Ένα αλλιώτικο σχολείο… Σειρά αιτημάτων θέτει η Ένωση Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου | Στις 14/9 ξεκινά η σχολική χρονιά

•Ζητά 15 μαθητές ανά τμήμα, απολυμάνσεις, συντηρήσεις και ελέγχους

Την έντονη ανησυχία τους για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και την εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως εκφράζουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί της Ζακύνθου. Η Ένωση Γονέων των Μαθητών Ζακύνθου εκφράζει την αγωνία της για την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς και με έγγραφό της προς το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, την Π.Δ.Ε Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Ζακύνθου, την Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου και την Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου θέτει σειρά αιτημάτων.


Τα αιτήματα
Μεταξύ άλλων, η Ένωση Γονέων, αναφέρει: «Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και πραγματικά αναρωτιόμαστε αν είναι όλα έτοιμα για να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρηθούν για να προστατευτούν εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και το υπόλοιπο προσωπικό από τον Covid 19. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους στους εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς χώρους σε περιπτώσεις συγχρωτισμού. Ως γονείς ενδιαφερόμαστε για την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών. Όσον αφορά την έναρξη των σχολείων και παρά την χρήση μάσκας, θεωρούμε ότι πρέπει να τηρηθούν αυστηρά όλοι οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής για τη λειτουργίας τους και για αυτό το λόγο διεκδικούμε και απαιτούμε τα παρακάτω:
–Πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες.
–Περιορισμό στον αριθμό των μαθητών σε 15 ανά τμήμα, με σκοπό την τήρηση της φυσικής απόστασης.
–Διαχωρισμός των πολυάριθμων τμημάτων και εξασφάλιση χώρων, όπου υπάρχει δυνατότητα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σχολικές αίθουσες και να επαναλειτουργήσουν αίθουσες που παραμένουν κενές.
–Διαφορετική ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών όπως και διαλειμμάτων, για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
–Αυστηρή καθαριότητα των σχολικών κτηρίων με προϋπόθεση την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας από την Δημοτική Αρχή Ζακύνθου, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που θα έχει την ευθύνη όλες τις ώρες λειτουργίας του σχολείου.
–Απολύμανση και συντήρηση των κλιματιστικών, όπου υπάρχουν.
–Έλεγχος και συντήρηση των νιπτήρων και τουαλετών καθώς και εγκατάσταση επιπλέον όπου κρίνεται απαραίτητο.
–Απολύμανση και μυοκτονία στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών κτηρίων.
–Προμήθεια των σχολείων με τα απαραίτητα είδη ατομικής προστασίας και υγιεινής (αντισηπτικά, μάσκες, σαπούνι απορρυπαντικά) για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
–Μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία στα οποία δεν θα υπάρχουν άλλοι επιβάτες και θα τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
–Πλάνο διενέργειας ελέγχου ανίχνευσης του ιού για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου, Δ. Γεωργάνος δήλωσε στην «ΗΜΕΡΑ» ότι θα πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά τον αριθμό μαθητών στις τάξεις. «Δεν θα πρέπει λοιπόν να τηρηθούν όλοι οι κανόνες; Δηλαδή να είναι σε κάθε θρανίο ένας μαθητής, να υπάρχουν αντισηπτικά και να γίνονται καθαρισμοί και απολυμάνσεις; Εάν δεν υπάρξουν όλα αυτά, ποιο θα είναι το όφελος της χρήσης της μάσκας; Θα πρέπει να τηρηθούν και όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Τι να την κάνουμε τη μάσκα, όταν είναι 22 σε μια αίθουσα ή 300 μαθητές σε ένα προαύλιο».

Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου Αλ. Σαϊτανίδου πρόσθεσε ότι είναι ένα βασικό μέτρο και πως εκτός από τη χρήση της μάσκας έχει τεράστια σημασία να κρατηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. «Ξέρω ότι οι γονείς ανησυχούν για την υγεία των παιδιών. Εμείς θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία. Δεν θεωρούμε ότι είναι σωστό να είναι κλειστά. Αυτό που θέλουμε – έχουμε κάποιες ενστάσεις -είναι να τηρηθούν όλα τα μέτρα και η χρήση της μάσκας και οι αποστάσεις. Όταν θα στοιβαχτούν 25 τα παιδάκια σε μια αίθουσα -που είναι πολύ μικρές – φοβόμαστε ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Ο τρόπος που λειτούργησαν τα σχολεία τον Ιούνιο ήταν λογικός. Τδο ανώτερο 15 μαθητές στην αίθουσα και ας φοράνε τη μάσκα. Βλέπω σε άλλα κράτη ότι όχι μόνο κάθεται ένα παιδί σε κάθε θρανίο, αλλά επίσης έχουν βάλει και πλέξι γκλας. Έχουμε ανάγκη από περισσότερες αίθουσες και σχολεία. Το εντοπίζεται στην πόλη. Στο 1ο και το 2ο Δημοτικό είναι 25 παιδιά σε κάθε τάξη».

Η χρήση μάσκας
Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού. Η κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

photo: timesofisrael.com