Σκεπτικοί με το… οικειοθελές lockdown στην εστίαση οι Ζακυνθινοί επιχειρηματίες | Κινητοποίηση ΠΑ.ΣΚ.Κ.Ε.ΔΙ

Lockdown στην εστίαση αποφάσισε το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑ.ΣΚ.Κ.Ε.ΔΙ), από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της εστίασης είναι τεράστια. Οι επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι ο τομέας τους πληγώθηκε όσο λίγοι από την πανδημία, αφού τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης έφεραν κατακόρυφη πτώση στον τζίρο τους. Το Σωματείο αποφάσισε το κλείσιμο των μαγαζιών από 16-22 Σεπτεμβρίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας και ζητά από την κυβέρνηση να υλοποιηθούν μία σειρά από μέτρα που θα δώσουν «ανάσα» στους επιχειρηματίες.

Και οι επιχειρήσεις στο νησί μας πληγώθηκαν ανεπανόρθωτα το καλοκαίρι, αφού οι περιορισμοί από την κυβέρνηση για τον αριθμό των ατόμων σε κάθε τραπέζι, αλλά και το κλείσιμο των μαγαζιών από τις 12 τα μεσάνυχτα είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια ζημιά μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου. Ήδη πολλοί επιχειρηματίες προχωρούν σε κλείσιμο των καταστημάτων τους, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και βρίσκονται σε δεινή θέση.

Μεταξύ άλλων, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης ζητά την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τέλη, μείωση των ενοικίων εστίασης, μείωση του ΦΠΑ σε 6%, αναστολή της πληρωμής υποχρεώσεων σε όλους τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ, ένταξη του κλάδου της Εστίασης σε προγράμματα ΕΣΠΑ, ένταξη του κλάδου της Εστίασης στον ΕΟΤ, κατάργηση προκαταβολής φόρου στο 100%, ειδικά μέτρα στήριξης για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις (πχ επιδότηση ενοικίου), καταβολή έκτακτου επιδόματος 800€ ανά κατάστημα και όχι ανά ΑΦΜ, αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος της χρονιάς, μείωση 50% στα τραπεζικά έξοδα συναλλαγών, θέσπιση ειδικού ταμείου ανεργίας – αποζημίωσης για τους επαγγελματίες που θα βάλουν οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και για εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων και το 20% του μισθού τους και σε περίπτωση που ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπει σε καραντίνα λόγω κρούσματος κορωνοϊού, να ισχύουν αυτόματα τα ευεργετικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

«Ήταν μια καταστροφική χρονιά για όλους μας»
Για τους καταστηματάρχες της εστίασης στο νησί μας, η χρονιά ήταν καταστροφική σε όλους τους τομείς. Το «κουτσούρεμα» της τουριστικής περιόδου σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου από τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊό τους έφεραν με την πλάτη στον τοίχο και δεν ξέρουν πως θα ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους.

Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος
«Εμείς το έχουμε συζητήσει το θέμα της κινητοποίησης και θα συμμετάσχουμε εάν και εφόσον είναι όλοι συμφωνήσουν. Είμαστε θετικοί γιατί οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη. Χρειάζονται ελαφρύνσεις από τα δημοτικά τέλη. Δεν μπορεί να κλείνει η επιχείρηση στις 12 τα μεσάνυχτα ή να μειώνονται τα τραπεζοκαθίσματα και να παίρνει όλο το βάρος ο καταστηματάρχης! Γίνεται αγώνας για να μην απολυθούν οι υπάλληλοι και είναι πολλά τα προβλήματα. Ο κλάδος χρειάζεται βοήθεια».

Σπάρτακος Νταλιάνης
«Η ύπαρξη τoυ Πανελλήνιου Σωματείου για την εστίαση είναι προβληματική. Είμαστε τελείως απομονωμένοι, εν αντιθέσει με συλλόγους που έχουν τεράστια δύναμη. Και όλοι οι συνάδελφοι μας αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη. Κάνει ο καθένας αγώνα και δεν υπάρχει καμία συλλογικότητα. Σε μια χρονιά δύσκολη, η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει σταθεί στην εστίαση. Βλέπω ότι κλείνουν επιχειρήσεις και ότι πολλοί χαίρονται. Επίσης, επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και μπαίνουν λουκέτα. Πώς θα μπορέσει να τα πληρώσει αυτά ο επιχειρηματίας; Είμαστε στο τέλος της σεζόν. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν ήδη κλείσει και ήταν μια χρονιά καταστροφική. Εμείς προσλάβαμε φέτος όλο το προσωπικό μας».

Ανδρέας Λυκούρεσης
«Καλή η πρόταση του Σωματείου, αλλά πλέον είναι ανώφελο αυτό που γίνεται. Αυτό θα έπρεπε να γίνει από την αρχή της σεζόν για να καταλάβουν κάποιοι άνθρωποι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Την παρούσα στιγμή δεν νομίζω ότι θα ωφελήσει σε κάτι, αλλά αν υπάρξει ενδιαφέρον και ανταπόκριση από τους συναδέλφους μου μπορεί να συμμετάσχω. Τα προβλήματα είναι τεράστια στην εστίαση. Ήταν μια δύσκολη χρονιά και είχαμε μείωση τουλάχιστον 50% στα έσοδα. Έχουμε μπροστά μας έναν μαύρο χειμώνα».

photo: fnl-guide