Περιοδεία στελεχών του ΚΚΕ | Ζητούν άμεση αποκατάσταση των ζημιών και στήριξη στους πληγέντες

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Αχαΐας Νίκο Καραθανασόπουλο, την περιφερειακή σύμβουλο Ιονίων νήσων της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξάνδρα Μπάλου και τον γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Ζακύνθου Παναγιώτη Στρούζα επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στα χωριά Άγιος Κήρυκας, Άγιος Δημήτρης, Κατοστάρι, Αλυκές, Αλυκανάς.

Η Τ.Ε. Ζακύνθου του ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τον Δήμο να πάρουν άμεσα μέτρα όπως: α) Άμεση και οριστική αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης όλων των περιοχών. Προμήθεια γεννητριών εδώ και τώρα για να λειτουργήσουν όλα τα αντλιοστάσια, β) Άμεση καταγραφή στις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημίωση 100% των πληγέντων και στην πραγματική τους αξία για το σύνολο των καταστροφών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές-γεωργικές εγκαταστάσεις, (οι περισσότερες έχασαν τις πρόχειρες κατά κανόνα στέγες τους αλλά και ζώα), στους ελαιοπαραγωγούς που έχασαν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους, στους επαγγελματίες που έπαθαν σοβαρές ζημιές στον εξοπλισμό τους και τα αναλώσιμα, στους κατοίκους και στα πλημμυρισμένα νοικοκυριά που καταστράφηκε η οικοσκευή τους, στους ψαράδες που έπαθαν ζημιές στα σκάφη τους, στους μελισσοκόμους που έχασαν τα μελίσσια τους κ.α., γ) Άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σχολικές υποδομές, δ) Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών και ε) Επικαιροποιημένο και ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας και εκπαίδευσης του πληθυσμού, από φυσικές καταστροφές με όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και οχήματα με μόνιμο και καταρτισμένο προσωπικό με την δημιουργία σύγχρονων υποδομών φιλοξενίας κ.α


Η αυτοψία
Το κλιμάκιο ενημερώθηκε από τους προέδρους των χωριών, αλλά και από κατοίκους για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στα σπίτια, στις υποδομές, σε ψαράδες της περιοχής, αλλά και στην αγροτική παραγωγή. Πολλές ζημιές υπάρχουν σε σχολικά συγκροτήματα που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Οι κάτοικοι και οι πρόεδροι των χωριών εξέφρασαν παράπονά για τον κρατικό μηχανισμό και την πρόληψη τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον δήμο αλλά και την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιπλημμυρική προστασία από όλες τις περιφερειακές αρχές.

Τα μηνύματα στη συνέντευξη τύπου
Το βράδυ της Κυριακής, τα στελέχη του ΚΚΕ παραχώρησαν συνέντευξη τύπου όπου ανέλυσαν τα μέτρα τα οποία ζητούν να ληφθούν άμεσα για τη θωράκιση του νησιού και κάλεσαν τους Ζακυνθινούς να διεκδικήσουν οργανωμένα την καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις, προκειμένου να επουλωθούν άμεσα οι πληγές που άφησε ο «Ιανός». Το λόγο αρχικά πήρε ο κ. Στρούζας, ο οποίος μίλησε για την αυτοψία που έκαναν τα στελέχη. Ο κ. Καραθανασόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε: >«Είμαστε πάλι στο ίδιο έργο θεατές και γι’ αυτό δεν φταίει το κακό ριζικό. Για τα προβλήματα από τις αλλεπάλληλες καταστροφές ευθύνονται οι προτεραιότητες και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, το αστικό κράτος καθώς και οι δήμοι και οι περιφέρειες που υπηρετούν τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου. Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τις επιπτώσεις και αυτοί είναι: α) η χρήση γης και η εμπορευματοποίησή της. β) η έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατορευμάτων. γ) τα κριτήρια των μελετών. Γίνονται μελέτες που παραμένουν στα χαρτιά. Επίσης οι μελέτες προσπαθούν να περιορίσουν το κόστος του έργου και έργα που είναι αναγκαία για τον λαό δεν γίνονται. δ) το ίδιο το αστικό κράτος και ο χαρακτήρας του».

Από την πλευρά της, η κ. Μπαλού απεύθυνε κάλεσμα στους Ζακυνθινούς να οργανώσουν τις διεκδικήσεις τους, ώστε να κλείσουν οι πληγές που δημιουργήθηκαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας. Επίσης, άσκησε κριτική στην περιφερειακή αρχή τονίζοντας ότι όσες φορές εισηγήθηκε η ΛΑ.ΣΥ. θέματα που είχαν να κάνουν με την αντιπυρική προστασία, τα αντιπλημμυρικά έργα και τη διαχείριση των απορριμμάτων, αυτό δεν γινόταν αποδεκτό καθώς η περιφερειακή αρχή ισχυριζόταν ότι θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο. «Περιμένοντας να δούμε τα σχέδια, ζούμε τις καταστροφές», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπαλού και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες δεν θα πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις και τις δηλώσεις. Ας μην περιμένει ο κόσμος, πότε θα πάει το συνεργείο να καταγράψει τις ζημιές. Ας απαιτήσει από την Περιφέρεια και τον Δήμο να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες και να διεκδικήσει αποζημιώσεις και έργα υποδομής με βάση τις ανάγκες των περιοχών».