Η επίσκεψη του κ. Πομπέο | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος ήταν η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας, κυρίως η επίσκεψη στη Σούδα. Τώρα αν κάποιοι για τους δικούς τους λόγους, θα ήθελαν ο κ. Πομπέο να πάρει θέση ξεκάθαρη υπέρ των ελληνικών συμφερόντων αδειάζοντας τον κ. Ερντογάν, αυτά δεν είναι εντός του διπλωματικού παιχνιδιού και τα λένε μόνον ανεύθυνα χείλη. Είναι η πρώτη φορά όμως που Αμερικανός επίσημος τέτοιου επιπέδου, επισκέπτεται μόνο την Ελλάδα και δεν πηγαίνει πρώτα ή την επόμενη στην Τουρκία. Αυτό από μόνο του έχει τεράστια διπλωματική αξία και σημειολογία. Είναι μεγάλης σημασίας το ότι αναβαθμίζονται οι σχέσεις στρατιωτικής συνεργασίας και η Σούδα γίνεται ναύσταθμος σημαντικών σύγχρονων μονάδων του Αμερικανικού ναυτικού. Αυτό προωθεί και την δική μας ναυτική παρουσία στην επίμαχη περιοχή της Μεσογείου. Επίσης στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο Αμερικανικός παράγοντας είναι παρόν και ότι η περίοδος που αφέθηκε χώρος σε άλλες δυνάμεις να ενεργοποιηθούν στην περιοχή, τελειώνει. Ίσως αυτό έχει να κάνει και με τις Αμερικανικές εκλογές, αλλά και την αλλαγή στάσης και πολιτικής του Προέδρου Τραμπ ιδιωτών συνεργατών του. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, η πολιτική της αμερικανικής εσωστρέφειας βαίνει προς το τέλος της. Βλέπουν και οι Αμερικανοί ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους μακροπρόθεσμα το να αφήνουν χώρο σε άλλους. Επίσης και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του χωρίς τις ΗΠΑ. Καλές οι γαλλικές δυνάμεις στην περιοχή, καλή η γερμανική διαμεσολάβηση, όμως άλλο οι ΗΠΑ και άλλο όλοι οι άλλοι.
Το ότι λοιπόν επιλέγεται η χώρα μας για να δοθεί από τα πιο επίσημα χείλη της εξωτερικής πολιτικής της υπερδύναμης το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, αναβαθμίζει το ρόλο μας ως χώρα στην περιοχή, μας ισχυροποιεί και τους κάνει όλους πιο προσεκτικούς απέναντι μας. Δεν εννοώ ότι λύσαμε τα προβλήματα μας, όμως το μήνυμα δόθηκε.
Διαπραγμάτευση και με την προτροπή και ομπρέλα των ΗΠΑ, για να μην διαταραχθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί να μην έχει πάρει το μήνυμα και ο Τούρκος Πρόεδρος, παρά το ότι έχει απλώσει παντού τα χέρια του σε κάθε αναταραχή. Καιρό τώρα, όλο και περισσότερο μιλάει για διαπραγματεύσεις, μαζί με τους γνωστούς «λεονταρισμούς του» κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. Πάντως η θέση μας γίνεται όλο και πιο ισχυρή και η αξία των στρατηγικών σημείων της χώρα μας, όπως της Κρήτης και όχι μόνον, δίνουν τεράστια πλεονεκτήματα στις σχέσεις μας με την Αμερική, την ώρα που η αντίστοιχη σημασία στρατιωτικών βάσεων στην γειτονική χώρα, τελούν υπό αμφισβήτηση. Ευτυχώς που και εκείνος ο υπερβολικός πολλές φορές, άλλες και δικαιολογημένος, αντιαμερικανισμός έχει υποχωρήσει.

photo: iefimerida.gr