Στα «μανταλάκια» | Πως μια σύλληψη για εμπρησμό, έγινε αφορμή για τοπικές πολιτικές μάχες!

Πως μια σύλληψη με φερόμενο δράστη για εμπρησμό, μπόρεσε να γίνει η αφορμή για μια πανελλήνια πολιτική αντιπαράθεση των τοπικών αρχών;

Και όμως συνέβη, διότι δεν ζούμε μόνο στη Ζάκυνθο αλλά ζούμε μέσα στην «τρελή χαρά των social»!
Είναι εύκολο «να σαχλαμαρίζεις», να κάνεις bulling ή να αυτοπροβάλεσαι στα social αλλά είναι και «δίκοπο μαχαίρι» να εκτεθείς ανεπανόρθωτα.
Και καλά εσύ, αλλά όταν πρόκειται για τρίτους ανθρώπους… τότε τα πράγματα δυσκολεύουν!


Τι ακριβώς συνέβη

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας, ένα δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών και σαφώς η ανάρτησή του στον ιστότοπο της εφημερίδας (efsyn.gr) τάραξε τα πολιτικά νερά όχι μόνο της Ζακύνθου αλλά και της Αθήνας!

Δείτε το δημοσίευμα κάνοντας κλικ στον τίτλο:
Των… αρίστων τα φουσάτα περάσαν

Μεταξύ άλλων, τι έγραψε η πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα:

Ζάκυνθος: Παρέμβαση αιρετών για αποτροπή προφυλάκισης «γαλάζιου παιδιού» που κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση;

Τις τελευταίες μέρες, η Πυροσβεστική, ακόμα μια φορά, είχε την… τιμητική της στη Ζάκυνθο (όπως δυστυχώς και σε άλλες περιοχές της χώρας). Εκτός από τις φωτιές, βρισκόταν σε γενική επιφυλακή για απεγκλωβισμούς και όποια άλλη κρίσιμη κατάσταση έπρεπε να διαχειριστεί εξαιτίας του κυκλώνα «Ιανού» που έπληξε με σφοδρότητα το νησί. Μέσα, λοιπόν, στον ορυμαγδό των ακραίων καιρικών φαινομένων, μια ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο το μεσημέρι (19/09/2020) ήρθε να συμπληρώσει την όμορφη και αγγελικά πλασμένη εικόνα της Ζακύνθου. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

Τα γεγονότα
Στις 16/09/2020 στις 17.45 ξεκίνησε πυρκαγιά στο καταπράσινο όρος Σκοπός στη Ζάκυνθο, στην περιοχή «Νταμάρι του Αγούλου», και στις 19.57 και 20.02 ξεκινούν άλλες τρεις εστίες φωτιάς στο ίδιο βουνό. Οι πυροσβέστες που σπεύδουν εκεί εντοπίζουν τον Γ. Γ. να απομακρύνεται από το σημείο από όπου ξεκίνησαν οι φωτιές, ενώ κανένας άλλος δεν υπήρχε εκεί κοντά. Τον σταματούν, καλούν την Αστυνομία και γίνεται η προσαγωγή του στην Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου.

Στις 17/09/2020, στις 09.44, το Πυροσβεστικό Σώμα εκδίδει το Δελτίο Τύπου αρ. 4312, με τίτλο «Σύλληψη ενός άνδρα ως υπαίτιου πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση στη Ζάκυνθο», όπου αναφέρονται τα εξής:
«Συνελήφθη χθες, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπάλληλους της Π.Υ. Ζακύνθου, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση, ο οποίος έθεσε φωτιά σε 4 ανεξάρτητες εστίες σε δασική έκταση στην περιοχή Σκοπός Ζακύνθου. Ο ανωτέρω είναι ύποπτος τέλεσης πέντε επιπλέον πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην ίδια περιοχή. Για το ανωτέρω περιστατικό επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας» (Πηγή: ireservice.gr).

Επανερχόμαστε στη σύλληψη του υπόπτου:
Σχηματίζεται δικογραφία από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής και, την Πέμπτη 17/09/2020, οδηγείται στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου, στο πλαίσιο του αυτόφωρου. Επειδή η εισαγγελέας απουσίαζε, ο αντεισαγγελέας τού απήγγειλε κατηγορίες για «εμπρησμό από πρόθεση» και οδηγήθηκε στην ανακρίτρια. Του δόθηκε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο 19/09/2020. Το Σάββατο το μεσημέρι, λοιπόν, με τη σύμφωνη γνώμη αντεισαγγελέα και ανακρίτριας, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους –εμφάνιση κάθε Δευτέρα στο αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα– και καταβολή εγγύησης 3.000 ευρώ έως τις 19 Οκτωβρίου 2020 (αν το ποσό δεν έχει κατατεθεί έως τότε, θα συλληφθεί και θα προφυλακιστεί). Μέχρι εδώ, είναι μια συνήθης διαδικασία συλλήψεως στο πλαίσιο του αυτοφώρου, προσαγωγής, απολογίας, απαγγελίας κατηγοριών κ.λπ.

