Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης οδήγησαν στην σημερινή έξαρση της πανδημίας | Γράφει ο Νίκος Ποταμίτης – ΕΚΑ

Γράφει ο εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στη Ζάκυνθο και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΝΙΖ) στο ΓΝΖ Νίκος Ποταμίτης.


«Όπως υποδειγματικά διαχειριστήκαμε την πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο υποδειγματικά θέλουμε να διαχειριστούμε και το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια»…
Αυτά μας διαβεβαίωνε ο πρωθυπουργός της χώρας στις 13 Ιούνη όταν διαφήμιζε την Ελλάδα ως «ασφαλή προορισμό».


Τρεις μήνες μετά βρισκόμαστε εν μέσω έξαρσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας γιατί η διαχείριση με κριτήριο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το σχέδιο «βλέποντας και κάνοντας» που εφαρμόστηκε τελικά έφερε το δεύτερο κύμα γρηγορότερα και ορμητικότερα, οδήγησε μόνο το μήνα Αύγουστο σε σχεδόν 6.000 νέα κρούσματα φορέων του ιού, με σημαντική αύξηση του αριθμού των θανάτων από επιπλοκές της νόσου και όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Η εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης ήταν (και είναι) να βάλει πάνω από όλα τα κέρδη των καπιταλιστών, με το άνοιγμα του τουρισμού, με την υποταγή στις πιέσεις μεγαλοξενοδόχων, εφοπλιστών, αεροπορικών εταιριών, με τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες στα μέτρα προστασίας και κυρίως με την ανεπάρκεια του ΕΣΥ σε προσωπικό και υλικά. Για παράδειγμα στο ΣΩΤΗΡΙΑ ο διοικητής του πιο εμβληματικού νοσοκομείου στην μάχη ενάντια στην επιδημία καλεί όλους τους γιατρούς να κάνουν υπεράριθμες εφημερίες λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού! Στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ο διοικητής του ανακοινώνει πως το εκεί εργαστήριο μοριακών τεστ PCR COVID ξέμεινε από αντιδραστήρια και αμέσως μετά η 1η ΥΠΕ δίνει τα στοιχεία μίας συγκεκριμένης (!!) ιδιωτικής εταιρίας για να σπεύσουν τα νοσοκομεία να συμβληθούν με το συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο!

Γι αυτό επιχειρούν να κρυφτούν και πάλι πίσω από το γνωστό αφήγημα της «ατομικής ευθύνης»: των πολιτών που «χαλάρωσαν» και της «ανεύθυνης νεολαίας» που διασκεδάζει σε νησιά και πλατείες.

Όμως είναι η ίδια η κυβέρνηση που επέτρεψε την άφιξη εκατομμυρίων τουριστών με δειγματοληπτικά τεστ μόνο στο 12% όσων έφταναν στη χώρα, χωρίς καραντίνα, ακόμα και για τους επισκέπτες από επιβαρυμένες επιδημιολογικά χώρες. Οι παρασκηνιακές πιέσεις τουριστικών κολοσσών και κρατών ήταν έντονες ώστε οι αυστηρότεροι έλεγχοι στις πύλες εισόδου, να μη λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τον τουρισμό. Σήμερα βέβαια όλοι αυτοί κατατάσσουν την Ελλάδα στους «επικίνδυνους προορισμούς» ενώ έλαμψε δια της απουσίας της η επιστημονική άποψη των «αρμόδιων ιατρικών επιτροπών» που από ότι φάνηκε λειτούργησαν καθ’ υπαγόρευση της κυβέρνησης.

Εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη διενέργεια των τεστ οι τουρίστες που βρίσκονταν θετικοί ενημερώνονταν ορισμένες φορές 3 και 4 μέρες μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα. Στο μεσοδιάστημα συνέχιζαν κανονικά τις διακοπές τους με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι εστίες μετάδοσης στις τουριστικές περιοχές.

Οι επαφές και με τους εσωτερικούς επισκέπτες, δημιούργησε την έκρηξη κρουσμάτων που αποτυπώνεται σήμερα. Αεροπλάνα γεμάτα και πλοία που ταξίδευαν με πληρότητα μεγαλύτερη του 85%, δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες μετάδοσης. Έτσι, από τα 16 κρούσματα τη μέρα, χωρίς καραντίνα, φτάσαμε στο τέλος του καλοκαιριού κοντά στα 300 (επίσημα) ημερησίως.

