Γ. Φιλιπποπολίτης για επιβολή καραντίνας: «Άδοξα τελειώνει η τουριστική σεζόν»

Σημαντικό πλήγμα ήταν για τον ελληνικό τουρισμό η απόφαση της Βρετανίας να θέτει υπό καθεστώς καραντίνας όσους επιστρέφουν από επτά ελληνικά νησιά. Πιο αναλυτικά, sε καραντίνα θα τίθενται οι Βρετανοί που επιστρέφουν από: Ζάκυνθο, Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Κρήτη και Σαντορίνη. Έπειτα από αλλαγή της ταξιδιωτικής σύστασης του βρετανικού ΥΠΕΞ, όσοι Βρετανοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά και επιστρέφουν μετά τις 4 το πρωί της Τετάρτης, 9 Σεπτεμβρίου 2020, θα χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.

Εντωμεταξύ, νέα ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας για τα ελληνικά νησιά, τοποθετώντας τα στην πορτοκαλί λίστα. Η οδηγία ισχύει από χθες, 8 Σεπτεμβρίου και όλοι όσοι επιστρέφουν στην Ολλανδία από κάποιο από τα ελληνικά νησιά θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για δέκα μέρες, ενώ καλούνται όλοι όσοι εμφανίζουν συμπτώματα σχετικά με την Covid-19, όπως πυρετός, δύσπνοια, βήχας και συνάχι να επικοινωνούν με τις υγειονομικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι η Ουαλία έχει ήδη επιβάλλει 14ημερη καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από έξι ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα την Κρήτη την Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Λέσβο, την Πάρο και την Αντίπαρο.
Παράλληλα, και η Σκωτία υιοθέτησε μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Ελλάδα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων Covid-19 που εντόπισε σε πτήσεις από τη χώρα μας.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης δήλωσε στην «ΗΜΕΡΑ»: «Από χθες υπήρχαν κάποιες πτήσεις για Μεγάλη Βρετανία. Κάποιοι πελάτες που επρόκειτο να φύγουν σήμερα Τετάρτη, θέλησαν να φύγουν χθες εξαιτίας των μέτρων. Επίσης, ξενοδόχοι του νησιού μου είπαν ότι κάποιοι φεύγουν μέσω Αθηνών. Υπάρχει ανησυχία. Σήμερα τα αεροπλάνα θα έρθουν μόνο για πτήσεις και όχι πακέτο. Είμαστε σε αναμονή να δούμε τι θα γίνει… Υπάρχουν πιέσεις από το Υπουργείο Τουρισμού. Δυστυχώς και οι Ολλανδοί ανακοίνωσαν το ίδιο ακριβώς. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πως θα κυλήσει αυτή την κατάσταση. Για τις επόμενες 3-4 μέρες ξέρουμε ότι όσοι έχουν κλείσει πακέτο ακυρώνονται για το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα δούμε για πόσο καιρό θα έρχονται τα αεροπλάνα. Αν δουν ότι δεν υπάρχει κίνηση, θα σταματήσουν οι πτήσεις. Ουσιαστικά μένουμε μόνο με τους Πολωνούς και λίγους Τσέχους και Γερμανούς. Υπάρχουν επίσης και Σλοβένοι, ενώ φεύγουν και οι τελευταίοι Ρουμάνοι από το νησί. Είναι κάτι πάρα πολύ κακό για τους tour operators, τις αεροπορικές εταιρίες και εμάς. Νιώθουμε στεναχώρια και απογοήτευση που τελειώνει τόσο άδοξα η σεζόν».

Για όσους Βρετανούς έχουν κράτηση στους προορισμούς αυτούς, η Βρετανική κυβέρνηση συνιστά αποφυγή του ταξιδιού, επομένως το ταξίδι ουσιαστικά ακυρώνεται. Το ίδιο ισχύει, κατά πάσα πιθανότητα, και για τα πακέτα διακοπών, επομένως οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πάροχο του πακέτου ώστε να τους επιστραφούν τα χρήματά τους, ή να ζητήσουν αλλαγή κράτησης ή βάουτσερ. Εάν ακυρωθεί η πτήση, οι ταξιδιώτες δικαιούνται επιστροφή χρημάτων, ωστόσο ορισμένοι αερομεταφορείς δεν ακυρώνουν τις πτήσεις τους παρά τις αλλαγές στις ταξιδιωτικές συστάσεις. Για ξεχωριστές κρατήσεις σε ξενοδοχείο και πτήση, οι Βρετανοί θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τον αερομεταφορέα και τον πάροχο καταλύματος για τις επιλογές τους. Για τους Βρετανούς που βρίσκονται με πακέτο διακοπών στους προορισμούς αυτούς, ίσως οι εταιρίες με τις οποίες ταξιδεύουν να μην τους προσφέρουν πτήση επιστροφής άμεσα καθώς η ταξιδιωτική σύσταση δεν αναφέρει άμεση επιστροφή των ταξιδιωτών. Για όσους έχουν προγραμματισμένο ταξίδι και επιλέξουν να ταξιδέψουν, τότε η ασφαλιστική κάλυψη δεν θα ισχύει. Αντίθετα, η ασφάλιση ισχύει για όσους βρίσκονται ήδη στις διακοπές τους.

K. Μητσοτάκης: 451.908 τεστ κορωνοϊού σε τουρίστες από 1η Ιουλίου έως 6 Σεπτεμβρίου. Μόνο 972 θετικά
Σε 972 έφθασε ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας σε σύνολο 451.908 τεστ που έγιναν στους τουρίστες από 1 Ιουλίου ως 6 Σεπτεμβρίου, είπε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι ξένοι επισκέπτες φέτος θα φθάσουν σε αριθμό τα 4 εκατ. Τα τουριστικά έσοδα αντιστοιχούν σε 4 μονάδες του ΑΕΠ είπε ο κ. Μητσοτάκης, χρήματα τα οποία δεν είχε δικαίωμα κανείς να στερήσει από τον ελληνικό λαό. Όπως σημείωσε αυτό το καλοκαίρι προσπαθήσαμε να διασώσουμε ότι ήταν δυνατόν και δώσαμε ένα παράδειγμα ασφαλούς διαμονής το οποίο μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί στο μέλλον. Υπογράμμισε ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν έγινε εσπευσμένα αλλά με ασφάλεια με την υιοθέτηση ενός πρωτοποριακού συστήματος το οποίο έχουν ζητήσει και στο εξωτερικό.