Θα περάσει από τη Ζάκυνθο και τα Στροφάδια ο κυκλώνας; Δείτε τι μπορεί να συμβεί

Οι κλιματικές αλλαγές επέρχονται με σαρωτικούς ρυθμούς επηρεάζοντας τα πάντα στην ζωή μας.
Οι ακραίες αλλαγές στις θερμοκρασίες και τα φαινόμενα που έχουν εμφανιστεί τα τλευταία χρόνια στον πλανήτη και την Μεσογειακή γειτονιά μας, δείχνουν ότι «η φύση δεν αστειεύεται«.

Λίγα χρόνια πριν, κανείς δεν θα μπορούσε να εξηγήσει επιστημονικά την δημιουργία ενός κυκλώνα στην Μεσόγειο και όμως, τα τελευταία χρόνια φλερτάρουμε έντονα με αυτές τις πιθανότητες.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 το θέμα δημιουργίας κυκλώνα είχε απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα και είχε βάλει σε ρυθμούς προετοιμασίας την πολιτική προστασία. Ομως τελευταία στιγμή το φαινόμενο άλλαξε πορεία και γενικά δεν δημιούργησε τα αναμενόμενα.

Αυτές τις ώρες που διανύουμε, οι επιστήμονες εντοπίζουν το φαινόμενο δημιουργίας ενός medicane το οποίο φαίνεται να ξεκινάει αυριο Πέμπτη 17/9 το μεσημέρι και να εξελίσσεται κατα την διάρκεια της νύχτας προς την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ την πορεία του medicane σε πραγματικό χρόνο

Σύμφωνα με την σημερινή πρόγνωση και τους χάρτες, το φαινόμενο θα δημιουργηθεί στα Νότια και Δυτικά της Ζακύνθου, θα οδηγηθεί νότια του νησιού μας και θα μπει στην Πελοπόννησο.
Σημαντικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίζουν και τα νησιάκια Στροφάδια, πάνω στα οποία υπάρχουν οι φύλακες.

Δείτε τους σημερινούς χάρτες ανέμων του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών «Ποσειδών» ο οποίος αφορά στην πρόγνωση της Πέμπτη στις 18.00 – 19.00 το απόγευμα:

Δείτε αντίστοιχα το χάρτη καταιγίδας που δημιουργείται παράλληλα στην περιοχή μας τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή 18/9 – 19/9/2020

Δείτε από τους ιστιοπλοϊκούς χάρτες του meteo.gr τις διευθύνσεις και την δύναμη του ανέμου για τa ξημερώματα της Παρασκευής 19/9

Τι μπορεί να συμβεί

1. Σύμφωνα με την πρόβλεψη η δύναμη του ανέμου μπορεί να φθάσει και να ξεπεράσει τα δέκα μποφόρ. Κανεις δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια αν οι ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στη θάλασσα ή και στην στεριά.

2. Σύμφωνα με έμπειρους καπετάνιους, αύριο Πέμπτη, από το μεσημέρι και μετά, δεν θα μπορέσει να γίνει δρομολόγιο στην γραμμή Ζακύνθου Κυλλήνης, διότι, ακόμη και να μην έχει εμφανισθεί το φαινόμενο, ουδείς μπορεί να ρισκάρει να βγει σε ανοιχτή θάλασσα. Θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βγει κάποιος στην θάλασσα με μικρό σκάφος.

3. Τα σκάφη που βρίσκονται μέσα στα λιμάνια χρειάζονται πολύ καλά ρεμέτζα και ασφαλή αγκυροβόλια. Οσοι έχουν μικρά σκάφη και μπορούν να τα βγάλουν με ευκολία από τη θάλασσα θα ήταν η καλύτερη προληπτική σκέψη.

4. Στην ξηρά, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα, γι’ αυτό ο καθένας από εμάς θα πρέπει να λάβει προληπτικά αυτονόητα μέτρα. Να μαζέψει γρήγορα ότι βρίσκεται εκτεθιμένο και μπορεί να το πάρει ο άνεμος. Να ελέγξει κεραμίδια και σκεπές, να δέσει ότι είναι ευπαθές. Να μην παρκάρει αυτοκίνητα κάτω από μεγάλα δέντρα. Να μην υπάρξουν μετακινήσεις χωρίς λόγο, ειδικά κατά την διάρκεια της νύχτας προς τα ξημερώματα της Παρασκευής. Να ασφαλίσουμε τέντες και ότι άλλο υπάρχει για καλοκαιρινή σκιά. Οι ιδιοκτήτες των καλοκαιρινών επιχειρήσεων να λάβουν απαραίτητα μέτρα για να μην έχουν ζημιές.

5. Εκτός από τους δυνατούς ανέμους μην ξεχνάμε και την βροχή που μπορεί να είναι μικρής διάρκειας όμως θα είναι δυνατή.

6. Ακραία καιρικά φαινόμενα ξέρουμε καλά ότι απομακρύνουν σκεπές και λότζες, ξεριζώνουν δέντρα ή σπάνε κλαδιά. Αυτό είναι γνωστό και πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας.

Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να εκτονωθεί το φαινόμενο

Το ενδεχόμενο να εκτονωθεί το φαινόμενο το συναντήσαμε και το 2018 την ίδια περίοδο και μάλιστα τον ίδιο μήνα.

Το σενάριο δημιουργίας Μεσογειακού Κυκλώνα με κίνηση προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δεν είναι απόλυτα εφικτό.
Η πλειονότητα των διαθέσιμων προγνωστικών μοντέλων δείχνει μη ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία ενός medicane (όπως είναι διεθνώς γνωστό το φαινόμενο από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes) στο Ιόνιο Πέλαγος και ειδικά κοντά στις ακτές της χώρας μας.

Το medicane είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που εμφανίζεται μία ή δύο φορές τον χρόνο και πρόκειται για ισχυρό βαρομετρικό σύστημα με πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες. Κύριο χαρακτηριστικό των medicanes, είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος και όχι στα θερμά και ψυχρά μέτωπα, όπως συνήθως συμβαίνει με τα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου. Σχηματίζονται κυρίως το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα, πάνω από τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο υπερκείμενο αέρα και αντλούν ενέργεια από τη δραστηριότητα των καταιγίδων.
Το τελευταίο medicane που επηρέασε τη χώρα μας, ήταν ο «Ξενοφών» στις 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Από την άλλη, σύμφωνα με το meteo, μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, προκαλεί ήδη ισχυρές και πολύωρες καταιγίδες. Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφονται σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας, της Μάλτας, της Τυνησίας και της Βορειοδυτικής Λιβύης.

Το φαινόμενο αναλύει ο επίκ. καθηγητής του Ιονίου Παν/μιου Αν. Καλημέρης στο imerazante.gr