Την ίδια ώρα, υπήρξε πλήρης αδιαφάνεια στην ανακοίνωση των κρουσμάτων, για να μην πληγεί η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού. Πέρα από τα ελάχιστα δειγματοληπτικά τεστ χωρίς κανένα σχεδιασμό στους ξένους επισκέπτες, αποδείχτηκε η συστηματική απόκρυψη του αριθμού των κρουσμάτων στα δημοφιλή νησιά.

Με ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία (προσλήφθηκαν 450 γιατροί, όλοι σχεδόν επικουρικοί) και μικρή αύξηση των ΜΕΘ (750 από 560 πριν από την πανδημία, ο αριθμός 1.200 παραμένει σε επίπεδο εξαγγελίας…), ο πολύτιμος χρόνος του lockdown δεν αξιοποιήθηκε για την ουσιαστική θωράκιση των δημόσιων δομών Υγείας, που αποτελούν το ισχυρότερο όπλο για την προστασία της ζωής μας.

Συγχρόνως, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση των κρουσμάτων στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με πιο πρόσφατα τα θετικά κρούσματα σε νοσηλευτές στη ΜΕΘ του Αττικού όπου η διοίκηση δεν εφάρμοσε την αναγκαία καραντίνα γιατί δεν υπάρχει προσωπικό εφεδρείας και οι επικουρικοί νοσηλευτές που λήγει η σύμβαση τους τον Οκτώβρη είναι σε άδεια απόλυσης(!) και στην χειρουργική κλινική του άλλου νοσοκομείου αναφοράς, του Ευαγγελισμού όπου εκτός από την απομάκρυνση των ασθενών από τον συγκεκριμένο θάλαμο και την απολύμανση του θαλάμου, η κλινική παρέμεινε σε λειτουργία χωρίς να κάνει εισαγωγές…

Το πάρτι των ιδιωτών με τα διαγνωστικά τεστ, τους μοριακούς ελέγχους και τις μάσκες συνεχίζεται βέβαια κανονικά. Πολύτιμοι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού κατευθύνονται σε εξοπλιστικά προγράμματα και μηχανισμούς καταστολής, αντί για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και την προμήθεια εξοπλισμού. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα η κυβέρνηση αρνείται να χρηματοδοτήσει και να οργανώσει δωρεάν μαζικά τεστ ανίχνευσης και ιχνηλάτησης στον πληθυσμό, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ παραμένουν οι ίδιες “μείνε σπίτι και βλέπουμε” , τα κέντρα covid σε ΠΦΥ και νοσοκομεία δεν επαρκούν και τα ιδιωτικά εργαστήρια συνεχίζουν να κερδοσκοπούν με την αγωνία του κόσμου.. Και ενώ επιμένει στην άρνηση των τεστ που θα έπρεπε να γίνονται μαζικά και δωρεάν, η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν μαγική λύση το εμβόλιο η διάθεση του οποίου θα είναι δωρεάν (όπως δηλώνει) σε αντίθεση με τα τεστ, αλλά είναι αβέβαιο το πότε και το αν θα κυκλοφορήσει αλλά και το πόσο αποτελεσματικό θα αποδειχτεί..

Η χρήση της μάσκας και η αποφυγή του συνωστισμού, είναι τα μόνα μέτρα που επαναλαμβάνει διαρκώς ο Χαρδαλιάς και η επιτροπή που διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση, για να δικαιολογήσουν ότι έχουν χάσει τον έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας.

Μετά την άρση του lock down (που ΔΕΝ ήταν καραντίνα αλλά ένα τυφλό οριζόντιο συλλήβδην «κρυφτούλι» από τον ιό που ΔΕΝ αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε για ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης και για προμήθεια αναλυτών και αντιδραστηρίων μοριακού τεστ) ακολούθησε μια περίοδος νηπιώδους υγειονομικής πολιτικής από το κράτος του στυλ «στο μετρό κολλάει – στο αεροπλάνο δεν κολλάει, στην πλατεία κολλάει – στα μπουζούκια δεν κολλάει, από φουκαρά κολλάει – από τουρίστα δεν κολλάει» κλπ. Ακόμα και τώρα, μαθαίνουμε ότι ο ιός δεν κολλάει στα μπαρ και τα εστιατόρια μέχρι τα μεσάνυχτα, αλλά μετά γίνεται ιδιαίτερα μεταδοτικός. Κολλάει στα πάρτι των νέων, αλλά στα ΜΜΜ που οι επιβάτες είναι σαν σαρδέλες, καθώς τα δρομολόγια παραμένουν αραιά και ο συνωστισμός χτυπάει «κόκκινο», είναι λιγότερο επικίνδυνος.

