«Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων» και η υπουργός πολιτισμού Λ. Μενδώνη

Το Μουσείο Μπενάκη και την έκθεση: «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων», επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη μαγεύτηκε από την ιστορική αξία, τον πολιτισμό και την θρησκευτική σημασία της Μονής των Στροφάδων.
Η παρουσία της κ. Υπουργού στην έκθεση, για όλους εμάς έχει διπλή σημασία.
Την αμεση επαφή με την ιστορία και τις αξίες αυτού του τόπου και παράλληλα να δει το μνημείο και το μέγεθος της καταστροφής που υπέστει αυτό το μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας καστρομονάστηρο.
Κάθε μήνας που περνάει, το μνημείο καταστρέφεται και ισοπεδώνεται διαρκώς.
Παρά τις εντάξεις για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς πόρους (με προσωπικό αγώνα του πρώην αντιπεριφερειάρχη αείμνηστου Λευτέρη Νιοτόπουλου και της πρώην Περιφερειακής Αρχής), παρά την θετική προσπάθεια της νυν Περιφερειακής Αρχής, το θέμα πελαγοδρομεί ανάμεσα σε γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες αλλά κυρίως, σε μια ανεξήγητη πολιτική αδυναμία να το «ξεκολλήσει».
Μετά και την επίσκεψή της στην καταπληκτική αυτή έκθεση, η κ. Μενδώνη θα πρέπει να δηλώσει δημόσια τι σκέφτεται για τα Στροφάδια.
Εμείς θα επανέλθουμε.


Η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στην έκθεση
Τι ανάρτησε το μουσείο Μπενάκη:
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη στην έκθεση των Robert McCabe και Κατερίνας Λυμπεροπούλου «Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων» σήμερα 25/09 στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.
Η έκθεση αναφέρεται στην ιστορία ενός μοναστικού συγκροτήματος (καστρομονάστηρου), που έχει τις ρίζες του στον 13ο αιώνα.
Η παρουσίαση της σειράς φωτογραφιών – τεκμηρίων του Robert McCabe πριν το μοναστήρι καταστεί μη επισκέψιμο πλαισιώνεται επίσης από την μακέτα του Μοναστηριού από το 1910, την παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης του μοναστικού συγκροτήματος, καθώς και από εκθέματα σχετικά με τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα των Στροφάδων.

#StrofadesBM #BenakiInSeptember (Following in English)Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και…

Geplaatst door The Benaki Museum op Vrijdag 25 september 2020

Γράφει η κ. Κατερίνα Λυμπεροπούλου:
Στιγμιότυπα από την επίσκεψή της Υπουργού Πολιτισμού στην έκθεσή «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων» την Παρασκευή.
Καθώς σηκώνει αυλαία η έκθεσή μας με τον Bob McCabe στο The Benaki Museum αξίζει να πούμε ότι το αποτέλεσμα- που μόνο τον Ιούλιο του 2020 σε συνθήκες πανδημίας χάρηκαν 5.000 άνθρωποι- ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών ανθρώπων.
Του Alexis Veroucas στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και της Ελένης Αθανασίου στην επιμέλεια.
Του αρχιτέκτονα, αναστηλωτή, Stavros Mamaloukos με την ομάδα του και της τ. Εφόρου Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, νυν Ανατολικής Αττικής, Χριστίνας Μερκούρη. Του γεωαρχαιολόγου της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών, Τάκη Καρκάνα και του αν. Καθηγητή, Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Σωτήρη Κοκκάλα.
Της Elliniki Ornithologiki Etaireia και του επ. Καθηγητή, Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αριστοτέλη Μαρτίνη. Της γεωφυσικου δρ. Ιωάννας Παπούλιας, της Καθηγήτριας Βυζαντινής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μαρίας Βασιλάκη, και της Krystalli Glyniadaki. Της Gennadius Library, της Royal Danish Library και πολλών ακομα φορέων κι ανθρώπων.
Αμέριστη υπήρξε η συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου και Στροφάδων στην υλοποίηση αυτής της έκθεσής που ζωντάνεψε το ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεις Πατάκη-Patakis Publishers.
Ένα μεγάλο Ευχαριστούμε σε όλους.