«Καυτός» απολογισμός από την περιφερειακή αρχή για «Ιανό», κορωνοϊό και τουρισμό | Πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ οι ζημιές στις επιχειρήσεις

•Σε 15 μέρες ξεκινά η καταβολή των 8.000 ευρώ στους πληγέντες
•Αυτοψία της περιφερειακής αρχής στις ζημιές
•Γιατί δεν έχουν αρθεί τα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό στο νησί
•Τι απαντά η Περιφερειάρχης για τα φουλάρια

Η άμεση ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών αποτελούν προτεραιότητα για την περιφερειακή αρχή, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου στη συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης την οποία παραχώρησε κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στο νησί, το Σάββατο. Η κ. Κράτσα έκανε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και στο Α’ Νεκροταφείο και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, προέδρους τοπικών κοινοτήτων και εθελοντές.


Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού Κατερίνα Μοθωναίου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δρ. Κωσταντίνος Καποδίστριας και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Κώστας Ζορμπάς.

Η Περιφερειάρχης τόνισε ότι τα αντανακλαστικά όλων των υπηρεσιών λειτούργησαν άψογα και πως το πιο σημαντικό ήταν ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες. Επίσης, μίλησε για τη στενή συνεργασία που υπάρχει με την κυβέρνηση για να ληφθούν υπόψη στις διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικής μας περιφέρειας. «Ευτυχώς είχαμε μόνο υλικές ζημιές. Ευχαριστούμε το Θεό που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα. Στο νησί κάνει αυτοψίες κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ που αποτελείται από δύο μηχανικούς. Οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν τώρα το δύσκολο έργο να αποκαταστήσουν το οδικό δίκτυο, όπου έχει υποστεί ζημιές. Πρέπει να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων, τα οποία όλο και πιο βίαια και συχνότερα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Είμαστε σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση για να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική της βούληση να γίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις αλλά και για να επισημάνουμε ιδιαιτερότητες που έχει η περιοχή μας. Οι νησιωτικές περιοχές όταν πλήττονται μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και τις δυνάμεις τις πολιτικής προστασίας δυσκολότερα από τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Επίσης, για το νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων τονίσαμε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το θέμα της εποχικότητας. Στα Ιόνια πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επανακάμψουν».

Πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ οι ζημιές στις επιχειρήσεις μέχρι στιγμής
Ο κ. Στασινόπουλος τόνισε αρχικά ότι λειτούργησαν τα αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ που εκτελεί η Π.Ε. και πρόσθεσε ότι από το Σάββατο που συγκροτήθηκε η Επιτροπή καταγραφής ζημιών έχουν καταγραφεί 174 επιχειρήσεις και κατά προσέγγιση έχουν δηλώσει ποσό ζημιάς που αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ. Το κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ έχει ήδη δει 80 ακίνητα και πρόκειται να εξετάσει ακόμη 100. «Είμαστε σε επικοινωνία με τον Γ.Γ. Οικονομίας τον κ. Τριαντόπουλο για να προχωρήσει η διαδικασία της αποζημίωσης για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές. Οι τεχνικές υπηρεσίες εκπονούν τεχνικά δελτία, ώστε να αποτυπωθεί το μέγεθος της ζημιάς στο οδικό δίκτυο και σε άλλα σημεία που έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητές μας. Άμεσα θα συνταχθεί τεχνικό δελτίο, ώστε να κοπούν τα δέντρα στους περιφερειακούς δρόμους, ώστε να μην προκληθούν στο μέλλον τα ίδια προβλήματα. Ήμασταν δίπλα στους πολίτες και τους εργαζομένους του ΔΕΔΔΗΕ. Είχαμε στείλει έγγραφα στον ΔΕΔΔΗΕ και τους πιέζαμε να στείλουν συνεργεία στο νησί μας όπως και έκαναν, μόλις άνοιξε η πορθμειακή γραμμή».

Η κ. Μοθωναίου επεσήμανε ότι δόθηκε βάρος στην επίσπευση των διαδικασιών για να μην παρατηρηθούν ολιγωρίες στο οικονομικό τμήμα. «Ενεργοποιήσαμε το άρθρο 32 του ν. 4412 και άμεσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κονδύλια για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες μετά τη θεομηνία. Ενημερωθήκαμε για τις επιχειρήσεις που είχαν διαφυγόντα κέρδη και είμαστε σε επαφή με το υπ. Οικονομικών, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, έχουμε τη διαβεβαίωση ότι μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα πάρουν προκαταβολικά ένα ποσό της τάξεως των 8.000 ευρώ όλοι όσοι έχουν πληγεί προκειμένου να καλύψουν τις πρώτες τους ανάγκες. Στη συνέχεια απολογιστικά θα γίνει η πληρωμή, μέσα από τις διαδικασίες που θα γίνουν (κατάθεση τιμολογίων, αυτοψία Επιτροπής, φωτογραφικό υλικό)».

Ο κ. Καποδίστριας μίλησε για τα προγράμματα Interreg και τόνισε ότι στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας η επιτυχία της ΠΙΝ έγκειται στο ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα AETHER για την προμήθεια επαγγελματικών drone που θα ελέγχει όλες τις περιβαλλοντικές ατασθαλίες, φωτιές κ.ά. Επίσης, το πρόγραμμα έχει να κάνει και με την προμήθεια αισθητήρων που θα «μελετούν» την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο Αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη νέα δράση της ΠΙΝ για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων με 14 εκατ. ευρώ. «Ήταν μία μεγάλη επιτυχία αυτή η δράση της ΠΙΝ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Ήταν μία μεγάλη βοήθεια μετά τα μνημόνια, τον covid και τον Ιανό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για το πρόγραμμα στο διαδίκτυο (ependyseis.gr, pepionia.gr)».

