Το μήνυμα της Θεσσαλονίκης | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

Σε διαφορετικές συνθήκες λόγω κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε η παρουσία του Πρωθυπουργού στην συμπρωτεύουσα, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης. Φυσικά, έκθεση δεν υπάρχει φέτος, η παρουσία των κάθε λογής κυβερνητικών περιορισμένη και το γνωστό πανηγυρικό κλίμα ανύπαρκτο. Το περιεχόμενο όμως των δηλώσεων και των εξαγγελιών, του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαιρετικά σημαντικό και ενδιαφέρον. Και στην ομιλία του, αλλά και στην συνέντευξη τύπου ο Πρωθυπουργός και ουσιαστικός υπήρξε και εμπεριστατωμένος και έτοιμος να τοποθετηθεί για όλα τα προβλήματα έδειξε.
Στο οικονομικό κομμάτι, για πρώτη φορά ακούστηκε, ότι υπάρχει και ιδιωτικός τομέας που στενάζει και ο οποίος θα σηκώσει κατά κύριο λόγο το βάρος της ανάπτυξης. Φοροελαφρύνσεις, μειώσεις εισφορών και άλλα στην πρώτη γραμμή των εξαγγελιών, προς όφελος επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Μαζί με αυτά δεσμεύσεις ότι δεν θα κοπούν συντάξεις, θα στηριχθούν αυτοί που πλήττονται από την πανδημία, θα ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα στην απασχόληση για κάλυψη 100.000 θέσεων εργασίας. Οι εξαγγελίες δεν έμειναν μόνον στα οικονομικά. Επεκτάθηκαν στα εθνικά με αναφορές στο πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και του πλαισίου μια πιθανής διαπραγμάτευσης με την γείτονα. Εδώ πρέπει να εξάρει κανείς, το μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και την αποφυγή των κομματικών αντιπαραθέσεων από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Δεν έλειψαν και οι τοποθετήσεις πάνω στις εξελίξεις της πανδημίας, τις μάσκες, τα σχολεία, τις αντιδράσεις των διαφωνούντων, τα εμβόλια. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αν χρειαστεί, θα εμβολιαστεί πρώτος αυτός και η οικογένεια του», για να δοθεί ισχυρό μήνυμα εμβολισμού των πολιτών.
Θεωρώ ότι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν από τις καλύτερες στιγμές του Πρωθυπουργού. Το εισπράττεις παντού στην κοινωνία αυτό. Αυτό κάτι το εξαιρετικά θετικό σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας. Ο Μητσοτάκης αποδεικνύει, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ότι είναι ικανός να χειριστεί αποτελεσματικά, καλύτερα από κάθε άλλον, τα τεράστια προβλήματα που του έτυχαν στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης.

photo: ethnos.gr