Ξεχνάμε εύκολα πως η πολιτική είναι “η τέχνη του εφικτού” κι εμείς ως Έλληνες, ακόμη παλεύουμε να “διυλίσουμε τον κώνωπα” αναλωμένοι στις θεωρίες των συνωμοσιών που κρύβουν “οι μάσκες του κορωνοϊου”.
Στον πάτο η νησιωτική οικονομία
Η πανδημία, διέλυσε ολοκληρωτικά τις τοπικές νησιωτικές οικονομίες, αφού η τουριστική οικονομία νόσησε τόσο βαριά, όσο δεν είχε ξανασυμβεί τα τελευταία τριάντα χρόνια (πιο πριν δεν υπήρχε τουρισμός).
Στο Ιόνιο ο τουρισμός, ενώ πήγε να ξεκινήσει στα τέλη του Ιουλίου μέσα σε 40 μέρες τελείωσε η προσπάθεια ανεπιτυχώς. Τέλος εποχής.
Θα λέγαμε, συνέβη με κρότο, αφού ειδικά στη Ζάκυνθο, ήταν αρκετά μερικά δημοσιεύματα στα tabloid της Αγγλίας, για να οδηγήσουν τον Χαρδαλιά να ανακοινώσει τα όσα γνωρίζουμε, να γυρίζουμε πάνω στα μηχανάκια με μάσκες και η Ζάκυνθος να μαζέψει με συνοπτικές διαδικασίες το τουριστικές της ξαπλώστρες.
Μέσα στην “αγωνία” ενός καταλυτικού χειμώνα, έντρομοι επιχειρηματίες, μικρομεσαίοι, άνθρωποι του αυτοαπασχολούμενου μόχθου, βιοτέχνες που δεν βρίσκουν πελάτες, έμποροι που κοιτάζουν με δάκρυα τις αποθήκες τους, αλλά κυρίως άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, κοιτάζουν με ανασφάλεια τον επερχόμενο χειμώνα, αγναντεύοντάς τον, μακρινό, ανηφορικό και άκρως επικίνδυνο.
Οσοι “πληγέντες” είναι “μέσα στο χορό”, αντιλαμβάνονται ακριβώς αυτές τις γραμμές, γνωρίζουν πως με τα ελάχιστα θα πρέπει να πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ με ποδήλατα, αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος και ύδρευσης, δόσεις σε τράπεζες, τέλη κυκλοφορίας, τηλέφωνα, οφειλές και δόσεις σε εφορία, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικά ταμεία, υποχρεώσεις προς τρίτους, επιταγές κλπ…
Σαφώς – με κίνδυνο παρεξηγήσεων – στο ίδιο μετερίζι ΔΕΝ βρίσκονται όλοι όσοι έχουν ως απρόσωπο εργοδότη τους το ελληνικό δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων που περιμένουν μάλιστα τα αναδρομικά τους.
Και είναι ηλίου φαεινότερον, πως η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών μας (που στελεχώνουν τη Βουλή, τα υπουργεία, έως τις περιφέρειες και τους Δήμους – πλην επιμελητηρίων) ανέκαθεν είναι μισθοφόροι του δημοσίου…
Το τελευταίο το αναφέρουμε δυστυχώς, διότι, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ορθώσει την πρέπουσα φωνή διαμαρτυρίας π.χ. ένας βουλευτής ή ένας δήμαρχος που πριν το σκαρφάλωμα στο θώκο, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του – η στη σύνταξή του – περιμένει 1 και 15 του μήνα τον δημόσιο μισθό και μάλιστα προκαταβολικά! Δεν έχει βιώσει την αγωνία της σταγόνας…
Ο Ιανός, διέλυσε την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.
Ο κυκλώνας ουσιαστικά αποτελείωσε κάθε τι, που θα μπορούσε να κρατήσει ακόμη και στα επίπεδα του 30% την πραγματική οικονομία των νησιών.
Τα ελαιόδεντρα τελείωσαν, οι ζημιές έκλεισαν πιο πολύ τον κόσμο σπίτι, η αγοραστική δύναμη πέθανε οριστικά, ο φόβος πολλαπλασιάστηκε, τα όνειρα πέταξαν, οι απειλές για συνεχή μέτρα λόγω covid δεν σταματούν, τα πρόστιμα βροχή και το επόμενο καλοκαίρι φαντάζει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.
Ομως το ξεκάθαρο θέμα είναι πως και αν φθάσουμε, στον επόμενο Μάιο.
Και μέσα σε όλη αυτή την οικονομική καταστροφή, έρχεται η κυβέρνηση να πανηγυρίσει τα άμεσα 9 μέτρα που πήρε για να μας σώσει.!