Για τα κρούσματα στους οίκους ευγηρίας ενοχοποιούνται οι εργαζόμενοι και όχι η απουσία πρωτοκόλλων. Στους μεγάλους χώρους εργασίας κρούσματα αποκρύπτονται συστηματικά, για να μη σταματήσει η παραγωγή. Πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ με κρούσματα, δεν κλείνουν ούτε μέρα. Πολλές βιομηχανίες και εταιρίες, υποχρέωσαν το προσωπικό τους να κάνει τεστ όταν επέστρεψε από καλοκαιρινές διακοπές, με το υπέρογκο κόστος να βαρύνει συχνά τους ίδιους τους εργαζόμενους. Μπροστά στο φόβο της ανεργίας, χιλιάδες εργαζόμενοι στοιβάζονται με ανεπαρκή μέτρα προστασίας.

Η μετατροπή των καμπ με κρούσματα κορονοϊού σε κλειστές δομές οδηγεί σε εξάπλωση της πανδημίας και σε θανάτους .Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ Μόριας απείλησε τις ζωές χιλιάδων προσφύγων. Την ευθύνη για τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ της Μόριας που οδήγησαν στην πυρκαγιά την έχει η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Μηταράκης: Η κυβέρνηση από την εμφάνιση της πανδημίας άφηνε τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έκθετους χωρίς ενημέρωση και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Οι πρόσφυγες ζούσαν μέσα σε απίστευτο συνωστισμό σε σκηνές και κοντέινερ, σε ανθυγιεινές συνθήκες χωρίς πρόσβαση σε επαρκές νερό και είδη υγιεινής και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κατασταλτικού χαρακτήρα μέτρα, όπως η απαγόρευση επισκεπτηρίων, το κλείσιμο Δικαστηρίων, οι απαγορεύσεις μεταγωγών, αδειών κ.ά. συνεχίζονται να εφαρμόζονται και για τις φυλακές

Όλες αυτές οι κυβερνητικές παλινωδίες και οι μεροληπτικά ταξικές παρεμβάσεις, πέρα από τις δραματικές επιπτώσεις στην υγεία και την τσέπη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, πριμοδοτούν και τις θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει ιός, αλλά ένα παγκόσμιο πείραμα ελέγχου», κάποιων σκοτεινών κέντρων. Κάτι τέτοιο εξυπηρετεί βέβαια και τον συλλήβδην στιγματισμό ως «ανορθολογικής», όποιας φωνής αμφισβητεί τις κυβερνητικές αποφάσεις, που βάζουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων πάνω από τη ζωή και τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας. Στον πυρήνα αυτών των απόψεων και των κινητοποιήσεων βρίσκεται η άκρα δεξιά και κάθε λογής ρατσιστικό και ναζιστικό μόρφωμα που χρησιμοποιεί το κυβερνητικό αλαλούμ και τις αρλούμπες των «σοφών» (όπως πχ οι δηλώσεις του Μαγιορκίνη ότι δεν έχει σημασία αν η τάξη έχει 25 η 15 παιδιά ή οι λαθροχειρίες με την παρουσίαση πινάκων με τα πιο αυξημένα παγκόσμια ποσοστά για να αποδείξουν ότι δήθεν ελέγχουν την πανδημία..) Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση που το σύστημα και το κράτος τροφοδοτεί αλλά και τροφοδοτείται από την αντιδραστική άκρα δεξιά.

Να μην πληρώσουμε ξανά τα σπασμένα της κρίσης!

Τα δύσκολα είναι μπροστά. Δυστυχώς ήδη αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο κίνδυνος εξέλιξης της επιδημίας σε Κρίση Εντατικής Θεραπείας είναι άμεσα ορατός.

