Η Ναυμαχία του Ιονίου (Εχινάδων νήσων – Ναυπάκτου) – Στη μνήμη δεν υπάρχει «Lock down» | Γράφει η Σταματία Μιλάνου

Σταματία Μιλάνου

Το πνεύμα είναι ελεύθερο χωρίς περιορισμούς και δεν χρειάζεται άδεια για να θυμηθούμε.
Γι’ αυτό κι εμείς σε καιρούς απαγορευτικούς λόγω της πανδημίας, τηρώντας όμως αυστηρά την αριθμητική συμμετοχή των 9 ατόμων κατά τα υγειονομικά μέτρα πράξαμε το ιστορικό μας καθήκον.
Τετάρτη 7 Οκτώβρη 2020 στις 11 το πρωί γιορτάσαμε με σεμνή «λαμπρότητα» την πιο ένδοξη σελίδα της Ιστορίας γενικά, αλλά και της Ζακύνθου.
Στο εκκλησάκι Τριών Μαρτύρων, σημείο που αγνάντευε τη θάλασσα της Ναυμαχίας, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημο Κεφαλληνό, όπως πάντα μπροστά στο «κόνισμα» της Παναγίας της Λαουρένταινας, πιστό αντίγραφο του πρωτότυπου, που φιλοτέχνησε με ιστορικό και θρησκευτικό σεβασμό ο Αντ. Μιλάνος. Το πρωτότυπο «κόνισμα» είχαν μεταφέρει οι Ζακυνθινοί από το Κάστρο στην τοποθεσία «Βόιδι» την ώρα της μεγάλης σύρραξης και γονυπετείς παρακαλούσαν για την Νίκη των Χριστιανών και οι Χριστιανοί νίκησαν.
Το «ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο, ο Αντ/χης ΠΕΖ Ιονίων Νήσων κ. Γιώργος Στασινόπουλος, ο Λιμενάρχης Ζακύνθου κ. Ευάγγελος Τζούρτζος, είμαστε όλοι εκεί για να τιμήσουμε τους ήρωες Επτανησίους Ναυμάχους και Κρήτες που συνέβαλαν στο νικηφόρο αποτέλεσμα, ανακόπτοντας τον επεκτατισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που διαφέντευε την Μεσόγειο μέχρι τότε, αναγκάζοντάς την να χάσει το γόητρό της το οποίο ποτέ δεν ανέκτησε.
Είναι αμφίβολο κατά πόσο θα είχε κερδηθεί η μάχη χωρίς το θάρρος και τη γενναιότητα των Επτανησίων και σ’ αυτό η Ζάκυνθος διεκδικεί μεγάλο μερίδιο.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν και ο κ. Νίκος Γκλαβάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρκαδίων, και ο κ. Αλέκος Αγαλιώτης, Αρχιμουσικός της φιλαρμονικής Αρτεμησίων.
Ευχαριστούμε πολλούς συντοπίτες μας αλλά και πολλούς συμμετέχοντες από τα Επτάνησα που κάθε χρόνο βρίσκονται κοντά μας οι οποίοι μας έκαναν «νοσταλγικά» τηλεφωνήματα, διατυπώνοντας μελαγχολικά την αναγκαστική απουσία τους, ευχόμενοι όμως
Του χρόνου, καλύτερα και δυνατότερα.

Και εμείς τους το υποσχόμαστε με τη βοήθεια του Θεού αφού το 2021 συμπληρώνονται 450 χρόνια από τη μεγάλη σύρραξη.


Για το «ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο
Στ. Γασπ. Μιλάνου

photo: kokkinoslawfirm.com