Κατάληψη στο ΕΠΑΛ για τα κτηριακά προβλήματα | Οι μαθητές συνάντησαν τον Δήμαρχο και ζήτησαν λύσεις

•«Όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων», τονίζει η Υπουργός Παιδείας
«Θα συνεχίσουμε την κατάληψη αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας» λένε οι μαθητές του ΕΠΑΛ που προχώρησαν χθες σε κατάληψη λόγω των πολλών λειτουργικών και κτιριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σχολική μονάδα. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί, αφού πάρα πολλοί χώροι είναι ακατάλληλοι, όπως το γυμναστήριο που είναι σχεδόν ετοιμόρροπο αλλά και οι τουαλέτες και το υπόστεγο τους που είναι επίσης σε τραγική κατάσταση.
Ο εκπρόσωπος των μαθητών, Νίκος Λούγαρης αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν. «Πρώτον κάναμε κατάληψη για τα κτίρια και συγκεκριμένα, για τις τουαλέτες και για το γυμναστήριο που είναι ετοιμόρροπο. Και το υπόστεγο έξω από τις τουαλέτες είναι έτοιμο να πέσει. Επίσης, το προαύλιο μας δεν είναι σε καλή κατάσταση, έχει λακκούβες. Πρέπει να γίνεται απολύμανση στο τέλος της ημέρας λόγω κορωνοϊού και να έρθουν ειδικότητες καθηγητών που λείπουν. Για τα λεωφορεία ζητήσαμε να βρεθεί λύση επειδή δεν είναι αρκετά και επίσης, ζητήσαμε να φτιαχτεί ένα υπόστεγο στη στάση για να μην βρεχόμαστε μέχρι να έρθει το λεωφορείο».

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύσιο Πόθο αλλά και τον Δήμαρχο Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη, με τον Νίκο Λούγαρη να αναφέρει ότι δεν θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους σήμερα. Ωστόσο διευκρίνισε ότι αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα τους, θα προχωρήσουν και πάλι σε κατάληψη. «Θα ανοίξουμε κανονικά το σχολείο. Πιστεύω πως θα κάνουν το σωστό. Ο κ. Αρετάκης μας είπε ότι θα κάνει ότι πρέπει. Θα ξαναγίνει κατάληψη αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα».
Ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύσιος Πόθος αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν με τους μαθητές του ΕΠΑΛ και τόνισε ότι και ο Βουλευτής ασχολείται με το θέμα του γυμναστηρίου που χρειάζεται παρεμβάσεις για να λειτουργήσει κανονικά, καθώς είναι σε τραγική κατάσταση. «Μου έθεσαν κάποια θέματα όσον αφορά τα λεωφορεία και πήρα την αρμόδια υπηρεσία και ζήτησα τη συνδρομή τους. Μετά τα παιδιά μου μίλησαν για θέματα υποδομών, τα οποία είναι τα περισσότερα γνωστά. Επικοινώνησα με τον Δήμο. Ζήτησα να γίνει μυοκτονία, αλλά και ανακαίνιση στις τουαλέτες και το γυμναστήριο. Απ’ ότι γνωρίζω από την ενημέρωση που είχα από τον κ. Βουλευτή πήγε μαζί με τον Διευθυντή του σχολείου για να δρομολογηθεί η ανακαίνιση του χώρου».
Για το 1ο Λύκειο Ζακύνθου, ο κ. Πόθος ανέφερε ότι τα τμήματα θα γίνουν πέντε στη B’ τάξη με 21 παιδιά το καθένα, ενώ με παρέμβαση του Δημάρχου λύθηκε και το θέμα που υπήρχε με τις καθαρίστριες. «Στο 1ο Λύκειο μαζί με τη Διευθύντρια, τον Σύλλογο των Καθηγητών και τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μιλήσαμε με τους μαθητές και τους ενημέρωσα ότι στη Β’ τάξη θα είναι πέντε τα τμήματα και όχι τέσσερα. Δηλαδή 21 παιδιά σε κάθε τμήμα. Στη συνέχεια, με αντιπροσωπεία μαθητών και την υποδιευθύντρια του σχολείου, μιλήσαμε με τον Δήμαρχο που έστειλε άλλη μια καθαρίστρια στο 1ο Λύκειο. Τον παρακάλεσα να στείλει παραπάνω προσωπικό καθαριότητας και σε άλλα σχολεία».


Ν. Κεραμέως: Αναπλήρωση ωρών διδασκαλίας από καταλήψεις Σαββατοκύριακα και αργίες
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, παρενέβη στο θέμα των καταλήψεων στα σχολεία. Όπως δήλωσε, οι χαμένες διδακτικές ώρες από τις καταλήψεις, θα καλυφθούν με μαθήματα τις αργίες, τα Σάββατα και τις ημέρες των σχολικών περιπάτων. Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, από 1 Οκτωβρίου, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πιο αναλυτικά, είπε: «Όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων. Από σήμερα στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται από σήμερα το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν εκδοθεί και αποσταλεί με την έναρξη του σχολικού έτους».