Ήρθε χθες το πρώτο και το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο για φέτος | Γ. Κεφαλληνός: «Δύσκολο να ανακάμψει η κρουαζιέρα του χρόνου»

Σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά για όλη την κρουαζιέρα υπολογίζονται οι ζημιές για τη φετινή χρονιά. Χθες έδεσε αρόδο το πρώτο και το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο για φέτος, το World Explorer με 61 επιβάτες και 88 άτομα πλήρωμα.
Υπενθυμίζουμε ότι το άνοιγμα της κρουαζιέρας έγινε την 1η Αυγούστου για έξι ελληνικούς προορισμούς και συγκεκριμένα τους λιμένες Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου, μετά την ανταπόκριση της Ελλάδας στο αίτημα του κλάδου, να ανοίξουν ελληνικοί προορισμοί προκειμένου να γίνουν έστω και λίγες κρουαζιέρες φέτος προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές.

Ο ναυτικός πράκτορας, Γιάννης Κεφαλληνός δήλωσε: «Το World Explorer ήρθε με 61 επιβάτες και 88 άτομα πλήρωμα. Είναι δυναμικότητας 200 επιβατών και «έπιασε» πρώτα Κατάκολο που είναι ένα από τα έξι λιμάνια που έχουν ανοίξει επισήμως και από εκεί πήγε Φισκάρδο και στη συνέχεια στο νησί μας. Είναι το πρώτο και το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο για φέτος. Δεν ξέρω εάν θα μπορέσει να ανακάμψει η κρουαζιέρα του χρόνου, είναι δύσκολο να ξεκινήσουν πάλι τα καράβια που είναι παροπλισμένα. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πριν από 2 μήνες από τα 460 καράβια, τα 400 ήταν παροπλισμένα εκ των οποίων 6-7 κατέληξαν για παλιοσίδερα. Χάθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια. Η ζημιά είναι μεγάλη και υπάρχει κίνδυνος «να τιναχθούν στον αέρα». Πουλήθηκαν κάποια καράβια. Τρία τα πήρε μια ελληνική εταιρία που σκέφτεται να ξεκινήσει. Φυσικά, εμείς είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης καθότι δεν υπάρχει και προβλήτα… Οπότε είμαστε άξιοι της τύχης μας».


«H ασυδοσία στον Λαγανά έφερε το αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα»
Ο κ. Κεφαλληνός αναφέρθηκε και στα προβλήματα της φετινής τουριστικής σεζόν και συγκεκριμένα στη δυσφήμιση που δέχτηκε η περιοχή του Λαγανά και κατ’ επέκταση όλο το νησί μετά τα δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο για τους επισκέπτες που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, αφού επέστρεψαν στην πατρίδα του. «Ο τουρισμός στο νησί ξεκίνησε από τον Λαγανά. Διάβασα την επιστολή που έστειλαν οι ξενοδόχοι στον Βουλευτή, αλλά κανείς δεν αναφέρει την αιτία της δυσφήμισης, που είναι οι κακές υποδομές. Αυτές οι υποδομές φέρνουν ότι «σαβούρα» κυκλοφορεί κάθε καλοκαίρι. Από την άλλη βέβαια, υπάρχει ασυδοσία στην περιοχή. Δεν έχω τίποτα με τον Λαγανά. Εκεί ξεκίνησα να τρώω και εγώ ψωμί. Όμως η ασυδοσία δημιούργησε το αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή υποδομή στη Ζάκυνθο και δυστυχώς, αυτό είναι το αποτέλεσμα».