Αεροδρόμιο Ζακύνθου: Μείωση 50-60% στις πτήσεις | Βαριά άρρωστος ο τουρισμός…

•Μεγάλη καθίζηση στις αερομεταφορές
•Τα δεδομένα της φετινής χρονιάς σχολιάζουν ο Γ. Φιλιπποπολίτης και ο Χρ. Ξένος

Δραματική είναι η κατάσταση παγκοσμίως όσον αφορά τις αερομεταφορές, αφού η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε τεράστια προβλήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Οι εισπράξεις τους καλοκαιρινούς μήνες για τις αεροπορικές εταιρίες υπέστησαν ουσιαστικά καθίζηση, ενώ τα πράγματα δυστυχώς δεν βελτιώθηκαν τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου και έναν πρόχειρο απολογισμό από τον Διευθυντή του αεροδρομίου της Fraport στη Ζάκυνθο, κ. Νίκο Βιτζηλαίο περίπου 600 πτήσεις έγιναν φέτος τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, σημειώθηκε μείωση της τάξης του 50-60% κάτω συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Τα περιοριστικά μέτρα στο νησί, η δυσφήμιση που υπέστη ο τόπος μας λόγω των κρουσμάτων που δηλώθηκαν στην Μ. Βρετανία από επισκέπτες και η έλλειψη αντανακλαστικών από τις τοπικές αρχές, έπαιξαν το δικό τους ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα…
Ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης δήλωσε: «Σίγουρα ο τουρισμός είναι γενικότερα βαριά άρρωστος. Όλες οι αεροπορικές εταιρίες είχαν μια κακή χρονιά. Όλοι προσπαθούν να σταθούν με δάνεια φέτος. Διαβάζουμε ότι και στην Αμερική θα υπάρχουν χιλιάδες απολύσεις, ενώ και στην Ευρώπη δεν ξέρουμε πως θα αντέξουν το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Όλοι είναι φοβισμένοι, γιατί πάμε σε lockdown σε πολλές χώρες. Είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από πολλούς άλλους». Ο κ. Φιλιπποπολίτης τόνισε ότι οι κρατήσεις έμειναν σε χαμηλά επίπεδα και διευκρίνισε ότι έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι τα αεροπλάνα δεν ήταν γεμάτα, καθώς ταξίδευαν με συγκεκριμένα ποσοστά πληρότητας λόγω των αυστηρών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. «Ήταν πολύ χαμηλές οι κρατήσεις. Ακόμα και αυτοί που πέταξαν το καλοκαίρι είχαν χαμηλές πληρότητες και πολύ χαμηλές τιμές. Στα αεροπλάνα στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μεγάλα τα κενά που υπήρχαν».


Αργή η επιστροφή στην κανονικότητα
Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο κλάδος για να επανέλθει σε μία κανονικότητα μπορεί να περάσουν ακόμα και τρία έως τέσσερα χρόνια, ενώ έντονος προβληματισμός υπάρχει και για το επόμενο κύμα της πανδημίας. «Αυτό που αλλάζει είναι ότι θα υπάρχουν λιγότερες αεροπορικές εταιρίες και λιγότερα πακέτα και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού θα κάνουμε τουλάχιστον τρία χρόνια να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Βλέπουμε ότι έχει ξεκινήσει το δεύτερο κύμα και αυτό συνεπάγεται καθίζηση της οικονομίας. Το πρώτο πράγμα που κόβει ο κόσμος είναι οι διακοπές του», πρόσθεσε ο κ. Φιλιπποπολίτης.

Κληθείς να σχολιάσει τις νέες εξελίξεις στην αγορά, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Xenos Group Hotels», Χρήστος Ξένος επισημαίνει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι αργή και προσθέτει ότι θα επέλθουν και σημαντικές αλλαγές στον κλάδο μετά από αυτήν την κρίση. «Μακάρι να πάνε καλά οι αεροπορικές εταιρίες και οι tour operators, διότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα και ίσως καταστροφικό, εάν λείψουν από την αγορά πολλές εταιρείες. Οπωσδήποτε η αγορά θα βρει τον δρόμο της, αλλά θα χάσουμε άλλα 2- 4 χρόνια μέχρι να ορθοποδήσουμε». Σημείωσε επίσης ότι εκτός από τις αλλαγές στον κλάδο, οι επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις. «Θα αλλάξουν πάρα πολλά στον τουρισμό, ωστόσο εμείς πρέπει να προετοιμαζόμαστε, ώστε τα λάθη που κάναμε το προηγούμενο καλοκαίρι να μην επαναληφθούν. Τα προβλήματα θα συσσωρευτούν στις τουριστικές επιχειρήσεις και θα είναι στο σύνολο τους μη βιώσιμες τα επόμενα χρόνια». Τέλος, ο κ. Ξένος τόνισε ότι οι αρχές του τόπου αδιαφόρησαν για τα προβλήματα που υπήρξαν φέτος στον τουρισμό και δεν βοήθησαν όσο θα έπρεπε. «Η κουτσουρεμένη φετινή χρονιά τελείωσε άδοξα και ας όψονται οι αρχές του τόπου και κυρίως ο Δήμαρχος που δεν έσκυψε στο πρόβλημα και δεν έβαλε κανόνες με τις υπηρεσίες του κράτους για να φροντίσει την εφαρμογή των κανόνων. Η φράση «τα παράπονα σας στον Δήμαρχο» πάντα είναι επίκαιρη, αλλά ιδιαίτερα αυτό το καλοκαίρι ήτανε συνηθισμένη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξένος.