Νέο «κύμα» Βρετανών τουριστών στο νησί μας | Σε ετοιμότητα οι επιχειρηματίες για τις αφίξεις

Νέο «κύμα» τουριστών από τη Βρετανία θα φτάσει αυτή την εβδομάδα στο νησί μας, καθώς η Ζάκυνθος από το Σάββατο προστέθηκε στον κατάλογο ασφαλών ταξιδιών (safe-travel corridor). Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί που θα φθάνουν στο νησί μας δεν θα χρειάζεται πλέον να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους. Στην ίδια λίστα, εκτός από τη Ζάκυνθο προστέθηκε επίσης η Λέσβος, η Τήνος, η Σέριφος και η Σαντορίνη. Πολλοί ξένοι επισκέπτες αναμένουν τις επόμενες πτήσεις, οι οποίες ξεκινούν και πάλι από αύριο Τρίτη. Αξίζει δε να αναφερθεί η εκτίμηση των τουριστικών πρακτόρων ότι η σεζόν και το νέο κύμα ζήτησης θα διαρκέσουν μέχρι τέλος Οκτώβρη, μπορεί και μέχρι 20 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζουμε δε ότι η Τουρκία έχει κλείσει για την αγγλική αγορά λόγω της τεράστιας έξαρσης του Covid – 19.
Σημειώνεται ότι η καραντίνα για όσους τουρίστες επέστρεφαν από τα νησιά αυτά ίσχυε από τις 7 Σεπτεμβρίου. Η απελευθέρωση των ταξιδιών δεν αφορά τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία, οι οποίες τηρούν διαφορετικούς κανόνες και περιορισμούς όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού και εφαρμόζουν αυτόνομα μέτρα για την πρόληψη. Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία έχουν διαφορετική λίστα νησιών και περιοχών για τις οποίες επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες, ενώ η Σκωτία επιβάλλει περιορισμούς στους ταξιδιώτες από όλη την Ελλάδα.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες ευχάριστες εξελίξεις για το νησί μας, ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Φιλιπποπολίτης τόνισε: «Περιμένουμε επίσημες ανακοινώσεις από την TUI για να δούμε πόσες πτήσεις θα είναι από Αγγλία προς Ζάκυνθο. Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι μέχρι τώρα, αλλά έχει κάνει διερευνητικές επαφές για να ανοίξουν ξενοδοχεία και να έρθει κόσμος στο νησί. Η Easy Jet μάλλον θα προσθέσει και αυτή κάποιες πτήσεις και η WIZ Air έχει ήδη στείλει στο αεροδρόμιο αίτημα για πέντε πτήσεις την εβδομάδα, από 22/10 μέχρι 07/11. Αυτή η εταιρία πουλάει μόνο θέσεις, οπότε σίγουρα θα υπάρχουν και αρκετοί μεμονωμένοι πελάτες που θα ψάχνουν κατάλυμα στη Ζάκυνθο. Περιμένουμε ένα «κύμα» τουριστών. Ξεκινάμε με την ελπίδα να μην κλείσουμε και πάλι απότομα και να μην συμβεί κάτι με τη διασπορά του ιού. Οικονομικά είναι μια μεγάλη ανάσα. Συνάδελφοι από Ρόδο, Κω και Κέρκυρα, μου μεταφέρουν ότι τα νησιά έχουν πολύ κόσμο. Έχει κλείσει και η Τουρκία από τη Μεγάλη Βρετανία. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί βλέπουμε ότι αυξάνονται τα κρούσματα όταν χαλάει ο καιρός».


Χρήστος Ξένος – Ιδιοκτήτης «XENOS HOTELS & RESORTS»
«Αργά το βράδυ της Πέμπτης μου τηλεφώνησαν από Αγγλία και με ρώτησαν αν μπορούμε να ανοίξουμε και τα 13 ξενοδοχεία σε 2 – 3 μέρες. Πριν ένα μήνα τα είχαμε κλείσει λόγω της καραντίνας. Τώρα, μόλις έληξε η υποχρεωτική καραντίνα, η ζήτηση για τη Ζάκυνθο ήταν μεγάλη και αυτό απέδειξε τη δυναμική που έχουμε ως προορισμός. Η πρώτη πτήση φτάνει την Τρίτη και την Παρασκευή θα έχουμε μία ακόμα, ενώ μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε αφίξεις. Αν υπάρξει ζήτηση θα παραταθεί η σεζόν και μετά το τέλος του Οκτώβρη, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Κω και τη Ρόδο που θα έχουν αφίξεις έως 22 Νοεμβρίου. Τα ξενοδοχεία μας θα ανοίξουν κανονικά, με απόλυτη συνέπεια και ασφάλεια. Περιμένουμε, όπως συμβαίνει πάντα τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, να αφιχθούν κυρίως ηλικιωμένοι που είναι και οι καλύτεροι πελάτες. Κάποια μπαρ και καφέ θα ανοίξουν στο Τσιλιβί έτσι ώστε το χωριό να μην είναι τελείως άδειο. Έτσι και τα καταστήματα θα ωφεληθούν και οι επισκέπτες μας».

Χριστίνα Τετράδη – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Λαγανά
«Είναι σημαντικό ότι ανοίγει και πάλι η Βρετανική αγορά για τη Ζάκυνθο. Ελπίζουμε ότι αυτό θα φέρει τουριστική κίνηση τον Οκτώβρη αλλά το πιο σημαντικό είναι, επειδή έχουν ξεκινήσει να γίνονται κρατήσεις για την επόμενη χρονιά, ότι ο προορισμός φαίνεται ανοιχτός και ότι δεν τελειώνει η τουριστική σεζόν με τη Ζάκυνθο κλειστή. Αν τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Άλλωστε ελάχιστοι ήταν οι Βρετανοί που νοσηλεύτηκαν στο ξενοδοχείο αναφοράς. Πιστεύω ότι όσοι θα έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία θα ελέγχονται στο αεροδρόμιο. Επειδή η τουριστική κίνηση στο αεροδρόμιο είναι πολύ μειωμένη, θα ελέγχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των Βρετανών που θα μπαίνει στη Ζάκυνθο. Οπότε έτσι θα έχει μεγαλύτερη ασφάλεια το νησί μας».

Νίκος Γκλαβάς – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Αρκαδίων
«Από τη μεριά μας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηριχθεί πιθανή αυξημένη κίνηση για τις επόμενες 30 ημέρες. Είναι άλλωστε εξαιρετικά σημαντικό να κλείσει η σεζόν με το νησί σε κανονική λειτουργία και όχι σε lockdown. Η επιθυμία των Βρετανών τουριστών να επισκεφθούν το νησί, έστω και με κρατήσεις τελευταίας στιγμής, φανερώνει ότι η Ζάκυνθος παραμένει κορυφαίος προορισμός και εμμέσως δικαιώνει και τις προσπάθειες του κλάδου μας για να ανοίξει ξανά η αγορά το συντομότερο δυνατό μετά την αρχική επιβολή των περιοριστικών μέτρων. Εάν υπήρχε αντίστοιχη διάθεση συνεννόησης και ενεργειών και από τους υπόλοιπους φορείς, ίσως να είχαμε καταφέρει να ανοίξουμε ξανά εντός 15 και όχι 35 ημερών σώνοντας έτσι μια προβληματική χρονιά».