Ο κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε στις ζημιές που προκάλεσε ο «Ιανός» και τόνισε ότι η ΠΙΝ θα αναλάβει την φιλοξενία όσων οι κατοικίες κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμες στα υπόλοιπα νησιά, καθώς στο νησί μας δεν υπήρξε τέτοια ανάγκη.

Ο κορωνοϊός και η δυσφήμιση
Επίσης, ο κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε η περιφερειακή αρχή μετά τα δημοσιεύματα που έγιναν στον διεθνή Τύπο για τη Ζάκυνθο, τη μη τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό και την εμφάνιση κρουσμάτων σε επισκέπτες από την Μ. Βρετανία. Όπως είπε, τόσο ο ίδιος όσο και η Περιφερειάρχης είχαν επικοινωνία με τις πρεσβείες, προκειμένου να τους εξηγήσουν ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση, ενώ επίσης ζήτησαν και περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις υποθέσεις που είχαν αναδειχθεί στα διεθνή ΜΜΕ.

Για τα νέα μέτρα στη Ζάκυνθο
Ερωτηθείσα από την «ΗΜΕΡΑ» για το παραπάνω θέμα αλλά και για τα νέα μέτρα που ισχύουν στο νησί μας για τη μη διάδοση του κορωνοϊού, η κ. Κράτσα είπε ότι πρόκειται για αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας τις οποίες οφείλουμε να δεχόμαστε. Για τις υποθέσεις που αναδείχθηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ, δήλωσε: «Εκφράσαμε παράπονα στους επίτιμους προξένους και τις πρεσβείες για τον τρόπο που παρουσιάστηκε το θέμα. Φροντίσαμε να λάβουν γνώση για το πως έχει η κατάσταση, να το μεταφέρουν στις χώρους τους και να φροντίσουν για την διενέργεια ελέγχων. Κάναμε αυτή την παρέμβαση γιατί ο τρόπος που παρουσιάστηκαν ήταν άκομψος και ατεκμηρίωτος».

Για τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ, ο κ Ζορμπάς είπε ότι προέκυψαν με βάση τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας για τα κρούσματα, τον επιδημιολογικό χαρακτήρα της περιοχής και την πιθανότητα πολλαπλασιασμού. «Αυτός είναι ο λόγος που μπήκε η Ζάκυνθος «στο κόκκινο. Να υπενθυμίσουμε ότι η ΠΙΝ έχει αναλάβει την μεταφορά των ασυμπτωματικών ασθενών έως 31 τις 0κτωβρίου από καταλύματά τους στο ξενοδοχείο καραντίνας», πρόσθεσε ο κ. Ζορμπάς.

Συζήτηση με τον Δήμαρχο
Η κ. Κράτσα συναντήθηκε στο Α’ Νεκροταφείο με τον Δήμαρχο Ν. Αρετάκη και συζήτησαν: α) για τις ζημιές που προκλήθηκαν στον χώρο, β) την προγραμματική σύμβαση για το σχολείο του Αγαλά, γ) την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της αποκατάστασης του Πνευματικού Κέντρου, δ) την ανάπλαση της παραλίας του Αργασία, ε) τη διαχείριση των απορριμμάτων και στ) τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση.

Τα φουλάρια
Η Περιφερειάρχης τέλος, θέλησε να δώσει μία απάντηση στην κριτική που δέχτηκε για την προμήθεια φουλαριών για τις ανάγκες των δημοσίων σχέσεων της ΠΙΝ. «Αυτοί που έθεσαν το θέμα εκτίθενται οι ίδιοι τραγικά. Πρώτον δείχνει μία σεξιστική τάση. Το θέμα δεν ήταν τα δώρα των δημοσίων σχέσεων ύψους 5.000 ευρώ, αλλά ότι ήταν φουλάρια… Δεύτερον, όσοι άσκησαν κριτική για το ποσό που δαπανήθηκε για αυτό το λόγο, εκτίθενται από έλλειψη γνώσης για το πως κατανέμονται και ποιοι είναι οι πόροι της Περιφέρειας. Για τα φουλάρια δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ από την ΠΙΝ. Είναι πόροι δημοσίων σχέσεων του ΕΣΠΑ. Είμαστε η μόνη περιφέρεια στην Ελλάδα που δεν έχει διαθέσει ένα ευρώ για δημόσιες σχέσεις. Η ΠΙΝ επίσης δεν είχε κάτι αξιοπρεπές να προσφέρει σε όσους πρέσβεις μας επισκέπτονταν που να προβάλει τα νησιά. Στο μέλλον θα βγάλουμε και ένα λεύκωμα για τα Ιόνια Νησιά, το οποίο θα προσφέρεται ως δώρο. Η αρχική μου σκέψη ήταν να πάρουμε φουλάρια και γραβάτες, όμως η λέξη «ΕΣΠΑ» θα κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος τους και δεν θα ήταν ωραίες. Ενώ στα φουλάρια μπορεί να κρυφτεί. Από την εμπειρία μου ως Αντιπρόεδρος του Ε.Κ. πρέπει να σας πω ότι το καλύτερο δώρο εθεωρείτο το φουλάρι και η γραβάτα, γιατί γίνεται κάτι προσωπικό και δεν μένει νεκρό και αδιάφορο σε μία βιτρίνα. Στις τέσσερις πρέσβεις που δέχτηκα στο γραφείο μου στην Κέρκυρα αν είχα προσφέρει ένα φουλάρι με τα χρώματα και σχήματα που θυμίζουν τα Ιόνια νησιά, νομίζω ότι για πάντα θα έμεναν «δίπλα τους» τα νησιά», είπε μεταξύ άλλων η κ. Κράτσα.