Ζάκυνθος: Έρχονται τα επιδόματα για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες μετά το πέρασμα του «Ιανού»

•Εφάπαξ επίδομα 5.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση
•Ολοκληρώθηκαν 200 αυτοψίες σε κτήρια από την ΔΑΕΦΚ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των εφάπαξ επιδομάτων, μετά και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από το πέρασμα του «Ιανού», καθώς και τα περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Μέχρι στιγμής, στο νησί μας έχουν γίνει 200 αυτοψίες σε κτήρια (οικίες, βοηθητικούς χώρους, επιχειρήσεις, δημοτικά κτήρια) από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας του Υπ. Υποδομών (ΔΑΕΦΚ), κλιμάκιο της οποίας έφτασε στη Ζάκυνθο την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου. Το κλιμάκιο αποτελείται από δύο μηχανικούς τον κ. Νίκο Σμυρνιώτη και τον κ. Λάμπρο Βουρλούμη και απομένει ακόμα να εξεταστούν περίπου 100 ακίνητα. «Οι ζημιές είναι κυρίως σε στέγιες, χαγιάτια, κουφώματα, αλλά δεν είναι μεγάλης έκτασης. Δουλεύουμε όλη μέρα μέχρι να νυχτώσει. Γενικά, τις μεγαλύτερες ζημιές τις εντοπίσαμε στο δυτικό τμήμα του νησιού. Όμως ζημιές υπήρξαν σε όλο το νησί. Έχουμε να κάνουμε ακόμα περίπου 100 αυτοψίες, βέβαια, ο αριθμός τελευταία έχει αυξηθεί μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων. Παίρνουμε περίπου 30-40 αιτήσεις τη μέρα. Γίνεται μια πρώτη καταγραφή για να δούμε αν έχει πρόβλημα όλη η Ζάκυνθος, ώστε να γίνουν οι οριοθετήσεις. Τα 5.000 για τις οικίες και τα 8.000 για τις επιχειρήσεις είναι το πρώτο βοήθημα για τους πληγέντες. Μετά από αυτά, υπάρχει η επόμενη φάση στην οποία γίνεται η αποκατάσταση. Θα βγουν οι σχετικές αποφάσεις και μετά θα βγουν οι άδειες επισκευής. Μέχρι στιγμής από την αυτοψία που κάναμε, εντοπίσαμε ένα σπίτι στο οποίο είχε καταρρεύσει η στέγη και έμενε μέσα μία οικογένεια αλλοδαπών που ευτυχώς κατάφερε να βγει έξω εγκαίρως και να σωθεί. Η στέγη είχε πλακώσει τα κρεβάτια τους. Μόνο αυτή η οικία κρίθηκε μη κατοικήσιμη», δήλωσε στην «ΗΜΕΡΑ» ο κ. Σμυρνιώτης. Το κλιμάκιο θα αναχωρήσει αύριο από το νησί και θα επιστρέψει για να ολοκληρώσει το έργο του την επόμενη εβδομάδα.


Το επίδομα και οι όροι
Τώρα οι πληγέντες θα περιμένουν την επόμενη φάση που είναι η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων που θα αποσαφηνίζουν τους όρους. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε φυσική καταστροφή για τις αποζημιώσεις, αφού βγουν οι σχετικές αποφάσεις από το υπουργείο, οι πληγέντες θα πρέπει να μπουν στο gov.gr και να συμπληρώσουν αίτηση για τις βλάβες που υπέστησαν σε οικίες και επιχειρήσεις (κατάθεση στοιχείων). Στη συνέχεια, θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους από την ΔΑΕΦΚ. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης προβλέπεται και η επιβολή τσουχτερών προστίμων.

Το νομοσχέδιο
Το σχέδιο νόμου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», καθώς και τα περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Επί της αρχής, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών». Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Αρκετά όμως άρθρα με μέτρα ενίσχυσης για την ανακούφιση των πληγέντων από τη φυσική καταστροφή, υπερψηφίστηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Τα μέτρα για τη στήριξη των κατοίκων στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό».
– Χορηγείται εφάπαξ επίδομα προς τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν πληγεί ύψους 5.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση που έχει πληγεί.
– Δίνεται παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση.
– Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 18/9/2020 έως 18/3/2021. Παράλληλα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη φορολογική διοίκηση των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν κύρια κατοικία ή εγκατάσταση στις περιοχές αυτές.
– Αναστέλλεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου, 2021 κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων.
– Δίνεται δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που επλήγησαν από τον Ιανό – ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας – να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί, αλλά όχι πέραν των τριών μηνών. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας μπαίνει σε αναστολή είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού 534 ευρώ, καθώς και αναλογίας δώρου Χριστουγέννων.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις καθολικής ισχύος όπως:
– Η παράταση έως και τις 30 Απριλίου 2021 της μείωσης των συντελεστών Φ.Π.Α. για τις μεταφορές, καφέ και ροφήματα στην εστίαση, εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, καθώς και στο τουριστικό πακέτο.
– Η αναστολή, για ένα έτος, και συγκεκριμένα από 1η Οκτωβρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 της επιβολής του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.