Με λίγα λόγια, η “πολιτική εξαπάτηση” σε όλο της το μεγαλείο, είναι εδώ, και περιμένει χειροκρότημα από πεινασμένους, ταλαιπωρημένους και φοβισμένους πολίτες.
Τι μας είπε ο Σταϊκούρας
1. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για εξι μήνες.
Χωρίς να μας πει από πότε, πως και σε τι αφορά. Άλλωστε όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τέτοιο μέτρο λόγω covid 19. Το κερασάκι στην τούρτα και η μεγάλη κοροϊδία είναι ότι, πρόκειται για ΑΝΑΣΤΟΛΗ και σε καμία περίπτωση για ελάφρυνση των χρωστουμένων.
Δηλαδή κατεστραμένε πολίτη, δεν θα πληρώσεις τώρα, αλλά θα πληρώσεις σε έξι μήνες μαζεμένα και με δόσεις. Το κράτος, δεν χαρίζει τίποτα, απλά σου κάνει τη χάρη να πληρώσεις σε έξι μήνες χωρίς τόκο. Αν δεν έχεις και τότε, το πράγμα θα σε πάει ή σε τόκους ή σε φυλακή για χρέη προς το δημόσιο ή σε τυφλή δήμευση των όποιων οικονομιών θα έχεις σε καμία τράπεζα. Κανε και το σταυρό σου να μην σου πάρουν και το σπίτι… γιατί ήδη ο Ιανός έφυγε και όλα ξεχνιούνται σε τρεις μέρες…
2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή
Εδώ ο κάθε υπουργός, κάνει χρήση νόμων και αποφάσεων που έχουν μουχλιάσει.
Μας λέει λοιπόν πως, αν αποδεδειγμένα μας πήρε ο “Ιανός” το πλυντήριο, την κουζίνα ή το ψυγείο μας, θα μας διαθέσει 600 ευρώ να πάρουμε καινούργιο ή να βάλουμε κι εμείς τα ρέστα, για να αντικαταστήσουμε ότι μας πήρε η κακοκαιρία. Μας είπε ακόμη, αν μας πήρε τη σκεπή να μας δώσει μέχρι 6.000 και εφόσον ο Ιανός μας έστειλε σε κανένα νοσοκομείο κατάκοιτους για 2-3 μήνες να μας δώσει και 4.500.
Δεν θα κρίνουμε αν με αυτά τα ποσά θα πανηγυρίζαμε την τύχη μας…
Ούτε θα αναλύσουμε, τι θα ήταν το σωστό και το πρέπον.
Ούτε ότι κανένας πολίτης δεν θα σκύψει το κεφάλι να καλέσει ένα ειδικό συνεργείο καταγραφών, που θα αποφασίσει ποιος δικαιούται και ποιος όχι.
Εκείνο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι, αν οι αληθινά πληγέντες είναι εκείνοι που έχασαν ένα πλυντήριο ή σακατεύτηκαν από τον αέρα;;;
3. Αποζημιώσεις σε υποδομές δήμοι κλπ.
Εδώ σε αυτή την κατηγορία του υπουργού, έρχεται η κονόμα. Εδώ θα βρούμε τους πραγματικά ευεργετημένους εργολάβους και από πίσω τους μερικούς αιρετούς και τους προϊσταμένους…
Λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι νόμιμες αναθέσεις μπαίνουν σε πρώτη γραμμή και σαφώς δεν χρειάζονται προσφορές και διαγωνισμοί.
Το πάρτι αρχίζει!
4. Αποζημιώσεις σε αγρότες.
Οι προϋποθέσεις θα είναι πολύ πιο γνώριμες στους αγρότες, αλλά ένα είναι σίγουρο, ότι θα αποζημιωθούν μέσα από μια δύσκαμπτη διαδικασία, μετά από πάρα πάρα πολλούς μήνες και ποτέ στο ύψος της παραγωγής τους… Αγρότες σε απόγνωση θα ταίριαζε στους τίτλους τέλους που έβαλε ο “Ιανός”.
5. Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.
Μια ακόμη ασυναρτησία η οποία σύμφωνα με τον υπουργό, προβλέπει χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
Αντιλαμβανόμαστε ότι τα ποσά είναι γελοία… αλλά και να μην είναι, το μέτρο ξεκαθαρίζει: Σε όσους επλήγησαν. Όλοι οι άλλοι που δεν έσπασαν τα τζάμια τους είναι τακτοποιημένοι και από σήμερα δουλεύουν όλα ρολόι.
6. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.