Το φθινόπωρο, με την πτώση της θερμοκρασίας, το συγχρωτισμό σε περισσότερους κλειστούς χώρους και την συννοσηρότητα με την εποχική γρίπη, θα επιφέρει αύξηση της μεταδοτικότητας και μολυσματικότητας του κορονοϊού. Η απουσία σοβαρού σχεδιασμού για τους χώρους εργασίας και τα σχολεία, εντείνουν την ανησυχία, όπως φυσικά και η κατάσταση του ΕΣΥ. Με περιορισμούς 50 ατόμων στις συναθροίσεις, ελέγχους, πρόστιμα, τοπικά lock down και σημαία της… μια μάσκα, η κυβέρνηση προσπαθεί να υποκαταστήσει την απουσία μαζικών διαγνωστικών τεστ και ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Στα νοσοκομεία και σε όλους τους χώρους εργασίας, ιδιωτικού και δημοσίου, η κυβέρνηση και οι εργοδότες είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν καμιά διακοπή, καμιά ευελιξία προς όφελος και προστασία των εργαζομένων, καμιά χρηματοδότηση μέτρων ασφαλείας. Και εκεί, στους χώρους δουλειάς, μαζί με τα επίσης παραμελημένα γηροκομεία, τις δομές προσφύγων και τις προβληματικές συγκοινωνίες θα είναι οι μεγάλες εστίες μετάδοσης (βλέπε κονσερβοποιίες, δήμους, ΔΟΥ, σούπερ μάρκετς, σχολεία σιγά-σιγά, βιομηχανίες κρέατος κλπ).

Η υγειονομική κρίση συνδυάζεται με μια πρωτοφανή κοινωνικο-οικονομική κρίση και ύφεση. Με την ένταση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των αστικών ανταγωνισμών παντού και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με κλιμάκωση πολεμικών απειλών και εξοπλισμών. Με επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες. Με την περιβαλλοντική κρίση. Το ελληνικό κεφάλαιο επιχειρεί μια νέα βουτιά στην εκμετάλλευση πρώτα απ όλα στις εργασιακές σχέσεις και στην παραγωγή, με κέντρο τη νομιμοποίηση και επέκταση της ευελιξίας στην εργασία, μια νέα φάση λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων. Επιχειρεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην Α. Μεσόγειο σε όλο και πιο σκληρή αντιπαράθεση με τον τουρκικό καπιταλισμό, δεμένη όλο και πιο τυχοδιωκτικά στο άρμα του δυτικού ιμπεριαλισμού (ΗΠΑ, Γαλλία κ.λπ.). Επιχειρεί να επιβάλει ένα νέο καθεστώς εφιαλτικού ελέγχου, επιτήρησης και καταστολής. Κλιμακώνεται η καταλήστευση της φύσης, παρά την προειδοποίηση της πανδημίας (π.χ. φρενήρης ανάπτυξη της έρευνας για ορυκτά καύσιμα και εξορύξεις).

Για κάθε ευρώ που θα έρθει από το ταμείο της “ανασυγκρότησης” της ΕΕ για να καταλήξει στις τσέπες των τραπεζιτών και των βιομηχάνων η “εγγύηση” θα είναι νέα μνημονιακά μέτρα ενάντια στο εισόδημα, τις συνθήκες δουλειάς και την υγεία μας.

Το φθινόπωρο όμως, χρειάζεται να φέρει και την αναζωπύρωση των μαζικών αντιστάσεων, κόντρα στο κλίμα φόβου, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε σχολείο και σχολή, στις γειτονιές μας. Να επιστρέψουμε το λογαριασμό στον Μητσοτάκη και στους καπιταλιστές φίλους του, που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την ταχεία ανάκαμψη του ιού. Να καταλάβουν ότι δεν θα θυσιάσουμε -ξανά – τις ζωές μας και τα δικαιώματά μας για τα κέρδη τους.

Το σύστημα του κέρδους και των εξοπλισμών δεν θέλει και δεν μπορεί να προστατέψει την δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους

Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ !

Για όσα περιγράφονται παραπάνω και με πρόταγμα τη θωράκιση ΕΣΥ ώστε να ανταποκριθεί σε νέο σοβαρό κύμα της πανδημίας αλλά και γενικότερα στις ανάγκες της κοινωνίας


ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24-9-2020

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή είναι συνδικαλιστική παράταξη που δραστηριοποιείται στα πλαίσια της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με αντιπροσώπους στο ΓΣ.

Ο Nίκος Ποταμίτης είναι εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στη Ζάκυνθο και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΝΙΖ) στο ΓΝΖ