Θριαμβολογία και ευχαριστίες
Μετά την απελευθέρωση του υπόπτου, ο αδελφός του, θέλοντας να δείξει τη χαρά του, αλλά και ποιος κάνει κουμάντο στη Ζάκυνθο, έκανε την εξής ανάρτηση, η οποία, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, κατέβηκε λίγο αργότερα (κατά την αντιγραφή, δεν έχουμε ακολουθήσει την ορθογραφία και τη στίξη του κειμένου της ανάρτησης, για να γίνει πιο κατανοητό το περιεχόμενό του, το οποίο παρατίθεται αυτολεξεί· η αυθεντική μορφή φαίνεται στη (Φωτ. 1):
«Μετά από τέσσερις μέρες και νύχτες χωρίς να έχουμε κλείσει σχεδόν μάτι εξαιτίας κάποιου κυρίου… που με τη μάχη που έδωσε για να βρει ένα εξιλαστήριο θύμα για να το ενοχοποιήσει για ό,τι έχει συμβεί φέτος το καλοκαίρι στην ευρύτερη περιοχή του Σκοπού, την απάντηση την έλαβε σήμερα το μεσημέρι με τη σύμφωνη γνώμη των κ.κ. εισαγγελέα και ανακριτή. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να πω περισσότερα. Θέλω να ευχαριστήσω τον συνήγορό μου και πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου, κ. Αναστάσιο Πλέσσα, τον κ. βουλευτή Ζακύνθου, τον κ. αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, τον κ. πρόεδρο Αργασίου Ανδρέα Κοτσώνη, όλους τους χωριανούς μου στο Αργάσι. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου για την άψογη συμπεριφορά και αντιμετώπιση απέναντι στον αδελφό μου τις μέρες που ήταν εκεί. Τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ζακύνθου κ. Διονύσιο Καρδιανό Μπούκιο, για το ενδιαφέρον και τη στήριξή του. Και τελευταίο άφησα τον κ. ……., για πολλούς λόγους δεν αναφέρω το όνομά του, τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».
Η εφημερίδα, ακολούθως τοποθετεί σειρά ερωτηματικών, αναλύοντας δημοσιογραφικά λέξη προς λέξη το περιεχόμενο της εν λόγω ανάρτησης.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν το ρεπορταζ της Εφημερίδας των Συντακτών

Η σημερινή συνέχεια από τον Βουλευτή Ζακύνθου:

Η κομματική πίεση του γαλάζιου στρατοπέδου αλλά και “τα ζητήματα εντιμότητας και μη παρέμβασης στη δικαιοσύνη”, οδήγησαν άρδην τον Βουλευτή Ζακύνθου να απαντήσει – ξεκαθαρίσει, μέσα από την ίδια πλατφόρμα, στην οποία συνέβη το “κακό”.
Μια προσωπική απόφαση που επικυρώνει πολιτικά, την χρήση των social για διάλογο και “απύθμενες μάχες των πληκτρολογίων”.
Πολιτικός λόγος, όχι στο twitter αλλά στο facebook (!), εκεί, που αν ανοίξεις διάλογο, ανοίγεις και “τον λάκκο σου”!!!

Η απάντηση του βουλευτή, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι “ο καπνός (ανάρτηση) είχε και φωτιά (πολιτικό κόστος)”

Η ανάρτηση του Διονύση Ακτύπη:

«Αναφορικά με πρόσφατη ανάρτηση συμπολίτη μου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με την οποία με ευχαριστεί για τη δήθεν παρέμβαση μου στο έργο της Δικαιοσύνης, ώστε να αποφύγει την προφυλάκιση ο αδελφός του, ο οποίος τη στιγμή αυτή κατηγορείται για εμπρησμό, θα ήθελα να καταστήσω σαφή τα εξής:
Αρχικά, το έργο της Δικαιοσύνης και των λειτουργιών της είναι απολύτως ανεξάρτητο. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν θα ήταν ούτε καν νοητό για ένα Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου να παραβεί μια από τις πιο θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας μας, αυτή της Διάκρισης των Εξουσιών. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, κατ’έμέ θα ήταν επονείδιστο και απολύτως καταδικαστέο.
Επιπροσθέτως, σε κάθε ευκαιρία, έχω αποδείξει έμπρακτα πως η πάταξη οποιουδήποτε φαινομένου εγκληματικότητας αποτελεί απαράβατη αρχή και καθήκον μου. Είναι συνεπώς αδιανόητο να δημιουργούνται εντυπώσεις για δήθεν δική μου παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
Ο αγώνας δρόμου για την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών καθώς και για την άμεση αποζημίωση και ανακούφιση των πληγέντων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν μου επιτρέπουν να ασχοληθώ περαιτέρω με τέτοιου είδους ήσσονος σημασίας ζητήματα.
Τέλος, είμαι βέβαιος πως το σύνολο της Ζακυνθινής κοινωνίας, γνωρίζοντας πολύ καλά το ήθος, τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύω, δεν θα παραπλανηθεί από τέτοιου είδους ύποπτες αναρτήσεις, οι οποίες ενδεχομένως και να υποκρύπτουν πολύ συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος θα απευθυνθεί στη δικαιοσύνη!

