Ξενοδόχοι Ζακύνθου: «Καθημερινές ακυρώσεις. Πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος»

Στο τέλος της έφτασε η φετινή τουριστική σεζόν μετά την αποχώρηση των Βρετανών και των Ολλανδών επισκεπτών, με τους ξενοδόχους να θεωρούν ότι η κίνηση στον Σεπτέμβριο θα είναι πολύ μειωμένη, αφού το νησί πλέον στηρίζεται κυρίως στην πολωνική αγορά και στους Βρετανούς που δεν άλλαξαν τα σχέδιά τους λόγω της 14ημερης καραντίνας. Οι ξενοδόχοι μιλώντας στην «Ημέρα» τονίζουν ότι έφτασε στο τέλος της η σεζόν και πως όλοι πρέπει να σκεφτούν τι θα γίνει του χρόνου, ώστε να επανακάμψει ο τουρισμός μετά το τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε.
Οι ακυρώσεις συνεχίζονται καθημερινά
Φυσικά στα ξενοδοχεία δεν σταματούν καθημερινά να φτάνουν ακυρώσεις από επισκέπτες που επρόκειτο να έρθουν στο νησί μας αυτές τις μέρες. Όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι του νησιού, μετά από αυτές τις εξελίξεις, το μόνο που μένει είναι όλοι να παλέψουν για την επόμενη μέρα και το καλοκαίρι του 2021!

Χριστίνα Τετράδη – Πρ. Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Λαγανά
«Δυστυχώς, θα μετρήσουμε μεγάλα οικονομικά κόστη και σημαντικές επιχειρηματικές απώλειες. Πολύ φοβάμαι ότι η τουριστική περίοδος για τη Ζάκυνθο τελείωσε εδώ, δεδομένου ότι η βρετανική και η ολλανδική αγορά είναι από τις σημαντικότερες για το νησί. Παρότι η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι σε 15 μέρες θα επανεξετάσει την απόφαση της θα είναι πολύ δύσκολο για τους tour operators να ανοίξουν πάλι τον τουρισμό τέλη Σεπτεμβρίου, όταν μένει στην πραγματικότητα πολύ λίγος χρόνος για το κλείσιμο της περιόδου. Οι tour operators έχουν σταματήσει να πουλάνε και να φέρνουν ανθρώπους με πακέτα. Είναι δύσκολο άλλοι tour operators ή άλλη χώρα να γεμίσει αυτό το κενό γιατί υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, slot και πτήσεις. Δεν μπορεί η Πολωνία να γεμίσει τα ξενοδοχεία που αφήνει ανοιχτά η αγορά της Μ. Βρετανίας. Έχουμε κάνει διαβήματα προς την κυβέρνηση γιατί θεωρούμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη σχεδιασμού ενός μηχανισμού στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε περιοχές όπως η Ζάκυνθος. Είναι ζήτημα επιβίωσης».

Νίκος Γκλαβάς – Πρ. Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Αρκαδίων
«Οι τελευταίες εξαγγελίες των κυβερνήσεων της Αγγλίας και της Ολλανδίας έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά μιας και ήταν οι δυο τελευταίες αγορές που παραδοσιακά μας στηρίζουν στο κλείσιμο της σεζόν. Ότι προσπάθεια και να κάνουμε σαν κλάδος, δυστυχώς η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη. Ίσως είναι η στιγμή να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε για την επόμενη χρονιά. Ξέραμε τι έπρεπε να γίνει, αλλά δυστυχώς δεν ανέλαβε κανείς να το κάνει. Για αυτό και προτεραιότητα μας πλέον είναι να αποφύγουμε τα ίδια λάθη κατά την προετοιμασία της επόμενης σεζόν.

Γιώργος Μάργαρης – Πρ. Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Ζακυνθίων
«Η σεζόν ουσιαστικά έχει τελειώσει. Άρχισε νωρίς και τελείωσε νωρίς. Ειδικά μετά τις εξελίξεις με τους Βρετανούς, ενώ «το κερασάκι στην τούρτα» ήτα η απόφαση που έλαβε η ολλανδική κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για μία αγορά που είναι επίσης πολύ σημαντική για το νησί μας. Πρέπει να βρούμε λύση στο πρόβλημα για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη χρονιά που δεν θα είναι εύκολη. Οι τοπικές επιχειρήσεις πρέπει επιπρόσθετα να στηριχθούν οικονομικά, γιατί έχουν πληγεί περισσότερο από άλλες περιοχές της Ελλάδος. Οι μόνοι που έμειναν στο νησί είναι οι Πολωνοί (αγορά 10%). Τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να συντηρηθούν με τους Πολωνούς. Η αρνητική διαφήμιση για τη Ζάκυνθο ήταν τεράστια και αυτό επηρεάζει και την επόμενη χρονιά».

photo: eleftherostypos.gr