Καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους θα φέρει στη Ζάκυνθο ο Μεσογειακός Κυκλώνας | Το φαινόμενο αναλύει ο επίκ. καθηγητής του Ιονίου Παν/μιου Αν. Καλημέρης

«Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ηλεία μπορεί να δεχθούν ισχυρά φαινόμενα»
«Ανησυχητικό δείγμα της κλιματικής μεταβολής ο σχηματισμός Μεσογειακού Κυκλώνα»

Έτοιμο να δεχθεί ένα ισχυρό καιρικό φαινόμενο είναι το νησί μας, αλλά και γενικότερα η περιοχή του Νότιου Ιονίου και η Ηλεία, καθώς τα επόμενα 24ωρα θα δημιουργηθεί ένας μεσογειακός κυκλώνας. Το medicane είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που εμφανίζεται μία ή δύο φορές τον χρόνο και πρόκειται για ισχυρό βαρομετρικό σύστημα με πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες. Κύριο χαρακτηριστικό των medicanes είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος και όχι στα θερμά και ψυχρά μέτωπα, όπως συνήθως συμβαίνει με τα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου.


Ο επίκουρος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Αναστάσιος Καλημέρης αναφέρθηκε στο φαινόμενο αυτό, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν πρώιμο μεσογειακό κυκλώνα, ο οποίος όμως είναι δυνατόν να προκαλέσει ισχυρά καιρικά φαινόμενα. «Από σήμερα (χθες) αρχίζει και οργανώνεται και την Τετάρτη αρχίζει και κινείται από τη θάλασσα της Σύρτης, στις ακτές της Λιβύης προς το Νότιο και Κεντρικό Ιόνιο που ενισχύεται και βαθαίνει. Πρόκειται για ένα βαρομετρικό χαμηλό που είναι μικρών σχετικών διαστάσεων, όσο είναι περίπου ο ελληνικός χώρος, όμως έχει μια σημαντικά απότομη πτώση πίεσης. Έτσι αποκτά τα χαρακτηριστικά εκείνου του βαρομετρικού χαμηλού που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες να λέγεται μεσογειακός κυκλώνας. Είναι ένας πρώιμος μεσογειακός κυκλώνας που παρόλα αυτά όμως στην περιοχή κοντά στο κέντρο του έχει τη δυνατότητα να δώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ισχυρά φαινόμενα από άνεμο και βροχοπτώσεις» σημειώνει ο κ. Καλημέρης και προσθέτει «Το σύστημα αυτό την Τετάρτη θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο και θα κινείται προς την περιοχή της Πελοποννήσου. Θα αρχίσει να επηρεάζει την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα στην αρχή με νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν από το απόγευμα και τις βραδινές ώρες της Τετάρτης και ειδικά προς το βράδυ. Εντονότερη θα κάνει την παρουσία του την Πέμπτη, όπου το μεσημέρι και το απόγευμα θα αρχίσει να πλησιάζει, το κέντρο του θα βρίσκεται κοντά στα Επτάνησα και την Πελοπόννησο. Έτσι λοιπόν, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και αυτό που αναμένεται είναι ότι τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή το κέντρο του θα περάσει από το Νότιο Ιόνιο (περιοχή Κεφαλονιάς Ζακύνθου) και την Πελοπόννησο. Επομένως τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή αναμένεται να υπάρχουν βροχοπτώσεις και ενδεχομένως κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες καθότι αυτό το σύστημα έχει τη δυνατότητα να δώσει στην περιοχή του κέντρου αρκετά έντονες καταιγίδες και ιδιαιτέρως έντονες ριπές ανέμων. Άρα λοιπόν από Πέμπτη βράδυ προς Παρασκευή τα νότια Επτάνησα και η περιοχή της Πελοποννήσου αναμένεται να είναι στην επίδραση του κέντρου του και έχουν κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και ιδιαιτέρως ισχυρούς ανέμους».
Ο κ. Καλημέρης εξήγησε τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει ένας μεσογειακός κυκλώνας και σημείωσε ότι τα φαινόμενα αναμένεται να είναι τοπικά και όχι απαραίτητα σε όλη την περιοχή. «Πράγματι στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου του αυτό το σύστημα έχει τη δυνατότητα κατά τόπους να δημιουργήσει αρκετά ισχυρές καταιγίδες, μεγάλα ύψη βροχής, ισχυρότατες ριπές ανέμους 8-9 μποφόρ. Αυτό σημαίνει ότι μια περιοχή μπορεί να πληγεί και μια άλλη που απέχει 10-20 χιλιόμετρα να μην επηρεαστεί. Εκείνο που χαρακτηρίζει αυτά τα συστήματα λόγω των μικρών τους διαστάσεων και της ισχυρής πτώσης πίεσης που έχουν σε μικρό χώρο είναι ότι μπορούν να προκαλέσουν ισχυρά τοπικά φαινόμενα. Τα τοπικά φαινόμενα δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν με καλύτερη χωρική ακρίβεια».

Η κλιματική αλλαγή
Ο κ. Καλημέρης πρόσθεσε ότι το φαινόμενο αυτό είναι ανησυχητικό διότι γίνεται στα μέσα του Σεπτέμβρη και δείχνει την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο. Μάλιστα σημείωσε ότι δεν σηματοδοτεί και την έναρξη της περιόδου των βροχοπτώσεων, αφού πρόκειται για ένα τοπικό ιδιόμορφο φαινόμενο. Όπως ο ίδιος τόνισε: «Δεν πρόκειται για εκείνα τα κλασσικά βαρομετρικά χαμηλά που ξεκινούν την περίοδο των βροχοπτώσεων επειδή ξεκινάει η εισβολή ψυχρών για την εποχή αερίων μαζών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη. Δυστυχώς, η έναρξη των βροχοπτώσεων συνεχίζει να είναι απροσδιόριστη».