Επιστολή των προέδρων των Επιμελητηρίων στην Περιφερειάρχη | Ζητούν απευθείας μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Με κοινή επιστολή τους οι Πρόεδροι των τεσσάρων επιμελητηρίων των Ιονίων Νήσων ζητούν τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων από τη Περιφέρεια Ι.Ν. βάσει του προτύπου εξαγγελιών του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε μια απευθείας μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας διαθέσιμους πόρους της Περιφέρειάς του από το ΕΣΠΑ με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Η δράση αυτή θα δώσει άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις βοηθώντας τις να παραμείνουν ενεργές και παραγωγικές, ενώ παράλληλα θα σταθεροποιήσει το κύμα απολύσεων.
Στην επιστολή τους οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Βαδίζουμε προς το τέλος μιας ανύπαρκτης τουριστικής περιόδου. Μιας τουριστικής περιόδου που ουσιαστικά δεν ξεκίνησε ποτέ. Οι πληροφορίες που έχουμε από συναδέλφους είναι ότι η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων άγγιξε ακόμα και το 80% της περσινής χρονιάς με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά με πρώτο και κυριότερο αυτό της ρευστότητας. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για καλύψουν μέρος της φετινής ζημίας που υπέστησαν οι επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Ακόμα και ο τραπεζικός δανεισμός είναι απαγορευτικός για την πλειονότητα των επιχειρήσεων λόγω των λεγόμενων τραπεζικών κριτηρίων. Δυστυχώς, μπαίνουμε σε έναν δύσκολο χειμώνα που θα δοκιμαστούν οι αντοχές όλων μας, δηλαδή επιχειρήσεων, τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους. Τις προηγούμενες μέρες ακούσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την δράση που εξήγγειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Τζιτζικώστας. Είναι μια απευθείας μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση προς τις πληγείσες από τη πανδημία επιχειρήσεις με χρήματα της Περιφέρειας από το ΕΣΠΑ. Κατόπιν συνεννοήσεως με τα Επιμελητήρια των Ιονίων Νήσων και εκφράζοντας το σύνολο των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας, θέλω μέσω της παρούσης επιστολής να σας καλέσω όπως κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να μπορέσει και η ΠΙΝ να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη δράση. Επειδή θεωρούμε αυτή τη δράση μείζονος σημασίας για τα μέλη μας, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα Επιμελητήρια των Ιονίων Νήσων θα είναι στο πλευρό σας σε ό,τι μας χρειαστείτε. Καθώς επίσης μπορούμε να ωφεληθούμε από τη βοήθεια που μπορεί να μας προσφέρει η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων), μέλη- εταίροι της οποίας είναι τα Επιμελητήριά μας. Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση και συνεργασία».