Εδώ πάμε σε άλλο Θεό.. Αλλο το παραπάνω, άλλο τούτο…. Εδώ μαθαίνουμε για επιχορήγηση 30% – 70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καταγεγραμμένα ως κατεστραμμένα. Και σαφώς πρέπει να έρθουν επιθεωρητές (όποτε έρθουν και με την προϋπόθεση ότι δεν έχετε πετάξει τα κατεστραμμένα σάπια προϊόντα από τα ψυγεία μετά από τόσες μέρες χωρίς ρεύμα).
Τώρα τι σημαίνει το 30 και τι το 70% κανείς δεν μας έχει πει….
7. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.
Η στεγαστική συνδρομή παρέχεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
Αυτό, αρχικά καλό ακούγεται, αλλά “δυστυχώς” ο “Ιανός” δεν γκρέμισε κανένα κτίριο… Οσο για το 40% δάνειο (ακόμη και άτοκο) μας ξεπερνάει, ειδικά για κανέναν άνεργο ή συνταξιούχο που δεν αντέχει να ξαναχτίζει το βιος του…
Πολύ καλός αρωγός το δημόσιο του 2020! Ακόμη και στους σεισμούς του 1953, πριν από 67 χρόνια σε μια διαλυμένη Ελλάδα, οι αρωγές ήταν αρωγές…
8. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
Ο υπουργός μας λέει: “Επικοινωνήσαμε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εξετάζονται κατά περίπτωση και θα δρομολογηθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τα πιστωτικά ιδρύματα”.
Καλό το μέτρο, αλλά πάλι λογαριασμός χωρίς τον ξενοδόχο και εδώ οι τραπεζίτες δεν έχουν ακόμη ρωτηθεί…
Η παγίδα όμως βρίσκεται στην λεζάντα της μαρκίζας: “Δανειακές υποχρεώσεις πολιτών”…
Με τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων δεν λέει τίποτα!!!
9. Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙV, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.
Και για φινάλε η κυβέρνηση μας λέει πάλι, να μας δώσει προκαταβολή και μάλιστα επιστρεπτέα…
Πάλι δανεικά και γυρισμένα πίσω…
Δηλαδή, ελάτε να σας δώσουμε λεφτά, να βγάλετε το χειμώνα και μετά φέρτε τα πίσω. Δουλέψτε 20 ώρες την ημέρα για τα επόμενα χρόνια για να ξεχρεώσετε τον “Ιανό” και τον Covid!
Τι μας λέει η Κυβέρνηση:
“Με αυτές τις 9 παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, ότι διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά και υλοποιεί συντονισμένα, με ταχύτητα, συνέπεια, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, σημαντικές παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπίσει, σε εθνικό επίπεδο, τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της φυσικής καταστροφής”.
Τι λένε τα αντανακλαστικά των πολιτών:
Η ραχοκοκαλιά των κρατικών ταμείων που πληρώνουν όλα αυτά τα καλούδια, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους βουλευτές, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, αλλά, και τους συνταξιούχους, τις φρεγάτες, τα πολεμικά αεροπλάνα, το ελικόπτερο του Χαρδαλιά, την αστυνόμευση, τη δημόσια υγεία και τα καύσιμα των δημοσίων αυτοκινήτων είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.
Χωρίς αυτή όλοι είμαστε τελειωμένοι…
Αυτή κ. Υπουργέ, κ. Περιφερειάρχη και κ. Βουλευτά θέλει στήριξη ΤΩΡΑ.
Η “κόλαση” φώλιασε στην αγορά, στις θέσεις εργασίας, στο πάγωμα των δραστηριοτήτων που είναι το γρανάζι της ύπαρξής μας.
Πόσο πρέπει να τα αναλύσει κανείς για να το καταλάβετε;
Μια φιλελεύθερη κυβέρνηση – που διαβάζουμε στις δημοσκοπήσεις ότι έχει 20% διαφορά από την αντιπολίτευση – τι πρόβλημα έχει να πάρει “οριζόντια μέτρα” (όπως θα έκανε ένα ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κράτος με αδιαπραγμάτευτο κριτήριο τις θέσεις εργασίας και τους τζίρους) και να στηρίξει άμεσα την οικονομία, τους ιδιωτικούς υπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις επιχειρήσεις;
Που ζούμε και γιατί;
Μήπως έχετε κάποια κρυφή μελέτη που λέει ότι η ζακυνθινή κοινωνία, αντέχει να επιβιώσει με μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων;
Αν είναι έτσι πάμε πάσο.
Όλοι θα έχουμε εναν φίλο ή συγγενή ή τον ΟΔΑΖ να μας ταΐσει… γιατί δεν θα μπορούν ούτε τα μοναστήρια…
Και ο Αγιος Διονύσιος με τον Αγιο Γεράσιμο βοηθοί μας!
Σπ. Καμπιώτης
Σεπτέμβριος 2020 – Μετά Ιανό