72 πυρκαγιές στον Σκοπό την τελευταία δεκαετία | Αποκαλυπτική συνέντευξη του Διοικητή της Π.Υ. Χρήστου Καλογερόπουλου

«Έχουμε ζητήσει, μέσω αλληλογραφίας, από διάφορους φορείς συγκεκριμένα, ονομαστικά, στοιχεία για το ποια άτομα δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Σκοπού. Τις απαντήσεις των φορέων θα τις κρίνει η κ. Εισαγγελέας»

Άλλη μια πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή του Σκοπού το βράδυ της Δευτέρας… Πρόκειται για μία περιοχή που απασχολεί ιδιαίτερα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί είναι πολλά. Μάλιστα, οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή είναι και αρκετά δύσκολες όσον αφορά την κατάσβεση τους.
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου Χρήστος Καλογερόπουλος σημείωσε ότι συνολικά έχουν σημειωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια 72 φωτιές στην ευρύτερη περιοχή του Σκοπού. «Μας απασχολεί το θέμα. Κάνουμε τα δέοντα τόσο επιχειρησιακά, όσο και ανακριτικά. Την τελευταία δεκαετία στην περιοχή του Σκοπού έχουμε 72 περιστατικά. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Δεν έχουμε μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και στις Νερατζούλες και το Αργάσι. Αποτυπώνουμε ανά έτος τα περιστατικά και συνεχίζουμε την έρευνα. Έχουμε ζητήσει μέσω αλληλογραφίας από διάφορους φορείς συγκεκριμένα, ονομαστικά, στοιχεία για το ποια άτομα δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Σκοπού. Τις απαντήσεις των φορέων θα τις κρίνει η κ. Εισαγγελέας».
Το πιο ανησυχητικό όσον αφορά την περιοχή του Σκοπού, όπως επισημαίνει ο κ. Καλογερόπουλος είναι ότι έχουν μπει από πρόθεση. Από την υπηρεσία πραγματοποιείται έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης που διαιωνίζεται στο νησί μας. «Είναι ξεκάθαρα από πρόθεση όλες αυτές οι πυρκαγιές. Συνεχίζονται οι έρευνες», τονίζει ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου.


Το τελευταίο περιστατικό
Όσον αφορά τη φωτιά το βράδυ της Δευτέρας, αυτή σημειώθηκε σε δύσβατο σημείο στον Σκοπό στο Αργάσι, ωστόσο η άμεση και συντονισμένη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου απέτρεψε τα χειρότερα. «Ήταν πολύ δύσκολη η κατάσβεση γιατί είχε μεγάλη κλίση το έδαφος και για τις δυνάμεις ήταν δύσκολο επιχειρησιακά αλλά καταφέραμε και την ελέγξαμε πολύ γρήγορα» σημείωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου Χρήστος Καλογερόπουλος.
Συνολικά επιχείρησαν 8 οχήματα και 17 άνδρες προκειμένου να ελέγξουν τη φωτιά και κατάφεραν μέσα σε μια ώρα να τη σβήσουν και να μην προκληθεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Μάλιστα εκείνη τη στιγμή οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν ισχυροί, ωστόσο η Πυροσβεστική κατάφερε να σταματήσει το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου επεμβαίνει άμεσα σε όλα τα περιστατικά και επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της για κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπορεί να παρουσιαστεί. Όσο συνεχίζονται η καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες, η Π.Υ. παραμένει σε μεγάλη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν νέα περιστατικά.