Επειγόντως NAVTEX για Τουρισμό και Οικονομία!

Γράφει ο Δημήτρης Κυριακόπουλος

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 η αεροπορική επιβατική κίνηση από το εξωτερικό ήταν 3.592.269, έναντι 16.985.336 πέρυσι το αντίστοιχο οκτάμηνο, μειωμένη κατά 78,9%. Η κίνηση εσωτερικού ανήλθε στο 1.940.804 αφίξεις – αναχωρήσεις, σημειώνοντας πτώση 59,1%. Και το σύνολο των αφίξεων-αναχωρήσεων (εσωτερικού και εξωτερικού) το οκτάμηνο μειώθηκε κατά 74,5% !!
Στο 18,3% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούνιο εφέτος, όπου οι μεγάλες ποσοστιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στις βασικές τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη και το Αιγαίο. Υπόψη ότι τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή εάν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητεί ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό. Φανταστείτε λοιπόν που βρίσκεται η πραγματική ανεργία. Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στις ομάδες 15- 24 ετών και 25- 34 ετών.
Οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν την πόρτα εξόδου και στους 40άρηδες υπαλλήλους τους. Τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που ενεργοποιούνται οδηγούν εκτός τραπεζών άλλους 2.500. Προφανέστατα σε άλλους κλάδους οι δήθεν ευγένειες προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου αποτελούν μακρινό όνειρο για τους εργαζόμενους. Σε αρκετές υπό το βάρος της κρίσης, ξαφνικά θα ενημερωθούν ότι έχασαν τη δουλειά τους και θα περιοριστούν στην αποζημίωση απόλυσης. Σε άλλες το λουκέτο της εταιρείας όπου δουλεύουν μπορεί να σημαίνει και απώλεια της εργασίας χωρίς τη στοιχειώδη αποζημίωση. Το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα είναι πλέον άδηλο για μεγάλο μέρος του υπαλληλικού δυναμικού. Έρχεται καταιγίδα. Η ανεργία επιστρέφει κοντά στα εφιαλτικά επίπεδα της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας…
Με βάσει την εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ έρευνας εκτιμάται ότι κατά το προηγούμενο εξάμηνο χάθηκαν 117.000 θέσεις εργασίας, στοιχείο που συμβαδίζει με τα μηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ με βάση τις προβλέψεις 105.000 εργαζόμενοι αναμένεται να χάσουν τις δουλειές τους το β’ εξάμηνο του έτους.


Πριν κλείσει χρόνο στη διακυβέρνηση, και παρά τη ρητορική της για περιορισμό τους κράτους, η κυβέρνηση έσπασε τον Ιούνιο δύο ρεκόρ δεκαετίας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των μετακλητών έφτασε ήδη τους 2.853 και των συμβασιούχων (ορισμένου χρόνου, έργου, ωρομίσθιων σε ΝΠΔΔ) τους 120.818, κοντά διπλάσιος από πέρυσι. Εννοείται ότι πολλοί από αυτούς μπήκαν από το παράθυρο. Η πελατειακή πολιτική της ΝΔ μάς φέρνει ξανά πάλι δεκαετίες πίσω.

Για να δούμε τώρα και τι γίνεται στον κόσμο. Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ θα χάσει 12 τρισ. δολάρια φέτος και το 2021, εκτιμά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που όμως έδωσε και μια πινελιά αισιοδοξίας στη ζοφερή εικόνα, δηλώνοντας ότι είναι ορατά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Πού; Κυρίως στην Κίνα, που φαίνεται να έχει περάσει τα δύσκολα. Ωστόσο αποσαφήνισε ότι το ΔΝΤ προβλέπει πως η ανάκαμψη θα είναι μόνο μερική και ανομοιόμορφη και ότι στις περισσότερες αναπτυσσόμενες δεν υπάρχει ακόμη αναστροφή της κατάστασης και γι’ αυτές οι προβλέψεις του ΔΝΤ θα υποβαθμιστούν.
Απελπισία διεθνώς αλλά κι εμείς εδώ σπάμε τα δικά μας ρεκόρ. Περισσότεροι από 3,85 εκατομμύρια φορολογούμενοι διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τον Μάιο ανέρχονταν σε 3.854.181, δηλαδή σε 12.073 περισσότερους από τους 3.842.108 του περυσινού Μαΐου. Το δε συνολικό ποσό που οφείλουν ξεπερνά τα 105 δισ. ευρώ, με το ένα πέμπτο (22,2 δισ.ευρώ) να είναι μη εισπράξιμο.

Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση έχει παραλύσει και παρακολουθεί τα νούμερα να ανεβαίνουν χωρίς να λαμβάνει διαθρωτικά μέτρα υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
Στην δε έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που αναφερθήκαμε παραπάνω καταγράφεται ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους.
6 στις 10 επιχειρήσεις (62,9%) δήλωσαν πως είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι με τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης, έναντι του 35,3% που δήλωσε πως είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι.
Απορίας άξιον οι ‘δημοσκοπήσεις’ που φέρνουν μπροστά την Ν.Δ. Μήπως ξέρουν κάτι που δεν γνωρίζουν οι επιχειρηματίες? Έτσι και αλλιώς ο Τσίπρας πήρε τ’ όπλο του και ετοιμάζει NAVTEX..

Ο Δημήτρης Κυριακόπουλος είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου.

photo: worldshipwrecks.wordpress.com