Μετά τις ζημιές από τον «Ιανό»… Αλαλούμ με την κρατική επιχορήγηση του Δήμου

Με 500.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί τελικά ο Δήμος Ζακύνθου για την αντιμετώπιση των ζημιών και των καταστροφών με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Κατά την επίσκεψή του στο νησί, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι ο Δήμος θα χρηματοδοτηθεί με ένα εκατομμύριο ευρώ για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και πως θα τύχει γενναίας επιχορήγησης για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.


Λίγες ώρες αργότερα, το Γραφείο Τύπου του Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση για την κρατική επιχορήγηση η οποία συνοδευόταν μάλιστα και από τον πίνακα με την κατανομή των ποσών στους δήμους και τις περιφέρειες. (βλ. παρακάτω), στον οποίο ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται η Ζάκυνθος.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο Τύπου του Μαξίμου αναφέρει: «Σε συνέχεια των οδηγιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων δήμων από την πρόσφατη κακοκαιρία, το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορήγησε άμεσα με 27.900.000€ 19 δήμους και 3 περιφέρειες της χώρας για την αποκατάσταση ζημιών σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί και αναρτηθεί στη Διαύγεια. Επίσης άμεσα εκδίδεται έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων με το ποσό των 8.050.000€ η οποία θα διατεθεί έναντι των αποζημιώσεων προς κάλυψη των πρώτων αναγκών πληγέντων νοικοκυριών και αποκατάσταση ή επισκευή της οικοσκευής της πληγείσας κύριας κατοικίας».

Η απάντηση του Δήμου

Λίγες ώρες αργότερα το «λάθος» του Μαξίμου έσπευσε να διορθώσει με αφορμή το δημοσίευμα της «ΗΜΕΡΑΣ» ο Δήμος Ζακύνθου, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση και κοινοποίησε την απόφαση του υπ. Εσωτερικών, στην οποία τελικά αναφέρεται ότι η επιχορήγηση θα είναι ύψους 500.000 ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος αναφέρει: «Ως απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημέρα της Ζάκυνθος» που αναφέρεται στην εξαίρεση του Δήμου Ζακύνθου από τη χρηματοδότηση αποζημίωσης για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία «ΙΑΝΟΣ», ενημερώνουμε ότι με την υπ.αριθμ. 59937/21-9-2020 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκε καταρχάς χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ για τον Δήμο Ζακύνθου για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία αυτή. Κατ’ ακολουθία το ως άνω δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και επ’ ευκαιρία ο Δήμος μας ευχαριστεί την Κυβέρνηση δια την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά μας και ιδιαίτερα τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων κ. Χαρδαλιά».

Στην απόφαση του υπουργείου, αναφέρεται: «Αποφασίζουμε τη χρηματοδότηση του Δήμου Ζακύνθου του Ν. Ζακύνθου με το ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000,00€), σε βάρος των πιστώσεων του έργου: 2003ΣΕ05500005 Επιχορήγηση των ΟΤΑ για «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της Χώρας». Η χρηματοδότηση του ανωτέρω ποσού θα γίνει απολογιστικά σύμφωνα με τη πρόοδο των έργων και με παραστατικά των δαπανών που θα υποβάλλονται στο ΥΠ.ΕΣ, όπως ειδικότερα ορίζεται στην αριθ.10/7207/7.3.2017 εγκύκλιό μας. Η ισχύς της παρούσας ορίζεται σε 24 μήνες από την έκδοσή της».

Η απάντηση της «Ημέρας»

Το δημοσίευμα της εφημερίδας μας, το οποίο. όπως ισχυρίζεται ο Δήμος «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», βασίστηκε στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μαξίμου, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και παραπάνω από τα στοιχεία που παρατίθενται, επομένως αν η δημοτική αρχή γνώριζε για την συγκεκριμένη επιχορήγηση και το ύψος αυτής, θα έπρεπε να εκδώσει δελτίο τύπου εγκαίρως για να ενημερώσει τους Ζακυνθινούς για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και επίσης, θα μπορούσε και ο Δήμαρχος να ενημερώσει για τις εξελίξεις στη συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει πριν λίγες ώρες. Θεωρούμε πολύ πιθανό ακόμα και τη στιγμή που έγινε η ανάρτηση στο «imerazante.gr» ο Δήμος να μην γνώριζε και να μην είχε λάβει καν την σχετική απόφαση του υπουργείου…