτσα και του Δ. Ακτύπη, ωστόσο όπως είπε, υπήρχε ασάφεια. «Το γεγονός ότι 47 επισκέπτες από την Μ. Βρετανία βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, μας επιβεβαίωσε την εκτίμηση που έχουμε ότι υπήρχε πρόβλημα στην διεξαγωγή των ελέγχων στο αεροδρόμιο. Η κ. Κράτσα είπε στο Π.Σ. ότι η Ζάκυνθος ανήκει σε αυτή την κατηγορία, γιατί υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του ιού, ενώ την άλλη μέρα ο κ. Ακτύπης είπε ότι πρόκειται για μία απολύτως ελεγχόμενη κατάσταση. Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο νησί, όμως μετά από 3 μέρες ελήφθησαν μέτρα. Δεν τους τιμά αυτό και δεν δείχνει σοβαρότητα. Υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση είναι το Υπουργείο όμως και η περιφερειακή αρχή δεν θέλει να πάρει την ευθύνη και να μάθει γιατί η Ζάκυνθος έχει αυτή την αντιμετώπιση», τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος.

«Να υλοποιηθούν οι αποφάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων»
Όσον αφορά τις πληγές που άφησε στο νησί μας ο «Ιανός», ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία του ελέγχου, ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες. Σχολίασε δε ότι στο παρελθόν δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν σημειωθεί μεγάλες καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας ή λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης.


Το Ναυάγιο, η φωτιά και η αγοραπωλησία
Ο κ. Γαλιατσάτος μίλησε επίσης και για την πυρκαγιά που ξέσπασε στις Βολίμες, τονίζοντας ότι ολοκληρώθηκε το κάψιμο μιας περιοχής που συμπεριλαμβάνεται στην αγοραπωλησία και η οποία δεν είχε καεί τα προηγούμενα χρόνια. Υπογράμμισε ότι οι Ζακυνθινοί θα πρέπει να μάθουν ποιοι βρίσκονται πίσω από τις πυρκαγιές. «Θέλουμε να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο οι αρμόδιοι για να έχουμε πειστικές απαντήσεις. Μας ενόχλησε αυτό που βγήκε στη δημοσιότητα που έδειξε ότι τα αντανακλαστικά, ενδεχομένως, πολιτικών προσώπων σε σχέση με τον εντοπισμό των ενόχων για εμπρησμούς και την τιμωρία τους δεν ήταν αυτά που θα έπρεπε. Αντιθέτως είναι πιθανό – γιατί δεν έχουμε ακριβή στοιχεία – να υπάρχουν παρεμβάσεις, προκειμένου εμπρηστές να πέφτουν στα μαλακά. Αυτό είναι απαράδεκτο και δημιουργεί συνθήκες ατιμωρησίας. Θα ζητήσουμε περαιτέρω εξηγήσεις».

Για το θέμα της αγοραπωλησίας, ο κ. Γαλιατσάτος είχε συναντήσεις με κατοίκους των ορεινών και επισημαίνει ότι πρέπει να στηριχθούν από τους τοπικούς φορείς για να μην χάσουν τις περιουσίες τους. Είπε επίσης ότι η περιφερειακή αρχή θα πρέπει να κινηθεί όπως ακριβώς η προηγούμενη, που με την καθοδήγηση του αείμνηστου Λ. Νιοτόπουλου στήριξε τους κατοίκους. Εξήγησε πως περιμένει να πάρει μία ξεκάθαρη θέση για το θέμα η περιφερειακή αρχή, η οποία σε σχετική ερώτηση στο Π.Σ. είχε απαντήσει ότι δεν είχε τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης και σχετική ενημέρωση.
Κλείνοντας, άσκησε δριμεία κριτική στην περιφερειακή αρχή με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους στο τιμόνι της ΠΙΝ, σημειώνοντας ότι υπάρχει αναποτελεσματικότητα και μη σωστή αξιοποίηση των πόρων, καθώς τα Ι.Ν. από την 3η θέση, όσον αφορά στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ έπεσαν στην 7η. Επίσης, είπε ότι η Περιφερειάρχης έχει μία ατζέντα που δεν καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών, δίνοντας παραδείγματα από τοποθετήσεις στο Π.Σ. (ενίσχυση επικουρικών γιατρών, συγχρωτισμός στα σχολικά λεωφορεία, αγοραπωλησία ορεινά) ενώ παράλληλα, στηλίτευσε την περιφερειακή αρχή για την απουσία της από τις κινητοποιήσεις υπέρ της ολοκλήρωσης της Πατρών – Πύργου. Τέλος, τόνισε: «Δεν είδαμε την περιφερειακή αρχή να σταθεί απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική. Υπάρχει εμφανής έλλειψη σεβασμού απέναντι στο δημόσιο χρήμα. Για τα υδατοδρόμια εκτίναξαν το κόστος, χορήγησαν χρηματοδότηση σε αναρμόδιους για έρευνες, Αντιπεριφερειάρχης έπαιρνε διπλό μισθό και τώρα έχουμε διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσης μηχανικών-εργολάβων και του ΤΕΕ Κέρκυρας, για ισχυρές ενδείξεις ότι επιχειρείται από την ΠΙΝ «έλεγχος» των διαδικασιών των διαγωνισμών των έργων με καταστρατήγηση των όρων διαφάνειας και συμμετοχής που ορίζει ο ν. 4412/2016».

Θ. Γαλιατσάτος για Κοντονή: «Δημιούργησε την ευκαιρία στη ΝΔ να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ»
Τέλος, ο κ. Γαλιατσάτος κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του Στ. Κοντονή και τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι: «αυτή η εξέλιξη δεν συμβάλει στο να αντιμετωπίζονται προβλήματα που έχον δημιουργηθεί σε πολιτικό επίπεδο και αφορούν στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Δεν είμαστε σίγουροι αν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσει με αυτόν τον τρόπο δημόσια ο Στ. Κοντονής. Έδωσε ο ίδιος τις δικές του εξηγήσεις θεωρώντας ότι είχε αναφερθεί και στο παρελθόν. Φυσικά, η συγκυρία της τοποθέτησης δημιούργησε την ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία και σε όσους ήθελαν να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να το πράξουν. Όλοι έχουν δικαίωμα να κρίνουν τις ενέργειες αυτές. Για ‘μας είναι σημαντικό οι δυνάμεις να στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και να μην προβάλλονται ζητήματα τα οποία ενδεχομένως δίνουν την ευκαιρία σε όσους έχουν πολιτική ευθύνη για τις εξελίξεις να κρύβουν τις δικές τους ευθύνες και τις δικές τους προθέσεις για το μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό όταν κάποιος θέλει να εκφράσει τη δική του αντίθεση σε μία πολιτική, να την εκφράζει με τέτοιο τρόπο που να μην ευνοεί τους αντιπάλους».
Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν οι σύμβουλοι της παράταξης Σπύρος Γαλιατσάτος, Διονύσης Μπάστας και Θανάσης Καραΐσκος.