Δεν πέρασε πολύ ώρα και ο έτερος για τον οποίον γίνεται αναφορά παρέμβασης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος προχώρησε στην δική του ανακοίνωση:

«Το ότι κάποιοι που θέλουν να αναδείξουν ένα θέμα εκεί που δεν υπάρχει, μέσω της αρθρογραφίας σε συγκεκριμένα ΜΜΕ και φαντάζονται ότι με την παρέμβαση πολιτικών προσώπων, μπορεί να επηρεαστεί ο εισαγγελέας και ο ανακριτής σχετικά με την προφυλάκιση ή μη οποιουδήποτε κατηγορουμένου, είναι κάτι που δεν θέλω να το συζητήσω.
Ασφαλώς αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν σε μια χώρα με ανεξάρτητη δικαιοσύνη όπως είναι η Ελλάδα.
Με αφορμή μια ανυπόστατη δημοσιευμένη ευχαριστήρια ανάρτηση συμπολίτη μας η οποία είναι άστοχη και προσβλητική στο πρόσωπο μου , άρρωστα μυαλά, προσπαθούν να εμπλέξουν πολιτικά πρόσωπα με μια δικαστική απόφαση, προφασιζόμενα ότι η ευχαριστήρια επιστολή αυτό αφορούσε…. Δεν μπορώ να φανταστώ πως οι κάτοικοι του Αργασίου, ο πρόεδρος ενός Τοπικού Συμβουλίου, εγώ, ή οποιοσδήποτε από τους αναφερόμενους στην αρρωστημένη ανάρτηση, έχουμε την πολιτική δύναμη παρέμβασης σε μια ομόφωνη απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή.
Τα υπονοούμενα στο ενυπόγραφο άρθρο των συγκεκριμένων ΜΜΕ, θίγουν την τιμή και την υπόληψη μου, και τον λόγο τον έχει πλέον η δικαιοσύνη.
Καμιά ανοχή στους συκοφάντες».
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Τους σημερινούς τίτλους τέλους, ήρθε να τους κατεβάσσει η Νομαρχιακή επιτροπή Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ σε επίσημο δελτίο τύπου και με τίτλο:

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ «SILVER ALERT» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΑΝΤΟΥΣ

Την ώρα που η Ζάκυνθος ήταν κυριολεκτικά μέσα στο σκοτάδι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό από την επέλαση του ΙΑΝΟΥ, τόσο ο Βουλευτής κ. Ακτύπης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στασινόπουλος ήταν άφαντοι!
Οι πολίτες, αυτοί που ακόμη μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα, έγραφαν τα «μύρια όσα» για την απουσία τους, μέχρι που δημοσίευμα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (21/9) και μια ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μας διαφώτισε για την κατάστασή τους.
Ήταν αρκούντως απασχολημένοι, όχι για να βρουν τις λύσεις και την βοήθεια που όλοι περίμεναν, αλλά για να μην προφυλακιστεί ένα «δικό τους παιδί», κατηγορούμενος για “ εμπρησμό από πρόθεση”, μετά από παραπομπή σε αυτόφωρη διαδικασία από το ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου . Και ως φαίνεται τα κατάφεραν!
Γι’ αυτό τους συνεχάρη και ο πρόεδρος της τοπικής ΝΟΔΕ.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι αρκούντως τραγελαφικά, αν οι εμπλεκόμενοι δεν φρόντιζαν να «κατεβάσουν» άρον άρον την ευχαριστήρια ανάρτηση και το ευχαριστήριο του προέδρου της ΝΟΔΕ από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η δημοσίευση ωστόσο είχε ήδη καταγραφεί. Αυτό και μόνο είναι η παραδοχή της ένοχης παρέμβασής τους.

Η Ζάκυνθος έχει πράγματι αιρετούς άρχοντες που “τιμούν” τον θεσμικό τους ρόλο!
22/09/2020

Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε ΖΑΚΥΝΘΟΥ